Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 september 2020

Zorgen over baggerdepot

Hoogmade – Hoe kan het, dat in Hoogmade al drie jaar een baggerdepot bij de Ofwegen, terwijl dat terrein bestemd is voor agrarische activiteiten? CDA-raadslid Thijs Mooren wil weten, waarom zowel de Omgevingsdienst West-Holland als de gemeente Kaag en Braassem dit toestaan. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor het milieu.

Ieder jaar wordt op dat terrein 113.000 ton baggerspecie aan- en afgevoerd. Een deel van die bagger zou zo maar in het oppervlaktewater in de Vlietpolder terecht kunnen komen. De geur van het bagger en het vrachtwagenverkeer zou ook tot overlast kunnen leiden, maar de Omgevingsdienst West-Holland heeft laten weten, dat er geen MER-beoordeling hoeft te komen. De dichtstbijzijnde varkenshouderij ligt op ruim 600 meter afstand. De ‘dichtst bijstaande’ woning is ook 450 meter verwijderd, al ligt er op 160 meter afstand wel een sportpark. Hierdoor komt de Omgevingsdienst tot de conclusie, dat de overlast mee zal vallen.

Mooren maakt zich zorgen over de waterkwaliteit. Het gemeentebestuur controleert niet, of de kwaliteit van het oppervlaktewater verslechtert. Dat is een taak van het Hoogheemraadschap van Rijnland, zo laat het college weten. Als er klachten komen, kan de Omgevingsdienst wel de bodemkwaliteit controleren. Baggerbedrijf Midden Nederland mag haar baggerdepot ‘tijdelijk’, voor een periode van tien jaar behouden.

Mooren vindt het maar een vreemde gang van zaken en hij maakt zich zorgen over de weidevogels. ,,Het gaat hier om enorm grote hoeveelheden verontreinigde grond. Dat baggerdepot is al drie jaar in werking, zonder dat de gemeente dit heeft geïnspecteerd. En kan die periode van tien jaar daarna nog weer verlengd worden? Het college van burgemeester en wethouders heeft enkele weken de tijd om te reageren.