Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 september 2023

Gemeente Alphen aan den Rijn krijgt haar eigen Canon

En dan hebben we het niet over het schietwerktuig, dat in de middeleeuwen gebruikt werd om kastelen en forten te veroveren. Een Canon is een overzicht van de belangrijkste historische onderwerpen en gebeurtenissen , die in de verschillende kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn hebben plaatsgevonden.

Maar ook markante personen uit Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam komen in deze Canon  te staan. Wethouder Anouk Noordermeer voert het initiatief van de gemeenteraad uit om zo’n Canon voor Alphen aan den Rijn op te zetten. Bij de viering van het tienjarig bestaan van de gemeente Alphen aan den Rijn in haar huidige samenstelling wordt dit Canon in het najaar van 2024 officieel gepresenteerd.

“Moet dat nou, zo’n historisch boekwerkje opgesteld door ambtenaren; wat zijn dat voor stadse fratsen?”, zouden critici zomaar kunnen stellen. Maar dat is dus juist precies hoe de Canon niet wordt opgezet. Iedere inwoner kan zijn of haar idee naar voren brengen over historische gebeurtenissen, idyllische plekjes, waardevolle gebouwen of boeiende personen. Zo wordt de Canon een Alphens historisch overzicht van de hele gemeente, gemaakt door en voor de inwoners.

Noordermeer: “Deze Canon draagt bij aan het collectieve gevoel van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het  trots zijn op ons dorp en de mensen die er wonen en het gevoel te weten wat onze gezamenlijke geschiedenis is.” Ze licht toe hoe deze Canon tot stand komt. “Mensen kunnen zich nu nog opgeven voor de inloopbijeenkomst in theater Castellum (Rijnplein 1-3, Alphen aan den Rijn) op woensdag 30 augustus vanaf 20:00 uur. Daar hopen we veel ideeën en voorstellen te krijgen van de inwoners. De Canon wordt opgesteld in nauwe samenwerking met de vrijwilligers van de Historische verenigingen die de gemeente rijk is.

Vijftig onderwerpen

In de Canon komen vijftig verschillende onderwerpen aan bod; compleet met foto’s en beschrijvingen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de Tweede Wereldoorlog periode, maar ook recentere zaken, zoals de omgevallen pontonkraan in Alphen aan den Rijn. Natuurlijk zal de Romeinse periode niet ontbreken, verwacht de wethouder. En een historische gebeurtenis vond ook plaats in het rampjaar 1672, toen heel Zwammerdam door het Franse leger in brand is gezet.

De wethouder zegt enthousiast: “De Canon begint uiteraard bij de prehistorie en gaat door de geschiedenis heen. Wist je, dat de dorpjes Zwammerdam (Nigrum Pullum) en Alphen (Albaniana) ouder zijn dan bijvoorbeeld Amsterdam?” Ze toont een bijna 2000 jaar oude kaart, waar de namen van deze dorpen inderdaad al op vermeld staan.

Dus elke inwoner kan zijn of haar eigen voorstel indienen? “Absoluut: het kan gaan over de verschillende architectuurstijlen van gebouwen, zoals kerken of scholen, maar ook over de familie Van Poelgeest, of een persoon als Peter Stuyvesant, die hier ooit gewoond heeft.” Noordermeer wijst aan: “Er wordt gezegd, dat het hout van zijn houten been is gemaakt van een boom die op Alphens grondgebied langs de Rijn stond.”

Hoe wordt ervoor gezorgd dat deze Canon inclusief genoeg is? De wethouder maakt gebruik van de gelegenheid om iedereen op te roepen een bijdrage te leveren. “Ik hoop van harte, dat alle inwoners meedoen; alle generaties, alle culturen, van verschillende geloven en levensinstellingen. Dan wordt de Canon echt zoals een Canon hoort te zijn, van ons allemaal, zoals Alphen van ons allemaal is.

En hoopt de wethouder, dat haar naam ooit nog in de Canon komt? Ze lacht: “Dat gebeurt al; onder het voorwoord!”. Serieus vervolgt ze: “Ik ben slechts een tijdelijk bestuurder, groter moet je mijn functie niet maken.” Aanmelden voor de bijeenkomst op 30 augustus, of ideeën indienen voor de Canon kan per email: canon@alphenaandenrijn.nl.