Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2020

Liever kerncentrale dan windmolens in het Groene Hart


KAAG EN BRAASSEM – Ga voor het opwekken van duurzame energie niet voor windmolens of zonnepanelen. Kernenergie is een veel beter alternatief. Dat vindt althans de VVD in Kaag en Braassem. Deze partij stelt voor aan de raad om het plaatsen van een kerncentrale in het Groene Hart te onderzoeken.

De gemeenteraden in deze regio moeten binnenkort de Ruimtelijke Energie Strategie (RES) vaststellen. Als dat is gebeurd, is er een officieel besluit genomen, dat het Groene Hart zich inzet voor het opwekken van duurzame energie. En ligt de weg open voor de komst van vele windmolens en talloze hectares aan zonnepanelen. Maar in de RES wordt niet geschreven over kernenergie en dat vindt de VVD een gemiste kans.

,,Hoewel kernenergie in de volksmond een slechte reputatie heeft is het een CO2-neutraal alternatief’’, vindt VVD-fractievoorzitter Peter van Dijk. ,,Kernenergie maakt vele andere maatregelen die een grote impact kunnen hebben op onze leefomgeving en landschap overbodig. Wij vinden dat kernenergie daarom minimaal als een realistisch alternatief onderzocht en afgewogen moet worden.’’

De komst van windmolens en blinkende zonnepanelenvelden in het open landschap is een angstbeeld  voor deze partij: ,,Generaties lang is men zuinig geweest op ons landschap, onze polders, plassen en meren. Ditzelfde landschap lijkt nu te grabbel te worden gegooid en te worden omgezet in een industrieellandschap vol zonnevelden en windmolens.’’

De politieke partij D66 steunt het kernenergiepleidooi van de VVD in ieder geval niet, zo laat raadslid Gino Wesselman weten. ,,Kernenergie is een paradepaardje van de VVD. Ik ben geen 100% tegenstander van kernenergie, maar het is aan het Rijk of wij verdergaan met kernenergie. Als je een onderzoek begint duurt het nog 15 jaar en zo’n 12 miljard euro voordat zo’n kerncentrale er is. We moeten dit voorstel hard wegstemmen.’’ De gemeenteraad praat maandag 18 mei over dit onderwerp.