Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2019

,,N207 plat gooien voor landbouwverkeer op busbaan’’


LEIMUIDEN – De tijd van praten is voorbij; de inwoners van Leimuiden moeten de N207 plat gooien om zo gehoord te worden bij de Provincie Zuid-Holland. Al jaren praat de gemeente Kaag en Braassem met bestuurders van de Provincie over de mogelijkheid om het landbouwverkeer over de busbaan van de N207 te laten rijden. Maar de provinciale bestuurders willen hier niet aan meewerken. Bij gemeenteraadslid Thijs Mooren (CDA) is het geduld weg. Hij roept op tot harde actie.

Iedere dag rijden trekkers – al dan niet met aanhangers of landbouwmaterieel – door het landelijke dorpje Leimuiden. Officieel mogen die landbouwvoertuigen maximaal 25 kilometer per uur, maar regelmatig rijden die zware tractoren veel harder. Dorpsbewoners maken zich zorgen over de veiligheid van hun fietsende en wandelende kinderen. En velen willen graag, dat het landbouwverkeer om het dorp heen geleid wordt.

Die vraag is ook meerdere malen door het gemeentebestuur aan de Provincie Zuid-Holland gesteld. Maar omdat de busbaan betaald is uit een potje voor het openbaar vervoer, mag alleen het openbaar vervoer hier gebruik van maken, zo blijft voorlopig het standpunt van de Provincie. Tijdens een fractievergadering van het CDA opperde fractievoorzitter Anja de Rijk om een handtekeningenactie op te zetten. Om zo de inwoners van Leimuiden te laten aangeven, hoe graag zij het landbouwverkeer uit hun dorp willen hebben.

Maar Mooren gaat een forse stap verder: ,,Gooi die N207 een paar uur plat, samen met de Leimuidenaren! We moeten actie voeren, net als de boeren in Den Haag doen. Actievoeren hoeft niet altijd publieksvriendelijk te gaan. Anders gebeurt er niets; de provincie gaat niets doen!’’ Op een vraag aan het bestuur van de Dorpsraad Leimuiden, of zij de oproep voor een platgooi-actie van de N207 ondersteunen, laat interim-voorzitter Willem Weijers weten: ,,De dorpsraad dringt al jaren aan om het landbouw verkeer uit het dorp te krijgen. De gemeente en provincie zijn halsstarrig in hun besluit om er niets aan te doen. We juichen toe dat er een lokale politicus eindelijk op staat om actie te gaan voeren. Ik ga deze week in gesprek met het bestuur van de dorpsraad of wij actief mee zullen gaan doen. Dit zal afhangen van het gesprek, dat wij donderdag met de provincie hebben over de passage en het landbouwverkeer.’’