Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2020

Column

Schop

Tast het coronavirus ook de hersenen aan? Dat was een vraag, die zo maar bij me op kwam vorige week, waarde columnlezer.

De gemeenteraad van Kaag en Braassem wil dat de gemeente een ‘actievere grondpolitiek’ gaat voeren. In begrijpelijke taal: de gemeente mag weer gaan mee-investeren in grote woningbouwprojecten en bedrijventerreinen. De inwoners van Kaag en Braassem zijn nog altijd herstellende van het financiële debacle ‘Braassemerland’, wat tientallen miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld heeft gekost. Maar ach, dat besluit viel toch al ruim 15 jaar geleden, moeten de raadsleden gedacht hebben.

Het pad van ellende wordt gecreëerd door goede bedoelingen. De politiek wil meer huisvesting voor jongeren en levensloopbestendige woningen voor senioren. Maar zet tegelijkertijd de deur wagenwijd open, om de gemeente mee te laten investeren in grotere woningbouwprojecten, bedrijventerreinen, kantoorgebouwen, natuurontwikkeling en recreatieve en toeristische initiatieven.

Beseffen die politici niet, dat de gemeente als eerste door projectontwikkelaars benaderd worden, zodat hun commercieel onhaalbare bouwplannen door de gemeente meegefinancierd kunnen worden? En dan zal het niet gaan om ‘mooie’ projecten als woningen voor starters of levensloopbestendige woningen voor senioren. Ik voorspel u, dat de gemeente gevraagd wordt om financieel bij te springen voor bedrijventerreinen en onrendabele toeristische initiatieven; daar komt die vermaledijde Drechtdoorsteek dus ook weer om de hoek kijken. Deze Drechtdoorsteek leek ten dode opgeschreven, maar dankzij de kans op belastingcenten, kan dit kanaal dwars door de polder misschien toch nog gerealiseerd worden.

Verder moest ik tijdens het luisteren naar de raadsvergadering hard lachen. Journalisten wordt soms wel eens verweten, dat ze opschrijven wat niet gezegd is. Ik kreeg van Kelly Straver (SVKB) het verwijt, dat ik opschreef wat ze wél gezegd had. Dat mensen, die werkloos zijn en niet genoeg moeite doen om een baan te vinden, een schop onder hun kont moeten krijgen. Een tip: het vak van politicus houdt in, dat jouw woorden van belang zijn. Verwijt een ander dan niet, dat er wordt opgeschreven wat jij zegt. Maar verwacht ook niet, dat alles wat in een uren durende vergadering door politici uitgesproken wordt, past in een krantenartikel.