Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juni 2021

,,Het is de galg of de guillotine’’

Papenveer / Langeraar - Een groep inwoners van Papenveer en Langeraar heeft de ‘Taskforce RES’ opgericht. Zij eisen inspraak over de plannen voor het ‘verduurzamen’ van de energie- en gasopwek. De Taskforce is fel tegen de mogelijke komst van 80 hectare aan zonnepanelenvelden, zo laat Bart van Poppel weten.

De Nieuwkoopse gemeenteraad besloot deze maand bij het behandelen van de Regionale Energie Strategie (RES), dat de gemeente niet wil meewerken aan de komst van tweehonderd meter hoge windmolens in het open landschap. Maar het gemeentebestuur laat wel de mogelijkheid open voor zonnepanelenvelden. En dat is tegen het zere been van de Taskforce.

Het steekt de inwoners al, dat in de RES alleen gekozen kan worden uit zonnepanelenvelden en windmolens. ,,Het is de galg of de guillotine’’. Wat Van Poppel en de overige betrokken inwoners betreft, blijven de polders en landbouwgronden onaangetast. ,,Als je daar zonnepanelen of windmolens gaat plaatsen, kun je niet meer spreken van groene energie!’’

De komende maanden laat de taskforce flink van zich horen; de plannen hiervoor zijn al bedacht. Op braderieën gaan de zes initiatiefnemers de inwoners informeren, bij gemeenteraadsvergaderingen zullen ze het woord voeren en ook wordt er nagedacht over het ophangen van een huizenhoog spandoek langs de kerktoren.

Van Poppel: ,,De gemeente moet geen tientallen hectares aan potentiële gebieden aanwijzen voor zonnepanelenvelden. Daar komen investeerders op af, die subsidies willen opstrijken en de zonneweides installeren. Waarna wij met de gebakken peren zitten.’’ In plaats daarvan moet Nieuwkoop ervoor zorgen dat de daken van alle bedrijven en woningen vol gelegd worden met zonnepanelen; iedere paneel die op een dak terecht komt, spaart weer een stukje open landschap, zo is de gedachtegang. ,,Het kan niet meer zijn, dat in onze omgeving enorme distributiecentra verschijnen, terwijl daar geen zonnepanelen op liggen!’’