Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2019

Raad buigt zich over toekomst kerken


Nieuwkoop – Het afstoten van religieus erfgoed, zoals kerken, biedt kansen. Met het leeglopen van die kerken is de tijd gekomen om te bekijken wat er in de toekomst met die gebouwen en die grond kan gebeuren. Over dit vraagstuk buigt de gemeenteraad zich donderdag 28 november.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een kerkenvisie opgesteld. Hierin staan allerlei voorstellen over het hergebruik dan wel ontmantelen van kerkgebouwen. Het is niet zo, dat de sloopmachines al bij alle kerkgebouwen klaar staan om ze neer te halen. ‘Herbestemming gaat voor sloop’, zo stelt het college.

De gemeente Nieuwkoop heeft met alle kerkeigenaren gesproken en de overige kerkbesturen zijn nog niet zo ver om hun gebouwen een andere functie te geven. Wel vinden ook zij het tijd, om na te denken over de toekomst van de kerkgebouwen. Dus mocht de ene kerkgenootschap wegkwijnen, dan zou een ander kerkgenootschap het gebouw over kunnen nemen. Maar ook vindt het college, dat het mogelijk moet worden om kleinere kerkgebouwen en pastorieën een woonbestemming te geven. Grote(re) kerkgebouwen kunnen in de toekomst dienst doen als multifunctioneel centrum. Desalniettemin zij de meeste kerkbesturen van plan om hun religieuzer vastgoed te behouden.

Alleen het bestuur van de Gereformeerde Kerk te Nieuwkoop heeft concrete plannen om de kerk aan de Achterweg 4 af te stoten en te sluiten. De Hervormde Gemeente Ter Aar gaat zich ook begeven in de woningbouwsector. Zij laten één of twee woningen bouwen op eigen grond. De inkomsten van deze huurwoningen worden dan gebruikt om er het onderhoud van de kerk mee te betalen.