Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 februari 2024

Hoop voor behoud supermarkt in Hoogmade

De inwoners van Hoogmade kunnen binnenkort opgelucht ademhalen. Lange tijd leek het er op, dat dit dorp met 1750 inwoners haar enige supermarkt zou verliezen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad Hoogmade werd bekend gemaakt, dat er mogelijk een nieuwe supermarktuitbater aan de slag gaat.

Door Joep Derksen

Joanna Galling is samen met haar man Jan-Willem Haaksma eigenaresse van de COOP in Hoogmade. In 2022 kwam het nieuws naar buiten dat COOP en Plus gefuseerd zijn en dat de Hoogmadese COOP onder het merk Plus verder zouden gaan. Maar dat bleek niet door te gaan. “Er was nog geen concept voor ons soort buurtsupermarkten. Het is niet haalbaar om ons soort concept voort te zetten. In november dacht ik: ‘We trekken de stekker eruit’. Toen kwam Marco Elstgeest van de Dorpsraad Hoogmade naar me toe en nodigde ons uit voor een gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Dat heeft geleid tot een lichtpuntje; we kunnen nu kijken hoe de supermarkt behouden kan worden.”

Een zoektocht is gestart naar supermarktformules die wél financieel gezond kunnen blijven bestaan in een dorp als Hoogmade. Joanna: “ We hebben twee formules gevonden die heel graag met ons in zee willen gaan. Er zijn een paar hobbels, zoals onder andere de huur die heel hoog is. Mijn man en ik vroegen ons af of we na ruim dertien jaar als ondernemers een nieuwe financiering aan willen gaan, maar we hebben besloten om als ondernemers te stoppen. Maar we gaan dit stokje goed overdragen: er zal een leuke nieuwe ondernemer komen om de supermarkt in Hoogmade voort te zetten.”

Stichting Behoud Supermarkt

Een dorp zonder supermarkt is een dorp zonder toekomst. Voorzitter Hein de Groot van de Dorpsraad Hoogmade liet weten, wat er gaat gebeuren om ervoor te zorgen dat Hoogmade toch een supermarkt kan behouden. “We hebben de Stichting Behoud Supermarkt Hoogmade opgericht. We willen linksom of rechtsom beijveren dat de supermarkt blijft. Er moet iets gebeuren met betrekking tot de hoogte van de huur en we moeten nog heel veel overleggen met de nieuwe winkelketenfranchise die de supermarkt gaat overnemen. We hebben van Joanna en Jan-Willem de toezegging gekregen dat zij blijven tot de nieuwe huurder er is. Er komt dus geen supermarktloze periode.”

De voorzitter riep wel de inwoners op om hun dagelijkse boodschappen te blijven doen in hun eigen dorp. “Als mensen hier geen boodschappen doen kan de supermarkt niet bestaan. Daarnaast pleiten we richting de gemeente voor meer woningbouw ergens in de polder. Over vijftig jaar zal het aantal inwoners van Hoogmade verdubbeld zijn. De gemeente moet een studie laten maken naar de mogelijkheden. Dat kan leiden tot een plan waar iedereen achter staat en door de jaren heen kan worden ingevuld.”

Wethouder Gerben van Duin reageerde op de ontwikkelingen over een nieuwe supermarkt en hij had ook ideeën hoe dat zou kunnen worden ingevuld. “In Leimuiden wordt een zwembad door vrijwilligers gedragen. Er zijn concepten in Nederland, waar de mensen de handen ineen slaan en de bedrijfsvoering van een supermarkt met elkaar gaan opzetten. Dan gaan inwoners als vrijwilliger gaan werken in die supermarkt.” Gaat het college ook helpen als vrijwilliger? De wethouder lacht: “Bij wijze van spreken!” Op de vraag of Hoogmade als dorp wel bestaansrecht heeft zonder supermarkt, stelt Van Duin: “Een supermarkt hoort er thuis, maar ik snap de uitbater ook. We kunnen met z’n allen voor elkaar krijgen om een supermarkt te behouden, maar dan moeten de inwoners wel hun boodschappen doen op het plein.”

Hoogmade volop in vereniging

Glossy Verenigingenmagazine ziet levenslicht

Bijna honderd inwoners en vrijwilligers kwamen opdagen bij de presentatie van het Glossy Vrijwilligersmagazine. De lancering van het magazine werd gevierd met champagne voor alle aanwezigen.

Door Joep Derksen

De idee voor het magazine ontstond vorig jaar tijdens de nieuwjaarsborrel van de Dorpsraad Hoogmade, laat Dorpsraadbestuurslid Marco Elstgeest weten. “Alle veertig verenigingen in Hoogmade staan hier in! Ook in een klein dorp is het moeilijk om alle inwoners te bereiken. We hebben allemaal samengewerkt om dit glossy verenigingenmagazine te realiseren. Dit is de jaaruitgave voor 2024, gefinancierd met behulp van de Driemaster en de gemeente Kaag en Braassem. Elke vereniging presenteert zich kort en krachtig. Het zou zomaar een jaarlijkse uitgave kunnen worden.”

In een bomvolle zaal kregen de bijna 100 aanwezigen een glas champagne in de hand gedrukt. Om te vieren dat dit unieke verenigingenmagazine het levenslicht ziet. Elstgeest: “In Hoogmade hoor je wel eens over het rijke verenigingsleven, waar menig Hoogmadenaar met recht trots op is. We hebben met elkaar dan ook een bijzondere geschiedenis opgebouwd. Het Cultureel Centrum Hoogmade (CCH), van waaruit we al vijftig jaar onze dorpsgebouwen zelf hebben opgericht en in stand gehouden. De bal rolt al 75 jaar bij voetbalvereniging MMO en vandaag staan we letterlijk onder de spits van de kerk, die we na de rampzalige brand in 2019 in ere herstellen.”

Exemplarisch

Gepassioneerd vervolgde hij: “Deze voorbeelden zijn exemplarisch voor de zelfredzaamheid van Hoogmade. We komen samen en zetten de schouders eronder. Alleen met voldoende vrijwilligers, (jeugd)leden en lokale sponsors houden we ons mooie en actieve verenigingsleven in stand!” Vertegenwoordigers van alle verenigingen kregen een ‘eerste exemplaar’ van het magazine overhandigt, nadat wethouder Gerben van Duin het ‘echte’ eerste exemplaar in ontvangst nam. De wethouder was opgetogen over het eindresultaat.

Van Duin neemt het eerste exemplaar van de glossy in ontvangst. “Ik ben heel verrast om zo’n hele zaal vol te zien met mensen die zo betrokken zijn bij dit prachtige dorp. Ik verbaas me nog steeds waartoe Hoogmade in staat is. Dat is fantastisch en echt niet gebruikelijk. Het is zo mooi dat mensen met elkaar de handen ineen slaan. Hoogmade is het dorp van het touwtje uit de brievenbus. Ik ben hier voor het eerst en soms schuurt het een beetje, maar dat geeft ook glans. We zorgen dat Hoogmade een pareltje wordt van Kaag en Braassem.”

Gevoelens

Hiermee refereerde de wethouder aan de gevoelens die bij inwoners in sommige dorpen in Kaag en Braassem leeft, dat de meeste aandacht en voorzieningen worden gebouwd en ondersteund in de dorpen als Roelofarendsveen en Oude Wetering. Van Duin bezwoer: “Niet alles gaat naar de Veen. Het gaat ook naar Hoogmade. Voor woningbouw moeten we misschien wat stout worden naar de Provincie. We moeten ook een straatje of een buurtje erbij krijgen. We moeten veel meer investeren in gezondheid en daar hoort bewegen bij en verenigingen bij die dat faciliteren. Daar hoort sport en cultuur bij. Maar ook zo’n glossy om verbinding te maken.

In het Verenigingenmagazine komen inderdaad alle verenigingen, stichtingen en gezelschappen langs die Hoogmade rijk is. Zoals de Heerlijkheid Hoogmade, maar ook de Vrouwenvereniging, het Cultureel Centrum Hoogmade, de IJsclub en de Hengelsportvereniging De Eindsprint. Van Duin bladerde er tevreden doorheen. “Dit is het tweede verenigingenmagazine dat in Kaag en Braassem gerealiseerd wordt. In Leimuiden is zo’n magazine al eens verschenen. Dit magazine is een cadeautje voor Hoogmade. De verbinding die ontstaan is door dit magazine op te zetten is geen bijvangst; dat is de hoofdvangst.”

Vrijwilligers helpen ruim 1.000 inwoners aan een nieuwe baan

Tienjarig bestaan WerkVinden wordt gevierd met mini-evenement

JOEP DERKSEN

ALPHEN AAN DEN RIJN – De afgelopen tien jaar hebben vrijwilligers van de stichting WerkVinden Alphen zich met hart en ziel ingezet om werkzoekenden te helpen aan een baan die bij hen past. En met succes; hierdoor hebben meer dan 1.000 inwoners een nieuwe baan gevonden. Het tienjarig jubileum van WerkVinden wordt daarom speciaal gevierd op donderdag 18 januari.

De stichting WerkVinden Alphen is een organisatie bestaande uit ongeveer 25 vrijwilligers. Zij helpen onafhankelijk, zonder eigenbelang en zonder hier een cent aan te verdienen mensen uit de regio Alphen en Nieuwkoop die moeite hebben om zelfstandig een nieuwe baan te vinden. Dan gaat het niet alleen om het vinden van de juiste werkgever, maar de vrijwilligers ondersteunen, inspireren en stimuleren de werkzoekende bij zijn of haar zoektocht.

Het werkloos worden en zijn kent vier fasen: het ontslag, het weer moeten organiseren van jouw toekomst, het verbeteren van jouw persoonlijke ontwikkeling en het weer solliciteren. De vrijwilligers van WerkVinden bieden hulp voor iedere fase, zodat de laatste fase – het solliciteren – succesvol kan worden afgesloten. Op de website van WerkVinden worden nuttige adviezen gegeven voor bijvoorbeeld de mensen, die net werkloos zijn geworden. Zorg voor een nieuwe structuur in jouw dagelijkse leven en probeer jezelf niet teveel zorgen te maken. Positief denken is de eerste stap op weg naar een nieuwe baan en een nieuwe toekomst! En met nuttige tips aangaande zaken als sociale vaardigheid, het goed kunnen luisteren én een verbetering van je curriculum vitae (cv) zijn al meer dan 1.000 inwoners aan een baan geholpen.

Buddy’s

Speciale ‘buddy’s’ helpen met een individuele begeleiding naar werk en zij slaan (soms letterlijk) een arm om de baanzoekende werkloze. Deze buddy’s zijn professionals met veel praktische ervaring en vaak afkomstig uit een relevante werkomgeving. Daarnaast zijn er voor de werkzoekenden wekelijks 'vrije inlopen' in de bibliotheek Rijn en Venen waar mensen terecht kunnen met hun vragen en problemen. Maar ook worden iedere maand netwerkbijeenkomsten gehouden. Via (online) workshops en ‘Open Koffie’s’ leer je steeds meer over wat je kunt en moet doen om meer kans op een baan te maken.

Het tienjarig bestaan van WerkVinden wordt gevierd samen met zo’n tachtig genodigden. Met de slogan ’10 jaar stichting WerkVinden en de toekomst van de arbeidsmarkt’ vindt er op 18 januari een mini-evenement plaats in het parkrestaurant van Van der Valk Avifauna. Twee voormalig werkzoekenden en twee buddy’s vertellen daar over hun ervaringen. Daarnaast zal Marjolein ter Hoonte, directeur marketing van uitzendbureau Randstad, een gepassioneerde presentatie geven over de nabije toekomst van de arbeidsmarkt. Want we lezen bijvoorbeeld steeds meer over kunstmatige intelligentie; dat AI; is dat nou een kans of een bedreiging?

Niemand minder dan wethouder Gertjan Schotanus opent dit evenement. Zijn aanwezigheid laat ook zien, dat de gemeente Alphen de inzet van de vrijwilligers van WerkVinden waardeert.

Meer informatie over WerkVinden: www.werkvindenalphen.nl.

Reclame door de jaren heen

Kent u dat gevoel? Een project, dat je ‘ooit nog wel een keer’ af gaat maken. In 2008 stuitte boekhistoricus Berry Dongelmans op een editie van de Leidsche Courant uit 1924, waarin vol lof geschreven werd over de Winkelweek in Alphen aan den Rijn. Vijftien jaar later heeft deze toevallige ontdekking geleid tot een boekentrilogie, geschreven door Dongelmans: ‘Koop lokaal! 1919 – 1982’.

Hij vertelt: “In die tijd was ik bezig met een onderzoek naar de Leidse boekgeschiedenis. Voor dat onderzoek moest je nog in de papieren kranten bladeren. Plots stuitte ik op een dikke reclamecourant: ‘Winkelweek Alphen aan den Rijn’. Daarin gaf een verslaggever een beschrijving van alle etalages in de feest- annex winkelweek rondom de verjaardag van toenmalig koningin Wilhelmina.” Alle etalages? Dongelmans lacht: “Nou, dat niet. Alleen de etalages van de winkeliers die ook in de Leidsche Courant adverteerden. Zo schreef de journalist indertijd: ‘Er waren twintig kippige en onwillige winkeliers die niet willen adverteren in onze krant, dus die slaan we tijdens ons bezoek maar over’.”

Als geboren Alphenaar (1952) was Dongelmans direct gefascineerd door dit winkelinkijkje in de geschiedenis. Toch duurde het nog twaalf jaar voor hij zich echt ging verdiepen in de winkelhistorie van Alphen. Zijn pensionering - die samenviel met de uitbraak van corona - bood hem daartoe de gelegenheid: “Je zit dan toch thuis en kunt online onderzoek doen. En wat er nog aan informatie ontbreekt, heb ik naderhand zelf opgezocht in het archief in Alphen.” Het eindresultaat was niet één, maar zelfs drie boeken over de geschiedenis van winkelweken, reclameacties en huishoudbeurzen van de middenstand in Alphen aan den Rijn.

De drie boeken beslaan de periode van 1919 tot en met 1982. Deel 1, dat vorige week uitgekomen is, geeft een volledige beschrijving van alle 11 winkelweken, die hebben plaatsgevonden tussen 1919 en 1939. Aan de hand van de beschrijvingen in de kranten krijgen we een beeld van de middenstand in Alphen aan den Rijn. Niet alleen van het aanbod in de winkels zelf, maar ook van de diverse winkeliersverenigingen. Ook zien we welke winkels er in de loop der jaren bijkomen en wat de invloed van planologische veranderingen op het winkelbestand is.

Miniatuurvijver

Dongelmans: “Op deze manier biedt het boek op diverse momenten in de tijd een overzicht van een groot aantal winkeliers die door de jaren heen beeldbepalend zijn geweest voor het gezicht van Alphen als ‘winkelcentrum’ van de regio. Een deel van de lokale geschiedenis en het reilen en zeilen van de Alphense samenleving in de beschreven periode komen hierdoor tot leven.”

In ‘Koop Lokaal!’ staan vele tientallen foto’s van winkels, die honderd jaar geleden de straten van Alphen sierden. Maar ook afbeeldingen van allerlei reclame-advertenties. Bijzonder aan deze uitgave is, dat veel van de originele teksten met de beschrijvingen van de winkels en de winkeleigenaren bewaard zijn gebleven. En nee, daar zit geen auteursrecht op, informeert Dongelmans met een glimlach: “Dat vervalt na 70 jaar.”

Tijdens de winkelweken waren de etalages op hun mooist versierd en de winkels met de mooiste etalages kregen een prijs. In die tijd kwamen mensen van heinde en verre naar Alphen om de bijzondere etalages te bekijken. Zo had zaadhandel De Vries een miniatuurvijver met goudvissen aangelegd met eromheen allerlei figuren van verschillende zaden; veel etalages waren met lampjes verlicht. Honderd jaar geleden was dat ongekend. In het boek is ook te lezen, dat de mensen honderd jaar geleden weinig verschilden van de huidige inwoners van Nederland. “Toen naast de winkeliers ook het winkelend publiek prijzen kon winnen, werd het een gekkenhuis. Je kon meedoen aan puzzelwedstrijden of bij de aankoop van producten loten krijgen waarmee je kans maakte op prijzen als een slaapkamerameublement, een fiets of horloge. Veel mensen wilden extra kans maken op een prijs en kochten daardoor meerdere producten. Hoewel ze vaak het geld niet hadden, maar daar hadden ze een oplossing voor: ze kochten de producten op de pof. Om het later af te kunnen betalen.”

Voor wie schrijft Dongelmans dit boek? Voor alle Alphenaren die geïnteresseerd zijn in hun eigen geschiedenis. In dit boek staan flink wat firma’s die nog steeds bestaan. Zoals apotheek Allart, de firma Ponsioen, Tuijn en tot voor kort banketbakker Jacques van Vliet en Zn. Ook de delen 2 en 3, die in februari en in april verschijnen en de jaren 1940 – 1982 beschrijven, zullen voor een groot aantal Alphenaren een schok van herkenning zijn. Bij het doorlezen komen veel herinneringen weer bovendrijven.”

Het boek ‘Koop lokaal!’ is verkrijgbaar bij Uitgeverij Betelgeuze (www.uitgeverijbetelgeuze.nl), bij de Historische Vereniging Alphen en bij boekhandel Haasbeek in de Ridderhof en in de St. Jorisstraat.