Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 oktober 2020

Column

Bosweg

In het financiële jaaroverzicht van de gemeente las ik een schrikbarend gegeven. Het blijkt, dat 37% van al het bos in twee jaar tijd verdwenen is uit Kaag en Braassem. Het is het gevolg van het rücksichtlos kappen van bomen in het Ghoybos. De woordvoerder: ,,Voorheen was alles in dit gebied aangewezen als bos (groen), althans het stond vol met aangeplante populieren. Aangezien we diversiteit willen in dit stuk bos, helpen we de natuur een handje en hebben we hele stukken kaal gemaakt. Dit zijn alle gele stukken geworden waar nu of kruidenrijk grasland wordt gemaakt (onder de hoogspanningsleidingen) of bosplantsoen is aangeplant, wat op termijn weer bos zal worden. Hierdoor zijn we "ineens" bos kwijt, maar feitelijk hebben we het ook nooit gehad.’’

Als u mijn epistels regelmatig leest, waarde columnlezer, dan weet u dat ik een warme voorliefde voor bomen en bossen heb. De manier, waarop de gemeente de wijzigingen in het Ghoybos heeft doorgevoerd, doet me enorm pijn. Dat je een teveel aan populieren kapt, zodat ze plaats maken voor een meer gevarieerd bosaanbod, kan ik billijken. Maar voor iedere boom moet ook een boom terug komen. Eerlijk gezegd heb ik er weinig vertrouwen in, dat iedere gekapte populier elders in Kaag en Braassem door een ander boomexemplaar vervangen wordt. Nogmaals: 37% van al het bos is uit Kaag en Braassem verdwenen!

In het Ghoybos zijn drie jaar geleden nesten aangetroffen van bijzondere vogels als de buizerd, boomvalk en de sperwer. Met al die verdwenen bomen zien we een deel van die vogels ook niet meer terug. Kappen van bomen en het niet terugplaatsen van minimaal hetzelfde aantal exemplaren zorgt dus voor een teruggang in de biodiversiteit.

Daarom doe ik bij deze een oproep aan de groen- en natuurliefhebbers in de gemeente Kaag en Braassem. Een oproep dus aan u, waarde columnlezer. Kom bijeen en richt de ‘Stichting Vrienden van het Ghoybos’ op. Met een beheerovereenkomst kan die stichting zelf het Ghoybos onderhouden en zorgen voor een veel betere natuurdiversiteit. Ik spreek uit ervaring; er zijn voldoende fondsen, die bereid zijn om een financiële bijdrage te leveren voor het terugkrijgen van meer bos in Kaag en Braassem. Samen met andere mensen heb ik al eens een bos gered; doet u mee om in deze gemeente een écht bos te creëren?!