Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 oktober 2020

Politie wijst wethouder terecht

Ter Aar - Een opmerking van wethouder Antoinette Ingwersen, dat er aan de Kerkweg in Ter Aar alleen maar flitspalen geplaatst worden, als er ernstige ongevallen gebeuren, is bij de politie in het verkeerde keelgat geschoten.

Al jaren is het een drama met het verkeer op de Kerkweg; auto’s, busjes en motoren scheuren daar keihard overheen. Vorig jaar besloot het gemeentebestuur van Nieuwkoop om kanariegele vlakken op de weg te schilderen, in de hoop dat hiermee de snelheid uit het verkeer zou worden gehaald. Dat bleek totaal niet te werken, zo moest Ingwersen tijdens een raadsvergadering erkennen. Het plaatsen van flitspalen om zo het verkeer langzamer te laten rijden, was volgens haar niet mogelijk: ,,Justitie wil hier alleen aan meewerken, als er op een locatie heel ernstige ongelukken zijn gebeurd.”

,,Dat klopt niet, zo laat Marco Kroon, Senior Verkeersadvisering van het Team Verkeer van Politie Den Haag weten. Bij straten als de Kerkweg, waar maximaal 30 kilometer gereden mag worden, komen nooit flitspalen te staan. Kroon: ,,Voor deze straten geldt, dat de snelheid moet voortvloeien uit de inrichting van de weg. De wegbeheerder zal de weg dus op zo’n manier moeten inrichten, dat handhaving eigenlijk niet nodig is.’’

,,Ik moest dit laten weten’’, zo laat hij weten. ,,Want het is echt niet zo, dat er pas gehandhaafd wordt, nadat er ernstige ongevallen zijn gebeurd. Door de opmerking van de wethouder kan de lezer dit zo maar denken.’’ Met zijn kennis van zaken komt Kroon zo al met een aantal oplossingen om de snelheid er uit te halen, want met het aanbrengen van een laag gele verf op het asfalt red je het niet, zo vindt Kroon. ,,De gemeente kan betere maatregelen nemen om het verkeer langzamer te laten rijden. Bijvoorbeeld het aanleggen van klinkers in plaats van asfalt. Of het versmallen van de weg. Drempels zijn ook een optie, al kan ik me voorstellen, dat omwonenden daar in verband met trillingen niet al te blij mee zijn.’’