Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 mei 2022

Het was weer fantastisch

Ouderwets Koningsdag vieren

Wat was het een feest, de 2022-editie van Koningsdag! Jong en oud genoot van de rommelmarkten, activiteiten en natuurlijk elkaars gezelschap. Joep Derksen maakte een rondje langs de verschillende dorpen in Nieuwkoop en Kaag en Braassem om daar de sfeer te proeven.

Om 07.30 uur werd er al door tientallen kinderen en hun ouders gehandeld in de Lupinestraat in Roelofarendsveen. Ruzie om de standplaatsen was er niet; alle buren hadden hun verkoopplekje al dagen van tevoren met krijt afgetekend, wist Kelly Straver te melden. Marian Casteleijn verkoopt met name kinderspulletjes, samen met haar zonen Jop (8) en Lars (4). Jop verkoopt een boekje voor een euro. Spannend is het niet: “Ik heb dit al vaker gedaan.” De 5-jarige Tim hoopt een paar kleedjes verderop, dat hij veel geld gaat verdienen: “Morgen gaan we naar EuroDisney en dan kan ik daar nieuwe dingen kopen!”

Burgemeester Astrid Heijstee-Bolt leidt die ochtend de aubade, samen met Myrthe (6), die net als de koning jarig is. Tot groot genot van Myrthe geeft Liefde Voor Harmonie een optreden voor het gemeentehuis én zingen meer dan honderd mensen ‘Lang zal ze leven’. Speciaal voor haar en een beetje voor Willem-Alexander. Alle gasten toastten daarna met Oranjebitter.

Snel door naar Woubrugge, waar na de optocht een sport- en spelochtend plaatsvindt bij VV Woubrugge. Veel kinderen ervaren zelf hoe lastig steltlopen is. Vriendjes Valentijn (8) en Damian (9) doen aan touwtrekken; met hun team winnen ze. Dat was fijn, maar: “Het springkussen is nóg leuker!”

In Ter Aar is het ook een gezellige drukte. Rieni Tieman, voorzitter van het Oranjecomité, vertelt over een populaire attractie, wormen vangen: “We hadden nog veel glazen bakjes in een schuur staan en moesten er vanaf. Dus bedachten we deze activiteit. In totaal konden de kinderen duizend pieren vangen.” Xenn (3) is trots op zijn bakje met drie wormen. En, ga je deze vanavond opeten? “Ieuw! Nee!” Net voordat het kinderbingo begint is het tijd om weer door te gaan; op naar Zevenhoven!

Op de rommelmarkt staan Merel (8) en Kasper (9); ze verkopen net een plastic speelgoedboor. “Dank u wel en veel plezier ermee!” Hun grabbelton is een groot succes en ook hun ouders zijn blij: “Het huis heeft wat meer ruimte!” Iets verderop vermaken de allerkleinste kinderen zich met een stormbaan, terwijl Aer & Amstel een optreden ten beste geven.

Op het Reghthuysplein in Nieuwkoop maakt de draaimolen talloze rondjes. De blije gezichten van de peuters en kleuters, die zoiets nog nooit gezien of meegemaakt hebben, is met geen pen te beschrijven. De oudere kinderen vermaken zich met een springkussen en sumoworstelen. Wie wat extra lef heeft, stapt in de Razende Roeland; een apparaat, waarbij je alle kanten op en talloze keren over de kop gaat. Julia (9) geniet: “Ik wil nog een keer!”

In Nieuwveen zitten EHBO-ers in een bouwkeet; ze hebben niets te doen. “We zijn werkloos!” grappen ze. De jeugd is volop bezig met oud-Hollandse spelletjes, zoals zaklopen, kegelspel en loopskis. Maar het hoogtepunt voor de zesjarige Nani was toch echt de suikerspin, zo vertelt ze verlegen.

In Rijnsaterwoude is net de prijsuitreiking van de optocht geweest. In de Woudse Dom vindt een boekenmarkt plaats en kunnen de bezoekers genieten van een kunsttentoonstelling en muzikale optredens. Dick Verwolf en zijn partner Marion van Egmond zijn pas in Rijnsaterwoude komen wonen en ze genieten. “Het is heel leuk, dat dit dorp leeft. Dat gebeurt eigenlijk alleen met Sinterklaas en op Koningsdag.”

De kinderen worden ook verwend in Leimuiden: daar is na een ochtend spelen een groot pannekoekenfestijn. Alle jeugd mag een pannekoek halen en met allerlei etenswaren versieren, zoals poedersuiker, stroop, maar ook hagelslag en drop. Mabel is lid van de organiserende Oranjevereniging. “Hier zijn 150 kinderen; het is fantastisch! Zo fijn, dat het na drie jaar weer mag!”

Iets verderop begint de seniorenbingo. Ik laat het naborrelen in Leimuiden, de afterparty in Woubrugge, DJ Wessel in Noorden en zanger Marco de Hollander in Nieuwkoop voor wat ze zijn. Het was weer fantastisch!