Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2022

Duurzame gebiedsontwikkeling

Van SEGRO Park Amsterdam Airport

Duurzame gebiedsontwikkeling en zorgen voor het sociale welzijn van de mensen; dat zit in het DNA van SEGRO. Directeur Eelco Ouwerkerk vertelt over deze pan-Europese ontwikkelaar-belegger van logistiek vastgoed, die zich inzet voor een betere leefomgeving.

JOEP DERKSEN

Als 16-jarige had Eelco nooit kunnen bedenken, dat hij ooit aan het hoofd zou staan van de Nederlandse vestiging van een multinationaal bedrijf; Segro. Dit bedrijf is eigenaar, manager en ontwikkelaar van modern logistiek en industrieel vastgoed met 9,6 miljoen vierkante meter aan ruimte, ter waarde van zo’n 24,7 miljard euro. “Ik wilde bouwkundige worden en dat ben ik via de HTS in Rotterdam ook geworden.” Na twintig jaar werkervaring besloot Eelco in 2012 voor zichzelf te gaan beginnen.

Hij kwam drie jaar geleden in contact met SEGRO en werd gepolst als kandidaat om de Nederlandse vestiging te leiden. “Na 20 jaar in de bouwsector werkzaam geweest te zijn, was ik zeven jaar werkzaam als zelfstandige. Het voor mezelf werken was niet helemaal mijn roeping. Ik miste de dynamiek en collega’s om me heen. Vervolgens was ik anderhalf jaar werkzaam in een technisch bedrijf op het gebied van innovatie en verandermanagement, waar ik mijn roots met de bouw en het vastgoed miste. Toen SEGRO op mijn pad kwam, was het een bewuste keuze om ‘Ja!’ te zeggen en daarmee naast mijn technische ervaring ook de financiële aspecten van bouw en vastgoed aan mijn bagage toe te voegen.”

Familiebedrijf

SEGRO is beursgenoteerd in Londen en actief in acht landen in Europa. “We beleggen voor de lange termijn; wat we vandaag ontwikkelen of kopen, hebben we over twintig jaar nog steeds. Dit principe hanteert het – van oorsprong familiebedrijf – sinds 1920. De focus op de lange termijn uit zich ook in de zorg voor het sociale welzijn van de mensen en gemeenschappen om ons heen; dat zit in het DNA van ons bedrijf en zie je vandaag de dag nog steeds prominent terugkomen in ‘Responsible SEGRO’.” Eelco somt op: “We investeren in het welzijn en ontwikkeling onze collega’s, zodat het voor iedereen fijn is om hier te werken. We hebben oog voor onze omgeving en voor de gemeenschappen waar we actief zijn. Dat uit zich in veel aandacht voor de kwaliteit van het landschap en de directe omgeving van onze gebouwen, maar ook in het ondersteunen van instellingen of het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze gebouwen duurzaam en toekomstbestendig zijn door de CO2-footprint zo veel mogelijk te reduceren en zo veel mogelijk duurzame energie lokaal op te wekken.”

Paradepaardjes

Eén van de paradepaardjes van SEGRO in Nederland is zonder twijfel de gebiedsontwikkeling van SEGRO Park Amsterdam Airport in Hoofddorp. De eerste fase is reeds gerealiseerd en de grondwerkzaamheden voor de tweede fase zijn begonnen. SEGRO koos voor de aanleg van de infrastructuur van de tweede fase voor een bouwbedrijf, dat materialen hergebruikt voor de realisatie van de asfaltwegen, waardoor niet alleen de gebouwen, maar ook de infrastructuur zo duurzaam mogelijk wordt aangelegd. Minder draagkrachtige grond wordt niet afgevoerd, maar hergebruikt en gestabiliseerd met een kalkachtig mengsel; dat scheelt een paar duizend vrachtwagenbewegingen voor het afvoeren van minder draagkrachtige grond en het opnieuw aanvoeren van zand.

Wanneer het hele park gereed is, beslaat het 100.000 m2 vloeroppervlak en biedt het de ruimte voor circa 2.000 directe arbeidsplaatsen. Dat zorgt voor de nodige reuring en levert een aanzienlijke bijdrage aan de lokale economie. De nieuwe gebouwen in de tweede fase zijn interessant voor ondernemers die behoefte hebben aan units tussen 1.200 en 2.000 m2.” De gebouwen in de tweede fase worden deels zelfvoorzienend: “We wekken met zonnepanelen onze eigen energie op en slaan deze op in accutechniek, zodat de energie gebruikt kan worden wanneer de zon niet schijnt. De gebouwen worden BREEAM Excellent gecertificeerd, zodat er ook veel aandacht is voor biodiversiteit en duurzaam materiaal gebruik. Zo bewaken en sturen we er op, dat onze CO2 voetafdruk zo laag mogelijk blijft.”

 

SEGRO Park Amsterdam Airport heeft om verschillende redenen een enorme aantrekkingskracht. Daardoor hebben zich diverse bedrijven gevestigd in het park, waarvan de activiteiten uiteenlopen van e-commerce tot pakketdiensten en van internationale distributie van hightech componenten tot laboratoria voor de ontwikkeling en productie van stamceltherapie behandelingen.

 

SEGRO Netherlands B.V.

Gustav Mahlerplein 62-B1082MA Amsterdam

W: www.segro.com