Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2019

Bona sluit deuren


ROELOFARENDSVEEN – Als een donderslag bij heldere hemel kregen de ouders en leerlingen van het Bonaventuracollege in Roelofarendsveen het nieuws dinsdag 26 maart te horen. Het Bona sluit haar deuren per 1 augustus van dit jaar. Het schoolbestuur van de overkoepelende organisatie SCOL nam dit besluit door het dramatisch lage aantal inschrijvingen. Er hebben zich namelijk maar 24 nieuwe brugklassers aangemeld voor deze school. ,,Dit is te weinig om de school op een verantwoorde manier open te houden'', stelt een woordvoerster van SCOL.



Joep Derksen



Het Bona heeft al jaren te maken met een enorme teruggang in het aantal leerlingen. Liepen in 2014 nog 332 leerlingen door de schoolgangen; dat aantal was vorig jaar al gekrompen tot 195 kinderen. Omdat er ook zo'n zeventig kinderen hun examen doen, zou het Bona volgend jaar nog maar 145 leerlingen hebben; dat is meer dan een halvering ten opzichte van 2014. Dinsdag kregen de ouders het sluitingsnieuws te horen en hier werd volgens de woordvoerster 'rustig' op gereageerd.



De woordvoerster ontkent, dat de achteruitgang komt door de kwaliteit van het onderwijs. ,,Daar hebben we geen aanwijzingen voor. 'De vijver’ met potentiële brugklasleerlingen is in vijf jaar tijd gedaald. Een andere oorzaak is het feit dat een school dichtbij huis minder belangrijk is geworden en dat – in het verlengde daarvan - havo- en vwo-leerlingen vaker kiezen voor een school waar zij ook de bovenbouw en examen kunnen doen.'' Ook geeft ze een andere reden aan: ,,Er is een groot aanbod aan middelbare scholen. Met het aantal leerlingen op het Bonaventuracollege kunnen we niet een volledig onderwijsaanbod bieden, inclusief de bovenbouw van HAVO en VWO. Ouders stellen zich steeds vaker de vraag: kies ik voor mijn kind een school, waarbij je voor de bovenbouw van HAVO en VWO naar een andere middelbare school moet?''



Vier jaar geleden breidde het Bona haar onderwijsaanbod nog uit met het VMBO basis- en kaderonderwijs, maar dat heeft de neergaande trend in leerlingenaantallen niet kunnen stoppen. Voor het volgende schooljaar lag er al een  nieuw onderwijsprogramma klaar ,,met meer aandacht voor de individuele behoefte van leerlingen, flexibiliteit in het rooster, huiswerkvrij onderwijs en coaching.'' Dat heeft echter de ouders van slechts 24 kinderen kunnen overtuigen om toch naar het Bona in Roelofarendsveen te gaan. De woordvoerster: ,,Voor een goede uitvoering van het nieuwe programma heeft de school minimaal twee nieuwe brugklassen nodig. Met de huidige aanmeldingen is dat niet mogelijk. Het sluiten van het Bonaventura College is de enige  juist beslissing, hoe verdrietig ook.''



De resterende leerlingen zijn genoodzaakt om hun onderwijs elders te volgen. De woordvoerster: ,,In ieder geval kunnen alle 145 leerlingen, als zij dat willen, overstappen naar het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiderdorp. Ook de Leidse vestigingen Mariënpoelstraat en Burggravenlaan van het Bonaventuracollege zijn voor de hand liggende opties binnen SCOL. Uiteraard zijn ouders helemaal vrij in hun keuze.'' Medewerkers in vaste dienst krijgen een baan aangeboden op een andere school van SCOL. Voor medewerkers met een tijdelijk dienstverband wordt zoals nog gekeken of er vacatures zijn.