Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2019

Column


Gokken

Het was weer een bijzondere raadsvergadering, waarde columnlezer. Waar het ene raadslid klaar stond met een uitgestoken hand richting onze LHBTQI-inwoners, stond een ander raadslid klaar om met een bestraffende vinger iedereen aan te pakken, die het waagde om tegenstander te zijn van oplaadpalen. Tussendoor ging de voltallige raad akkoord met een besluit om minimaal 2.850.000 euro uit te geven aan een aanbouw van basischool Het Dok. Ik schrijf minimaal, want wethouder Huizing heeft een blanco cheque gekregen. Nu al is zeker, dat de kosten 150.000 euro hoger zullen uitvallen.

Maar we beginnen met gemeenteraadslid Marcus Rolloos (VVD). Hij was namelijk een beetje boos, of: in zijn eigen woord: ‘ontstemd’. Een inwoner had het namelijk gewaagd om een bezwaar te maken tegen de komst van een parkeerbord bij de oplaadpaal aan de Oranjelaan. En Rolloos kan het niet hebben, dat er mensen zijn die niet net zo enthousiast over duurzaamheid zijn als hij. ,,Het kan niet zo zijn, dat een enkeling de vrijheden van anderen inperkt!’’ stelde Rolloos verongelijkt. Het was wethouder Glasbeek, die het VVD-raadslid er even aan moest helpen herinneren, dat iedereen recht heeft om bezwaar te maken. Bovendien kreeg deze inwoner bij de bezwaarschriftencommissie nog gelijk ook met zijn bezwaar. Het zou Rolloos sieren, als hij de onafhankelijkheid en zelfredzaamheid van het individu in eer zou houden; ooit was dat een VVD-waarde. Maar wellicht is dat door deze partij overboord gegooid, net zoals D66 het referendum en de gekozen burgemeester de nek om heeft gedraaid.

Er vinden echter ook nog leuke initiatieven plaats in de Oegstgeester politiek. Een daarvan is het plan van raadslid Welling (PrO) om op te komen voor mensen, die niet per definitie gericht zijn op een heterosexuele relatie. (U weet wel; een relatie tussen een man en een vrouw). Velen van hen houden hun sexuele geaardheid (tientallen) jaren lang geheim. Sommigen trouwen, in de hoop dat het ‘overgaat’. Vaak is er sprake van eenzaamheid en het gevoel niet geaccepteerd te worden. Oudere LHBTQI-ers, die in een verzorgingshuis terecht komen, kruipen niet zelden terug in de kast vanwege het onbegrip. Welling wil een ‘regenboogagenda’ opzetten, zodat bij zaken als jeugdzorg, onderwijs en preventie ook specifiek aandacht komt voor LHBTQI-ers. Een fantastisch initiatief! Zeker als je bedenkt, dat er nog steeds honderden predikanten en (tien)duizenden gelovige hardliners zijn, die menen een document te onderschrijven, waarin homoseksualiteit als zondig wordt omschreven. Bent u iemand, die moeite heeft met mensen, die geen heteroseksuele relatie, maar bijvoorbeeld een homoseksuele relatie aangaan? Bedenk dan, dat seksualiteit aangeboren is en ondersteun deze mensen om hun gevoelens te volgen en voor hun geaardheid uit te komen.

Bij de gemeente Oegstgeest klotsen de schulden nog steeds tegen de plinten op. Maar er is nog altijd 2.850.000 euro over voor de uitbreiding van basisschool Het Dok. Nu is het natuurlijk goed, dat de leerlingen vanaf september 2020 in fijne gebouwen zitten en niet in tochtige noodlokaaltjes. Maar de manier waarop dit besluit tot stand komt, is ronduit onverstandig. Sterker nog; de raadsleden gokken met gemeenschapsgeld. Nu al is duidelijk, dat de uiteindelijke kosten veel hoger zullen worden. In ieder geval komt er 150.000 euro bij voor het vervullen van ‘need to have’ wensen van Het Dok zelf. En ook andere punten zijn nog niet uit onderhandeld tussen de gemeente Oegstgeest en de aannemer. Dus kunnen er zomaar nog eens honderdduizenden tot miljoenen euro’s bij komen.

Zo’n vaart zal het niet lopen, verzekerde wethouder Huizing de raadsleden. En de voltallige raad gelooft hem op zijn blauwe ogen. Het historisch besef van deze politici is werkelijk beneden alle peil. Weet u nog, wat er zo’n 15 jaar geleden gebeurde? Het toenmalig gemeentebestuur nam onroerend goed-besluiten, die faliekant verkeerd uitvielen. Hierdoor steeg de schuld van Oegstgeest tot boven de 100 miljoen euro.

Huizing verzekerde, dat er met deze aannemer een goede deal gemaakt kan worden. De kosten voor de aanbouw van Het Dok vallen 30% lager uit. Ja, gekke Henkie; als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook zo. En op het eind kwam de waarheid uit de hoge hoed: de aannemer wil graag eigenaar worden van het gebouw, zodra Het Dok dit pand niet meer nodig heeft. Als dit gemeentebestuur hier mee akkoord gaat, geeft Oegstgeest minimaal 3 miljoen euro uit, zodat een commercieel bedrijf betaald wordt voor een gebouw,  dat ze later zelf mag exploiteren.
Soms denk ik; was ik maar wethouder. Dan zou ik het dorp kunnen behoeden voor ondoordachte besluiten….