Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Meet en greet met Maarten van Rossem en Eddy van der Ley

ROELOFARENDSVEEN – Deze maand komen maar liefst twee bekende persoonlijkheden naar de Veen. Schrijvers Eddy van der Ley en historicus Maarten van Rossem.

Van Rossem is onder meer bekend van zijn optredens als eenmansjurylid in de TV-quiz ‘De slimste mens’. Ter ere van zijn 80ste verjaardag verschijnen er maar liefst vier verschillende boeken. Op uitnodiging van de Culturele Werkgroep van De Spreng en Boekhandel Veenerick komt Van Rossem hierover op 31 oktober praten in de Sprengkerk in Oude Wetering. Maar uiteraard geeft hij ook zijn ongezouten mening over zijn jeugd, het leven in de media en de naderende Tweede Kamerverkiezingen.

Eddy van der Ley is geen onbekende in Roelofarendsveen. Hij interviewde op sponsor- of thema-avonden bij DOSR voetbalpersonality’s als Co Adriaanse, Wim Kieft en Bas Nijhuis. Daarnaast is Eddy auteur van het indrukwekkende boek Heldendaad in de Sahara. Boekhandel Veenerick ontvangt Eddy op 24 oktober vanaf 20.00 uur.

Het boek, een ode aan zijn in de Sahara omgekomen boezemvriend Peter Teggelaar en diens vriend/reisgezel Marc Gilsing, kwam vorige week vanuit het niets binnen op nummer 4 in de Bestseller 60, en was na een paar dagen al toe aan de vierde herdruk. Van der Ley is vanuit binnen- en buitenland zelfs al benaderd voor vertalingen en verfilmingen. “Maar eerst moet het boek in Nederland zijn weg vinden”, zegt de schrijver. “Daarna kijken we verder.”

Als fundering voor Heldendaad in de Sahara publiceerde hij het complete dagboek van de fatale woestijnreis. Ook verhaalt hij over de impact die de dood van de jonge levenskunstenaars op zijn leven en op dat van vele anderen heeft gehad, juist door die laatste woorden vanaf hun plotselinge sterfbed. Van der Ley, die voor een reconstructie van het drama zelf afreisde naar de Sahara, schrijft vanuit het oogpunt van zijn verpletterende vriendschap met sportfreak en collega-journalist Peter Teggelaar (Twentsche Courant, Arnhemse Courant). Het maakt Heldendaad in de Sahara ook tot een persoonlijke ode aan vrijheid, liefde, avontuur en broederschap.

Maarten van Rossem schrijft voor het eerst over zijn jeugdjaren en daar zal hij op 31 oktober in de Sprengkerk vanaf 19.30 uur over vertellen. Hij biedt een bijzondere en ontroerende inkijk in zijn jonge leven, met zijn zus Sis en broer Vincent. Bepalende gebeurtenissen in zijn vormende jaren zijn de oorlog in Wageningen, het logeren bij de grootouders, de niet zo prettige lagereschooltijd, de scheiding van zijn ouders, de eerste liefde, de ontgroening en de keuze voor de studie geschiedenis.

Het kunnen lezen op zevenjarige leeftijd was voor hem een beslissende en magische gebeurtenis, die de wereld voor hem opende. De boeken die hij sindsdien las, betekenden het begin van de interesses in zijn latere leven. Wat opvalt is dat Maarten van Rossem in zijn jonge jaren al verbazingwekkend nieuwsgierig was. En dat is hij altijd gebleven: grenzeloos nieuwsgierig.

Wie durft, kan Maarten gerust vragen stellen. Want hij vindt overal wel wat van. Wil je bijvoorbeeld weten, wie volgens Maarten zijn beste opvolger voor de quiz ‘De slimste mens’ zal zijn? Hoe verliep zijn transitie van Amerikadeskundige naar alwetend commentator? Hoe deskundig vindt hij zichzelf eigenlijk? Is hij bang voor de dood, nu hij ‘hoogbejaard’ is? Dit soort vragen kun je hem gerust stellen. Kaarten á € 12,50 voor het optreden van Maarten van Rossem zijn verkrijgbaar via www.desprengoudewetering.nl.