Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2021

Minder geld door meer werken

Noordwijk – Veel mensen die in de bijstand komen, blijven daar al dan niet noodgedwongen nog jaren in hangen. 74% is al langer dan drie jaar afhankelijk van een minimum inkomen. Die groep stijgt ook. Voor tweeverdieners met kinderen is het zelfs gunstiger om niet meer te werken.

Als hun inkomen namelijk stijgt van onder de 120% van het bestaansminimum tot 130% van dat bedrag, gaan ze er financieel op achteruit. Dat liet Michelle Ellens van beleidsbureau KWIZ woensdagavond weten tijdens een commissievergadering.

De reden voor deze paradox is duidelijk: gezinnen met kinderen kunnen veel gebruik maken van overheids- en gemeentelijke toelages. Zodra ze meer verdienen dan 120%, vervallen al die toelages. Wanneer de werkinkomsten stijgen tot ruim 130% van het sociaal minimum, dan houden de gezinnen onder de streep wél meer over. De inkomensval voor mensen die vanuit de bijstand weer gaan werken, zou volgens Ellens niet gelden voor bijvoorbeeld alleenstaanden.