Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2020

Raad akkoord met plannen Endegeest

OEGSTGEEST – Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunt het college van burgemeester en wethouders waar het gaat om de gebiedsvisie De Geesten. Wel hebben de raadsleden enkele wijzigingen in het plan aangebracht.

Zo moeten de geplande fiets- en wandelpaden op andere plekken worden aangelegd, zodat de aanleg en gebruik er van zo min mogelijk schadelijk is voor de natuur. Deze fietspaden mogen niet door brommers, scooters en andere lawaaierige voertuigen gebruikt worden. Ook moet de verlichting van deze paden vleermuisvriendelijk zijn, waarbij de raad de voorkeur heeft, dat de lampen boven de paden alleen aangaan, als er iemand aan komt fietsen of lopen.

Daarnaast wordt een bouwvlak iets verschoven, zodat de zichtlijnen op kasteel Endegeest vanuit de Endegeesterstraatweg zoveel mogelijk behouden blijven. Om het kasteelgebouw ook voor de toekomst te behouden, mag de eigenaar dit pand in de toekomst misschien ook als woonlocatie gebruiken. Maar als die vraag komt, wil de gemeenteraad zich hier eerst nog over uitspreken.

Hart voor Oegstgeest en Lokaal Oegstgeest waren kritisch op de besluitvorming, waarbij fractievoorzitter Van den Ouweelen (Lokaal) stelde dat CDA, VVD en D66 ,,dit dorp verkwanselen. Doodzonde om dit prachtige stukje natuur vol te bouwen.’’ Maar wethouder Glasbeek reageerde, dat veel minder dan 12% van het terrein bebouwd wordt. CDA-fractievoorzitter Van Blitterswijk liet weten, waarom de meeste partijen de ontwikkelingsplannen steunen. ,, We zijn trots op landgoed Endgeest. Deze trots moeten we veilig stellen en vergroten. Het kasteel moet veilig gesteld worden; qua onderhoud, zichtlijnen en gebruik. Dit kasteel wordt centraal gesteld, kan onderhouden worden en Oegstgeestenaren kunnen het kasteel blijven beleven met een hotel of restaurantfunctie.’’

Met de komst van wandel- en fietspaden zullen meer inwoners genieten van het groene gebied, aldus Van Blitterswijk. ,,Ook wordt  zorg en onderwijs versterkt.  Met het verplaatsen van de Leo Kannerschool krijgt de school eindelijk een plek voor leerlingen van speciaal onderwijs. Er ontstaat zo ook de mogelijkheid om de monumentale delen van de Julianaschool te behouden. Er komt geen enorme bebouwing die zichtlijnen verstoren. Het kasteel en groen worden verbeterd, net als de toegankelijkheid, zorg en het onderhoud.’’ 

De raad maakt zich wel zorgen over de toekomst van Ponycentrum Leeuwenhoek. De uitbaters en gebruikers zitten de komende twee jaar in onzekerheid over hun toekomst, omdat dit terrein beschouwd wordt als mogelijke ontwikkellocatie. De raad roept het college daarom op om te onderzoeken of het ponycentrum een vaste plek kan krijgen in de plannen voor het ontwikkelen van Endegeest.