Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 oktober 2020

Nieuw zwembad op losse schroeven

KAAG EN BRAASSEM - In het meest zwarte scenario komt de gemeente Kaag en Braassem in 2025  zo’n 5,4 miljoen euro tekort. Dat kan grote gevolgen hebben voor allerlei gewenste projecten. Wethouder Petra van der Wereld geeft het nieuw te bouwen zwembad als voorbeeld.

Volgend jaar houdt de gemeente nog 2,4 miljoen euro over, maar daarna vallen ruim 2 miljoen euro aan precario-inkomsten weg en ook lijkt Kaag en Braassem fors minder te ontvangen uit het gemeentefonds; dat is geld van de rijksoverheid. En dus moeten er keuzes gemaakt worden. Om de gemeentelijke begroting rond te krijgen, zouden de belastingen omhoog kunnen, of er moet gesneden worden in de ambities.

Van der Wereld: ,,Op dit moment gaan we er niet van uit, dat wij de OZB gaan verhogen. In 2021 gaan we hierover met de raad in gesprek.’’ Het verhogen van de belastingen heeft niet haar voorkeur en bepaalde zaken, zoals de bouw van nieuwe schoolgebouwen, moeten gewoon gebeuren. Maar een nieuw zwembad kost al gauw zo’n 9 miljoen euro, terwijl er ook zwembaden zijn in de buurgemeenten Leiden en Teylingen.

Van der Wereld: ,,We kunnen dingen ook doorschuiven naar de toekomst. We moeten kijken, of we een nieuw zwembad gaan bouwen. Dat zijn keuzes, die we bij de raad voor gaan liggen.’’ Twee jaar geleden gaf de gemeente nog 850.000 euro uit om achterstallig onderhoud uit te voeren aan dat zwembad. Mark Vijfschaft, directeur van De Tweesprong, waarschuwde indertijd al, dat dit niet genoeg geld is. ,,De glijbaan heeft een leeftijd, dat die moet worden vervangen, maar hij zou nog een paar jaar mee kunnen gaan. Maar het kan zijn, dat je toch op een punt komt, dat die glijbaan niet meer kan.’’ Dreigt er geen zwembadloze periode voor Kaag en Braassem? De wethouder: ,,Het zwembad is op dit moment in goede staat en de basisveiligheid is geregeld. Misschien kunnen we het nog 15 jaar in stand houden. Dat zijn allemaal dingen waar we het met elkaar over hebben. daar is absoluut geen keuze in gemaakt.’’ Het mogelijke uitstel van andere projectplannen, waar de gemeenteraad over gaat praten zijn het Sportpad en de aanleg van kunstgrasvelden.