Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Historie van het winkelcentrum Van der Hooplaan


In deze serie van zes delen neemt ondernemer Cor Mulder de lezers mee op een historische reis door zes decennia aan gebeurtenissen en evenementen van het winkelcentrum Van der Hooplaan. Dit winkelcentrum werd op 26 november 1959 officieel geopend en viert dit jaar haar zestigjarig bestaan. Deze week: deel 1: 1959 – 1969: Ontstaansgeschiedenis. 


JOEP DERKSEN


Op 26 november 1959 werd, speciaal voor een woonwijk bij de Van der Hooplaan een compleet nieuw winkelcentrum opgericht. De eerste winkels, die hun deuren openden, waren Turkenburg Textiel, Modelslagerij Vermeulen, en Kunstnijverheid Martha de Groot. Maar al spoedig volgden ook een bakker, groenteboer, fietsenzaak en andere winkels.


In de jaren ’50 was het heel normaal, dat iedere wijk of wijkje haar eigen winkelcentrum had. Zo zaten in de buurt al vier andere winkelcentra; aan het Hueseplein, op het Augustinuspark, op de Van der Leeklaan en de Lindenlaan. Ondernemer Cor Mulder herinnert zich: ,,Aan de overkant van de straat stonden een paar heel kleine kruidenierswinkeltjes, zoals de Vivo en Spar. Deze miniwinkeltjes konden gewoon naast elkaar bestaan; ieder had z’n eigen klantjes. Ons winkelcentrum had direct al een compleet assortiment en alles wat de consument nodig had.’’


Er stond zelfs een benzinestation op straat, van de gebroeders Koudijs van de Daf-garage. Zelfbediening bestond toen nog niet; de broers gooiden jouw tank vol voor het bedrag, dat jij wilde uitgeven. Maar uiteindelijk verdween dit stukje folklore. in de jaren zeventig ging de lokale overheid maatregelen nemen om zo’n benzinestation niet meer in een woonwijk te hebben.


Na enkele jaren kwamen de eerste wijzigingen in het winkelaanbod. Ondernemer Bodart was de eerste die stopte. Zijn lampenwinkel werd vervolgens een schoenenzaak. Later vertrok ook de elektrowinkel van de firma Trooster en ook deze plek werd direct opgevuld. Het waren goede tijden voor de ondernemers en de omwonenden.