Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 december 2020

Columns

Kolder

We mogen met ons allen meepraten over de duurzame energiemanie, waar we als blinde schapen met ons allen achteraan lopen. In de ene gemeente kun je een enquete invullen en bij de andere gemeente mag je digitaal meepraten door te antwoorden op vooraf opgestelde vragen. Maar echte keuzes kun je als inwoner niet maken.

De kernvraag is namelijk keer op keer. We moeten van het gas af. Wil je zonnevelden of windmolens? Dat doet me denken aan de tijd, waarin Koning Louis XIV nog heerste. Toen kregen de bepaalde inwoners namelijk ook de keuze: ‘Wil je de galg of de guillotine?’ Is dat geen eerlijke vergelijking, waarde columnlezer?

Waarom heb ik het gevoel, dat al die ‘inspraakmogelijkheden’ alleen maar voor de bühne zijn? Twee jaar geleden hebben alle gemeenteraden in Holland Rijnland een oproep gedaan richting het provinciebestuur van Zuid-Holland om in te zetten op duurzame energie-opwekking. Dus dat moet er koste wat het kost komen. En geloof me; het zal ons heel wat gaan kosten. Niet alleen in de miljarden euro’s aan subsidieslurpende megalomane windmolen- en zonnepaneelprojecten. Ook de schade aan de natuur, het uitzicht en het verdwijnen van waardevolle teeltgronden brengt ons land serieuze schade.

En wat is dat voor kolder, dat we alleen maar mogen kiezen tussen windmolens of zonnepanelen? Blijkbaar hebben de besturen in deze regio zich helemaal laten inpalmen door de wind- en zonnelobbyisten. Serieuze alternatieven als thoriumreactors en waterstof (waarvoor niet allerlei nieuwe leidingen de grond hoeven gaan) worden niet overwogen als alternatief. En als deze alternatieven worden geopperd, wordt dat afgedaan als één van de opmerkingen van de respondenten.

Stop met deze waanzin, bestuurders en politici! Houd op, om te proberen om Nederland van het waardevolle gas af te gooien en aan te sluiten op alternatieven die niet werken als er geen zon en/of geen wind is!


... 


Challenge

Vorige week deed ik mee aan de Horecachallenge, waarbij je door iemand wordt uitgedaagd om eten te bestellen bij een restaurant en tegelijkertijd drie andere mensen uit te dagen. En als je dat niet doet, moet je een emmer ijskoud water over jezelf gooien. Natuurlijk nam ik die uitdaging aan, waarbij ik tegelijkertijd de burgemeester van Oegstgeest, een bekende ondernemer en de burgemeester van Kaag en Braassem uitdaagde. Twee van deze drie mensen namen de uitdaging wél aan. Ik neem aan, dat de persoon die dat niet deed, in de nieuwjaarstoespraak niets gaat vertellen over hoe belangrijk het is, dat we er voor elkaar moeten zijn. Het gaat namelijk niet alleen om woorden, maar juist om daden, waarde columnlezer.

Over daden gesproken; kunstenaars in Kaag en Braassem hebben nu dé kans om de handen ineen te slaan en gezamenlijk eigenaar te worden van de fraaie eerste verdieping van de voormalige St. Ignatiusschool aan Noordeinde 240 in Roelofarendsveen. Het gemeentebestuur draagt de begane grond aan de Muziekvereniging ‘Liefde voor Harmonie’, maar voor het bovenste stuk is het mogelijk om plannen in te dienen om dat op een goede manier te gebruiken. En nou hoop ik zo, dat er dit keer eens een leuk en positief initiatief uit komt. Waarbij de gemeente niet gaat voor de financiële hoofdprijs en een of ander woningbouwplan. Maar een groep kunstenaars de kans geeft dit pand in beheereigendom te nemen, waarbij die mensen zich verplichten om het pand goed te onderhouden. Stel je eens voor: in deze tijd waarin kunstenaars aan alle kanten gekort worden en er vrijwel geen mogelijkheid is om droog brood te verdienen in optredens, voorstellingen of schilderijenverkopen. Hoe fantastisch zou het zijn, dat de gemeente Kaag en Braassem haar eigen kunstcentrum heeft, een bron voor artistiek talent, waarbij kleurrijke personen tot prachtige uitingen kunnen komen?!

Omdat in Leimuiden de aanleg van een brug weer ernstige vertraging is opgelopen, omdat de draagkracht van de bodem verkeerd was berekend, loopt het hele ‘Dorpshart-project’ volkomen onnodig vertraging op. Om nog maar te zwijgen over de verkeers- en openbaar vervoersoverlast die de inwoners dagelijks moeten ondergaan. Hopelijk zal de twee ton voor de vervanging van de brug in de Langeweg beter besteed worden.