Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 mei 2020

Raad wil vrijwilligers blijven inzetten voor inzamelen oud papier


KAAG EN BRAASSEM – Een meerderheid van de gemeenteraad van Kaag en Braassem wil, dat Cyclus vanaf 1 januari het oud papier samen met de verenigingen en scholen ophaalt. Als dank voor hun vrijwilligerswerk blijven deze scholen en verenigingen dan 45.000 euro per jaar ontvangen.

Het oud papier wordt in Kaag en Braassem al tientallen jaren door vrijwilligers van scholen en verenigingen ingezameld, waarbij ze 60 euro per ton ingezameld papier ontvangen. Maar vanaf 1 juli is dat voorbij. Doordat de waarde van het oud papier richting de nul euro is gegaan, stoppen grote papierinzamelbedrijven als Nijssen Recycling met het inzamelen van het oud papier. Het afvalinzamelbedrijf Cyclus wil de papierinzameling overnemen, maar heeft daarbij de hulp van de vrijwilligers niet nodig.

Maar SVKB, CDA en VVD dienden maandagavond een voorstel in, om te voorkomen dat de organisaties die soms al vijftig jaar het oud papier ophalen, bij het grof vuil worden gezet. In dat voorstel staat, dat Cyclus vanaf 1 januari 2021 met de verenigingen en scholen moet samenwerken bij het ophalen van het oud papier, waarbij het oud papier dan op de zaterdagen worden opgehaald. De beloning van 45.000 euro moeten de scholen en verenigingen dan onderling verdelen.

Als Cyclus toch weigert om gebruik te maken van de diensten van de vrijwilligers, mag dat bedrijf haar gang gaan, volgens het raadsvoorstel. Wel ontvangen de vrijwilligersorganisaties het komende jaar dan nog een laatste vergoeding van 36,36 euro per ton oud papier. Daarna moeten de verenigingen en scholen op zoek gaan naar andere geldbronnen om de weggevallen inkomsten van het oud papier op te vangen. Gemeenteraadslid Gino Wesselman (D66) sprak eerder al de vrees uit, dat dit zal leiden tot hogere contributies en schoolbijdrages.