Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juni 2019

Sociale woningen bedreigd


Door stikstofuitspraak

Nieuwkoop – De uitspraak van de Raad van State over de stikstofdepositie kan vergaande gevolgen hebben voor de bouw van sociale woningen. Deze waarschuwing uitte wethouder Guus Elkhuizen donderdagavond tijdens een raadsvergadering.

Voor ieder bouwplan moet voortaan vanaf het begin duidelijk zijn, dat deze niet zorgen voor extra stikstof in de lucht. En als er stikstof vrij komt, moet dat op een andere manier gecompenseerd worden, aldus de Raad van State. Deze eisen gelden niet alleen voor de landbouw en wegenaanleg, maar ook voor de nieuwbouw van sociale woningen. Een simpele oplossing is er vooralsnog niet, aldus de wethouder: ,,We moeten wachten waar de overheid mee gaat komen als een mogelijke oplossing. Het is nu een pas op de plaats.’’ Vooralsnog mogen bouwplannen waarvoor al een vergunning verleend is, gewoon doorgaan. Al zou hier nog een uitspraak van het Europees Hof over kunnen komen, die deze ontwikkelingen ook tegenhouden.

Fractievoorzitter Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie) zag het positief in: ,,Het zal echt niet zo zijn, dat alles op slot gaat, maar we zitten nu in een onzekere fase en die tijd kun je gebruiken om andere plannen te maken.’’ Zo ver wilde Elkhuizen niet gaan: ,,Geruststellen kan ik u niet. We moeten het afwachten.’’