Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2020

Tinpest in kerkorgel

Woubrugge – Het Mitterreither kerkorgel in de dorpskerk van de Hervormde Gemeente van Woubrugge wordt gerestaureerd. Dit orgel is gemaakt in 1794 en moet hoognodig opgeknapt worden.

In de 19de eeuw werd dit orgel uitgebreid, waarna het onder meer in 1941 en 1973 gerestaureerd werd. Nu is het weer hoog tijd, om het orgel onder handen te nemen, zo blijkt uit een cultuurhistorisch rapport van orgeladviseurs Bert den Hertog en Peter van Dijk. In 2015 werden de fundamenten en het interieur van de kerk helemaal gerestaureerd, waarbij het orgel werd ingepakt. Daarna constateerde stemmer Martijn Verduijn looderosie in een aantal pijpen en tinpest in tenminste één pijp. De pijpen, die moeten zorgen voor de laagste tonen, maken bijna geen geluid meer. In het houtwerk van het orgel zit houtworm en het orgel zelf is in een slechte staat. Verduijn dringt aan op een spoedige restauratie om het orgel niet geheel verloren te laten gaan.  Omdat het orgel een monument is, moet er toestemming zijn van de gemeente om de restauratiewerkzaamheden uit te voeren. Het college van burgemeester en wethouders steunt de restauratieplannen.