Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 mei 2024

Gemeenteraden komen in verzet!

Kerngroep ‘Raden in Verzet’ biedt petitie aan in Tweede Kamer

DEN HAAG – De onrust onder gemeenteraadsleden over de op handen zijnde miljardenbezuinigingen op de gemeenten wordt almaar groter. Meer dan 1100 raads- en commissieleden van ruim 300 gemeenten hebben het manifest ‘Zonder geld geen gemeenten’ ondertekend. Dinsdag 14 mei overhandigen leden van de kerngroep ‘Raden in Verzet’ een petitie aan de leden van de Tweede Kamer.

Het is uniek, dat gemeenteraadsleden deze stap nemen. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt, omdat er in de besprekingen over de miljardenbezuinigingen wel óver hun beleid wordt gesproken, maar niet mét hen. Met de petitie willen de raadsleden het duidelijke signaal afgeven aan de leden van de Tweede Kamer, dat deze miljardenbezuinigingen onvermijdelijk ten koste zullen gaan van de voorzieningen, jeugdhulp, onderwijs en de inwoners van Nederland. Zaken als woningbouw, criminaliteitsbestrijding, zorg voor jongeren en ouderen, klimaat en energietransitie kunnen pas écht en duurzaam in Nederland opgelost worden als gemeenten daartoe ook structureel financieel in staat worden gesteld.

Interen is potverteren

Veel gemeenten hebben nu al moeite om de eindjes aan elkaar vast te knopen en de gemeenten met wat financiële reserves, hebben dit geld nodig om de uitvoering van toekomstige opgaven te financieren. “Interen op de nog resterende reserves is geen optie”, zo geven de leden van Raden in Verzet aan, “want interen is potverteren”.

Ieder raadslid voert zijn/haar taken uit om de eigen gemeente beter en mooier te maken. De miljardenkorting in 2026 wordt nu al het Ravijnjaar genoemd. “We zijn raadslid geworden, omdat we het allerbeste willen voor onze gemeente. Niet om de gemeente kapot te bezuinigen!”

Een nieuw kabinet kan zorgen dat gemeenten die belangrijke maatschappelijke opgaven kunnen realiseren door hiervoor voldoende geld beschikbaar te stellen. De formerende partijen wordt daarom gevraagd in het kader van de onderhandelingen voor een nieuw kabinet in het regeerakkoord te regelen dat:

1. De gemeenten structureel over voldoende middelen beschíkken via het gemeentefonds.

2. De gemeenten sturingsmogelijkheden en bevoegdheden krijgen die bij hun taken en verantwoordelijkheden passen.

3. Gemeenten nooit meer in een situatie terecht kunnen komen waarbij wel de taken, maar niet de benodigde middelen bij de gemeenten terechtkomen.

4. De interbestuurlijke (financiële) verhoudingen op basis van gelijkwaardigheid en samenwerking worden hersteld en verankerd.

Raden in Verzet trekt samen op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De petitie wordt op dinsdag 14 mei tussen 13:15 en 14:00 uur overhandigd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer.