Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2020

Verband tussen vliegtuigen en fijnstof niet aangetoond

Kaag en Braassem – Een (ultra)fijnstofmeter heeft geen verband kunnen aantonen tussen passerende vliegtuigen en een verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen.

Vorig jaar werd bij een geluidmeetpunt in Leimuiden drie maanden lang een ultrafijnstofmeter geplaatst. De zogeheten ‘fijnstofconcentraties’ zijn vergeleken op dagen met veel en weinig vliegtuigpassages. Uit de resultaten blijkt, dat op vier dagen er teveel fijnstof van minder dan 10 micrometer werd uitgestoten. Volgens een advies van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is dat niet toegestaan, maar de Nederlandse wet staat het maximaal 35 dagen per jaar toe. De uitstoot van nog kleinere fijnstofdeeltjes (tot 2,5 micrometer) was zelfs gedurende 26 dagen hoger dan de WHO-normen.

Om een mogelijk verband tussen vliegtuigpassages en de gemeten fijnstofconcentraties te vinden, is gekeken of een toename van het aantal vliegtuigen ook leidt tot hogere fijnstofuitstoot. Bij twee van deze steekproeven werd inderdaad een toename van de fijnstof geconstateerd. Maar bij twee steekproeven was er juist een afname van de fijnstof. Er is, op enkele tientallen kilometers afstand van Schiphol, dus geen duidelijk verband tussen passerende vliegtuigen en een hogere fijnstofuitstoot.

Dit betekent niet dat vliegtuigen geen fijnstof produceren, zo geeft het onderzoek ‘Metingen fijnstof Kaag en Braassem’ aan. ,,Maar bij de meetlocatie is het lastig het verband te meten.’’ Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem geeft verder aan, dat het RIVM onderzoek heeft gedaan naar de gezondheidseffecten van ultrafijnstof (UFS) rond Schiphol. Daaruit blijkt dat er ,,verhoogde concentraties worden gemeten in de nabijheid van Schiphol en dat dit ook effecten heeft op de gezondheid van omwonenden. De effecten zijn groter aan de ‘lijzijde’ van de luchthaven en naarmate je dichterbij woont.’’ Het RIVM gaat nu verder onderzoek doen naar langdurige blootstelling en mogelijke ziektes of andere negatieve gevolgen.