Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 februari 2021

Daily mile voor iedere leerling

Gezonder leren moet ziektes op latere leeftijd voorkomen

Nieuwkoop – Nieuwkopers moeten veel gezonder worden, te beginnen met de schoolkinderen.

Dat vindt Gerben van Duin, wethouder voor sport en onderwijs: ,,We moeten zorgen dat onze kinderen niet bij het minste of geringste omvallen of een burn-out hebben.’’ Cijfers van de GGD Hollands Midden tonen aan, dat het niet best gesteld is met de leefgewoonten van de Nieuwkoopse jongeren. Twee-derde van hen eet niet elke dag fruit en een op de tien krijgt minder dan vijf keer per week een ontbijt. Meer dan de helft zit (te) veel voor de TV of is bezig met de smartphone. 15% heeft een verhoogd risico op psychosociale problemen en 2,5% van de jongeren denkt regelmatig aan zelfdoding.

De gezondheidscijfers van de Nederlandse bevolking zijn schrikbarend. Maar liefst 51% van de Nederlanders is te zwaar en 1,2 miljoen mensen hebben diabetes type 2. Daarnaast valt een kwart van alle werknemers voor korte of langere tijd uit door stress of een burn-out. Deze cijfers worden bevestigd door Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbo Unie. ,,Van het langdurig verzuim heeft 70 procent te maken met leefstijl. Daarbij kun je denken aan hart- en vaatziekten en longaandoeningen, maar bijvoorbeeld ook aan mensen met overgewicht. De Arbo Unie ondersteunt dit pleidooi. Sporten in de jeugd is medebepalend of volwassenen en dus ook de oudere werknemers nog actief zijn in sport.”

Het eten van gezonde voeding, meer beweging en voldoende rust helpt het lichaam. Maar Van Duin stelt, dat het veel gemakkelijker is om te voorkomen dat je een slechte levensstijl aanleert, dan dat je jouw huidige slechte levensgewoonten moet afleren. ,,Die kans ligt er binnen het onderwijs. Waarom zou je alleen die focus moeten hebben op de citotoets van 550 punten? Laat scholen de vaardigheden verbreden, waarbij ze kinderen niet alleen hersenkennis bijbrengen. Maar ook leren plezier te hebben met sporten, weerbaarheidstraining geven en de kinderen laten ervaren hoe je tot mentale rust kunt komen. Leer kinderen motorische vaardigheden, zoals het vangen van een bal. De eerste stap van eenzaamheid ervaren kinderen als ze tijdens het sporten op de bank zitten en niet mee kunnen doen.’’

Van Duin onderneemt actie en gaat de schoolbesturen aansporen om de scholieren meer te laten bewegen. De gemeente gaat toestellen in de buitenlucht plaatsen, waar mensen oefeningen mee kunnen doen. De wipkippen worden vervangen voor wandelpaden en looproutes. Er komen posters over voeding, bewegen en respect hebben voor elkaar. ,,Hij ziet graag dat de leerlingen extra sportlessen krijgen, maar ook informatie over wat minder gezonde voeding en drinken is. ,,Er moet geen frisdrank meer zijn op de scholen; laat kinderen op school meer water drinken. We kunnen bidons uitdelen aan de schooljeugd, zodat ze daar zelf water in kunnen doen. Dat willen we op een speelse manier inbrengen.’’

Onderwijs, sportverenigingen, jeugdzorg: ze moeten allemaal samenwerken om de jeugd meer te laten bewegen. Met als einddoel, dat ze later als volwassenen een veel gezonder en fijner leven krijgen. ,,Leer de kinderen remedial teaching, zodat ze hun eigen rustige plek kunnen vinden, als het in hun omgeving erg stressvol is. En laat de kinderen elke dag tussen de lessen door een rondje gaan rennen; de daily mile. Daarna kunnen ze weer beginnen aan rekenen of taalles. Als je even buiten bent geweest en lichamelijk actief, functioneren jouw hersenen daarna ook beter.’’ Verschillende onderwijsbestuurders konden geen reactie geven, omdat ze volop bezig waren met voorbereidingen om de scholen op maandag weer coronaproof open te krijgen.