Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2019

Column


Intrekken

Als politicus in het algemeen en gemeenteraadslid in het bijzonder, is het van belang om goed na te denken voor je wat zegt. Je moet je woorden op een goudschaaltje leggen, om maar een ouderwets spreekwoord te gebruiken, waarde columnlezer. Je moet nooit een vraag stellen, waar je het antwoord niet op weet. En als je een beschuldiging uit, moet je 250% zeker weten, dat hetgeen je ook zegt daadwerkelijk klopt en dat je die beschuldiging met feiten kunt aantonen.

Dit zijn drie ongeschreven wetten, waar Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) na jaren raadslid te zijn geweest, blijkbaar nog altijd aan moet wennen. Tijdens de raadsvergadering viel ze eerst uit tegen wethouder Huizing door hem van duimzuigerij te beschuldigen. Huizing gaf aan, dat een voorstel van Hart voor Oegstgeest zou leiden tot meer kosten voor de gemeente. Rosdorff fulmineerde: ,,De wethouder heeft iets uit zijn duim gehaald om het toe te lichten. Er wordt aangenomen dat het veel meer werk is, maar het is niet onderbouwd wat het kost met geld.’’ Direct tikte burgemeester Emile Jaensch haar op de vingers: ,,Met uw bewering dat de wethouder iets uit zijn duim zuigt, gaat u wat ver.’’ Hierop trok Rosdorff haar uitspraak terug. Je zou denken, dat ze haar lesje geleerd had, maar nee.

Onverdroten beschuldigde ze een bomendeskundige er van, dat hij ulterieure motieven had bij een advies om honderden bomen in de Oranjewijk te kappen. ,,Deze ingehuurde bomendeskundige is waarschijnlijk ook de leverancier van de nieuw te planten bomen.’’ Op de vraag van raadslid Marcus Rolloos (VVD) of ze hier bewijs voor had, moest Rosdorff toegeven, dat ze dat niet had. En ze trok haar opmerking weer in.

Hierna beschuldigde Rosdorff het gemeentebestuur er van, dat bij elke rioleringsvervanging er ‘Pavloviaans overgegaan wordt tot het kappen van bomen’’. Maar na één tegenreactie van raadslid Vos, om zo’n uitspraak in een motie voor te leggen aan de raad, gaf Rosdorff niet thuis. Sterker nog; ze trok schielijk haar motie ‘Heroverwegen totale bomenkap in de Oranjewijk’ in.

Met haar ondoordachte uitspraken heeft Rosdorff niet alleen de voorstellen van haar eigen partij kansloos gemaakt. Ook zette ze met haar ondoordachte beschuldigingen het gehele gemeentebestuur in een kwaad daglicht. Dat ze haar uitspraken daarna weer introk, doet niet ter zake. De woorden blijven voor altijd hangen in het gemeentehuis. En haar beschuldigingen richting de betreffende bomendeskundige moet ze óf alsnog bewijzen, of Rosdorff doet er beter aan om hem een bloemetje te sturen met haar welgemeende excuses.