Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2024

Ideeën gezocht voor gezonde buurt

LEIMUIDEN – Het was woensdag 31 januari een drukte van belang in en bij de kantine van S.V. Kickers ’69. Tientallen ouders met kinderen kwamen naar de ‘kick off bijeenkomst van de gezonde buurt Leimuiden’. De deelnemers konden meedenken over het gezonder inrichten van het dorp, informatie krijgen over weidevogels of gewoon lekker gaan stoeprandjegooien en luchtkussenspringen.

Door Joep Derksen

Een Gezonde Buurt is een buurt waar kinderen creatief kunnen spelen en waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Maar ook een plek waar groen te vinden is en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen.  De gemeente Kaag en Braassem,  S.V. Kickers ’69, T.V. Leimuiden, Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG hebben de handen ineen geslagen om Leimuiden een stuk gezonder te maken.

Ruben Mulder, projectleider IVN Natuureducatie licht toe: “We willen zoveel mogelijk informatie ophalen van de inwoners. Zodat zij ons vertellen, wat er aangepast moet worden in de omgeving. Dat kan gaan over wegen, speeltoestellen of andere zaken. Alle input is welkom.” Goede ideeën, die veel steun krijgen, maken kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden. Dus als er een groep jongeren komt, die een skatebaan wil hebben, gaan jullie dat regelen? “We hanteren het principe, dat de meeste stemmen gelden voor de uitvoering van een plan en dan gaan we kijken of het past en mogelijk is. Een overzicht van de ideeën wordt op 20 maart gepresenteerd en daarna wordt samen met de inwoners besproken wat voor een ontwerp gemaakt moet worden om het beste idee te realiseren.” De bedoeling is, dat dit idee dan na de zomervakantie ook uitgevoerd wordt.

Intussen staan buiten de eerste kinderen al druk te springen op een springkussen. “Ja! Een foto voor de krant!” roepen ze om vervolgens hun beste springkunsten te tonen. Iets verderop wordt de jongste jeugd vertelt hoe het aloude spel stoeprandjegooien ook alweer gaat. De beste deelnemers kunnen uiteindelijk meedoen aan de Nationale Stoeprandcompetitie, die is opgezet om de kinderen weer te leren hoe fijn het is om je buiten te vermaken met alleen maar een bal en twee stoepranden.

In de kantine vertelt Milou Kuper namens de Stichting Gezond Natuurwandelen enthousiast over ‘haar’ gezonde passie. “We organiseren wandeltochten voor ouderen, waarna alle deelnemers een kopje thee met elkaar gaan drinken. Gezelligheid staat centraal. We willen dit opzetten in Leimuiden en zoeken hiervoor vrijwillige wandelbegeleiders, die worden opgeleid.”

In het kraampje naast haar staat Corrie Uljee van de Stichting Groen Licht. Zij zet zich al jaren in voor de zo mooie flora en fauna in en om Kaag en Braassem. Enthousiast laat Uljee weten: “Ik hoop dat deze omgeving wordt vergroend. Daarom vertel ik iets over de vogels, want vogels maken een belangrijk onderdeel uit van de natuur. Vogels zijn onwijs leuk! Ze hebben heel mooie kleuren en willen vaak in de buurt van mensen zijn.”

Vogels hebben het enorm moeilijk; met name weidevogels zijn een dankbare prooi voor ‘predatoren’, informeert Uljee. “De weidevogels zijn met 80% achteruit gegaan. Twintig jaar geleden waren er nog 90.000 gruttopaartjes; dat is nu gekelderd naar zo’n 20.000 paren. Ze hebben ontzettend veel belagers, zoals de buizerd, reiger, ooievaar, zilvermeeuw en zwarte kraai. En dan is er ook nog de veehouderij. Tegenwoordig maaien ze keurig om nesten van weidevogels heen, maar weet  je wat er dan gebeurt? Groepen kraaien vliegen rond. Als ze een stukje gras zien, waar omheen gemaaid is, dan gaan al die kraaien op dat stukje gras af, want ze weten dat daar een nest zit!”

Maar een van de grootste bedreigingen voor de weidevogels vormt wel de huiskat, waarvan er miljoenen exemplaren rondlopen in Nederland. Gezamenlijk zorgen ze voor ruim 20 miljoen dode vogels per jaar, zo blijkt regelmatig uit onderzoeken. Uljee beaamt: “Katten zijn onderdeel van de predatoren. Verwilderde katten lopen overal rond, maar ook huiskatten gaan de wei in. Mensen: houd de kat ’s nachts binnen! Vooral wanneer je in de buurt van weilanden woont!”

Eva Jinek komt naar De Spreng

OUDE WETERING – Niemand minder dan tv-persoonlijkheid, journalist en auteur Eva Jinek komt op vrijdag 8 maart naar De Spreng. Zij wordt naar aanleiding van het verschijnen van haar boek ‘Droom groot No. 2’ geïnterviewd door Manon Bakker. In dit gesprek legt Jinek haar ziel bloot over haar grote voorbeelden en haar persoonlijke dromen. En natuurlijk komt ook de actualiteit aan bod.

Eva Jinek heeft met Droom Groot No. 2 opnieuw een zeer persoonlijk boek geschreven vol openhartige levenslessen van bekende en onbekende voorbeelden. ‘Wees jezelf’, ‘spreek je uit’, ‘ga ervoor’: dit soort algemene en nietszeggende aanmoedigingen vliegen ons steeds vaker om de oren. Maar hóé doe je dat precies? In haar boek ‘Droom groot No. 2’ zoekt Eva Jinek het antwoord samen met meer dan twintig pioniers en rolmodellen. Dit zijn mensen die zij persoonlijk bewondert vanwege hun prestaties én omdat ze op cruciale momenten in hun leven dapper waren. Zij durfden zich allemaal uit te spreken toen het nodig was – en weten daarom als geen ander waarom het zo belangrijk is dat we als mensen onze stem laten gelden.

Eva Jinek (1978) is bij het grote publiek bekend geworden als gezicht van het NOS Journaal, had ze haar eigen talkshow ‘Jinek’ en presenteerde ze tot afgelopen zomer haar late-night talkshow bij RTL. Vanaf september gaat ze bij AVROTROS vier dagen per week in de vooravond een nieuw actueel praatprogramma presenteren 'dat draait om nieuws, cultuur en wat er leeft in het land'.Jinek ontving in haar carrière meerdere prijzen, waaronder tweemaal de Sonja Barend Award voor haar interviews met Farid Azarkan (2018) en Camille van Gestel (2023).

Het interview met Jinek vindt plaats op vrijdag 8 maart en begint om 20.00 uur. De Spreng (Kerkstraat 50 in Oude Wetering) is open vanaf 19.30 uur. Kaartjes zijn voor 12,50 euro verkrijgbaar bij Veenerick.nl en www.desprengoudewetering.nl.