Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2019

Wel wonen, geen handhaving illegaal tuinhuisje


HOOGMADE – De huidige monumentale boerderij aan de Van Klaverweijdeweg 17 mag gesplitst worden in twee woningen. Het voorstel, om op het naastgelegen perceel (nr 17A) een woning te bouwen, krijgt echter niet de goedkeuring van het college van burgemeester en wethouders.

Wanneer er twee gezinnen komen te wonen in die boerderij, kan de eigenaar van het monument ook het herstel en onderhoud van het pand bekostigen. ,,Zo creëren we meer draagvlak om dat monument in stand te houden en daar willen we aan meewerken’’, geeft wethouder Yvonne Peters aan. Wel moeten de initiatiefnemers rekening houden met de smederij, die dicht bij de boerderij ligt. Die laslocatie moet of naar een andere plek verhuizen, of de overlast voor de toekomstige bewoners moet beperkt worden. Dat kan door de smederij een lagere milieucategorie te geven.

Tijdens de behandeling van de aanvraag bleek, dat een tuinhuisje op nummer 17A daar illegaal staat. Gaat de gemeente nu handhaven? Dat blijkt geen prioriteit. Peters: ,,Ik zeg niet dat we niet gaan handhaven. Maar er is een hele lijst met locaties; we hebben niet de capaciteit om te handhaven. Als we met initiatiefnemers in gesprek komen en we zien dat er een situatie is, die niet conform het bestemmingsplan is, gaan we niet meteen een handhavingstraject opstarten. Niet iedere overtreding is even erg. We moeten keuzes maken. Illegale permanente bewoning, veiligheid, en ondermijning hebben onze prioriteiten.''