Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 februari 2024

Hoogmade volop in vereniging

Glossy Verenigingenmagazine ziet levenslicht

Bijna honderd inwoners en vrijwilligers kwamen opdagen bij de presentatie van het Glossy Vrijwilligersmagazine. De lancering van het magazine werd gevierd met champagne voor alle aanwezigen.

Door Joep Derksen

De idee voor het magazine ontstond vorig jaar tijdens de nieuwjaarsborrel van de Dorpsraad Hoogmade, laat Dorpsraadbestuurslid Marco Elstgeest weten. “Alle veertig verenigingen in Hoogmade staan hier in! Ook in een klein dorp is het moeilijk om alle inwoners te bereiken. We hebben allemaal samengewerkt om dit glossy verenigingenmagazine te realiseren. Dit is de jaaruitgave voor 2024, gefinancierd met behulp van de Driemaster en de gemeente Kaag en Braassem. Elke vereniging presenteert zich kort en krachtig. Het zou zomaar een jaarlijkse uitgave kunnen worden.”

In een bomvolle zaal kregen de bijna 100 aanwezigen een glas champagne in de hand gedrukt. Om te vieren dat dit unieke verenigingenmagazine het levenslicht ziet. Elstgeest: “In Hoogmade hoor je wel eens over het rijke verenigingsleven, waar menig Hoogmadenaar met recht trots op is. We hebben met elkaar dan ook een bijzondere geschiedenis opgebouwd. Het Cultureel Centrum Hoogmade (CCH), van waaruit we al vijftig jaar onze dorpsgebouwen zelf hebben opgericht en in stand gehouden. De bal rolt al 75 jaar bij voetbalvereniging MMO en vandaag staan we letterlijk onder de spits van de kerk, die we na de rampzalige brand in 2019 in ere herstellen.”

Exemplarisch

Gepassioneerd vervolgde hij: “Deze voorbeelden zijn exemplarisch voor de zelfredzaamheid van Hoogmade. We komen samen en zetten de schouders eronder. Alleen met voldoende vrijwilligers, (jeugd)leden en lokale sponsors houden we ons mooie en actieve verenigingsleven in stand!” Vertegenwoordigers van alle verenigingen kregen een ‘eerste exemplaar’ van het magazine overhandigt, nadat wethouder Gerben van Duin het ‘echte’ eerste exemplaar in ontvangst nam. De wethouder was opgetogen over het eindresultaat.

Van Duin neemt het eerste exemplaar van de glossy in ontvangst. “Ik ben heel verrast om zo’n hele zaal vol te zien met mensen die zo betrokken zijn bij dit prachtige dorp. Ik verbaas me nog steeds waartoe Hoogmade in staat is. Dat is fantastisch en echt niet gebruikelijk. Het is zo mooi dat mensen met elkaar de handen ineen slaan. Hoogmade is het dorp van het touwtje uit de brievenbus. Ik ben hier voor het eerst en soms schuurt het een beetje, maar dat geeft ook glans. We zorgen dat Hoogmade een pareltje wordt van Kaag en Braassem.”

Gevoelens

Hiermee refereerde de wethouder aan de gevoelens die bij inwoners in sommige dorpen in Kaag en Braassem leeft, dat de meeste aandacht en voorzieningen worden gebouwd en ondersteund in de dorpen als Roelofarendsveen en Oude Wetering. Van Duin bezwoer: “Niet alles gaat naar de Veen. Het gaat ook naar Hoogmade. Voor woningbouw moeten we misschien wat stout worden naar de Provincie. We moeten ook een straatje of een buurtje erbij krijgen. We moeten veel meer investeren in gezondheid en daar hoort bewegen bij en verenigingen bij die dat faciliteren. Daar hoort sport en cultuur bij. Maar ook zo’n glossy om verbinding te maken.

In het Verenigingenmagazine komen inderdaad alle verenigingen, stichtingen en gezelschappen langs die Hoogmade rijk is. Zoals de Heerlijkheid Hoogmade, maar ook de Vrouwenvereniging, het Cultureel Centrum Hoogmade, de IJsclub en de Hengelsportvereniging De Eindsprint. Van Duin bladerde er tevreden doorheen. “Dit is het tweede verenigingenmagazine dat in Kaag en Braassem gerealiseerd wordt. In Leimuiden is zo’n magazine al eens verschenen. Dit magazine is een cadeautje voor Hoogmade. De verbinding die ontstaan is door dit magazine op te zetten is geen bijvangst; dat is de hoofdvangst.”