Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 november 2020

Afvoerputje in de regio

KAAG EN BRAASSEM - De plannen van Holland Rijnland om veel windmolens en zonnepanelenvelden te plaatsen in het Groene Hart in en om Kaag en Braassem, zijn hard aangekomen bij de lokale politici. ,,We moeten niet het afvoerputje van de regio worden!’’

Enkele jaren geleden ondertekenden de gemeenteraadsleden in de hele regio een document, dat zij voorstander waren van het realiseren van duurzame energiebronnen. Zoals windmolens en zonnepanelenvelden. Maar uit het plaatje van Holland Rijnland blijkt, dat het open landschap van Kaag en Braassem wel erg aantrekkelijk is om daar al die molens neer te zetten. Bovendien is de gemeente Haarlemmermeer ook nog van plan om allerlei windmolens aan de grens met Leimuiden te plaatsen. De gemeenteraadsleden zijn niet blij; ze willen dat andere gemeenten meer solidariteit laten zien.

Jarenlang was Kaag en Braassem op papier het duurzaamste jongetje van de klas. Deze gemeente moest al in 2040 energieneutraal worden. Maar nu puntje bij paaltje komt, houden de politici opeens niet meer zo vast aan dat jaartal. Energieneutraal in 2050 is nu ook prima. ,,We hebben nooit een halszaak gemaakt van dat jaartal’’, aldus raadslid Hans Klink (PRO).

De komst van al die windmolens gaat ten koste van de natuur, zo vindt VVD-fractievoorzitter Peter van Dijk. Zijn collega-raadslid Sandra van Emmerik (SVKB) baalt enorm: ,,We zijn bezorgd over de inpassing van al die windmolens in het open landschap. We weigeren het afvalputje in de regio te worden. Andere gemeenten moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. Kaag en Braassem moet niet de lasten dragen.’’

Als er dan toch windmolens moeten komen, zet ze dan bij elkaar, opperde raadslid Johan Hoogendoorn (CDA). ,,Als er over zo’n tien jaar een kerncentrale komt, kunnen we ze weer afbreken.’’ De raad denkt na over wat ze nu verder moeten met de Holland Rijnland plannen.