Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2020

Terug naar de jaren ’50

Roelofarendsveen – Afgelopen vrijdagavond vond de premiere plaats van een parkeerterrein op een industrieterrein, dat was omgedoopt tot ‘A4-Drive in’. Voor de allereerste film, Grease, zouden de bezoekers terug gaan naar de jaren ’50, zo beloofde de organisatie. Het bleek een doorslaand succes.

Niet zozeer vanwege het grote aantal bezoekers; in totaal waren er veertig auto’s en er waren nog een aantal parkeerplaatsen over. Deze auto’s waren op coronaveilige afstand van elkaar gezet, zodat iedereen in de eigen auto en met de ramen open veilig kon genieten van Grease; het verhaal over de tieners Olivia Newton-John (ONJ) en John Travolta, die op de Tyrell high school elkaars grote liefde blijken.

Op de eerste rij staan allemaal autoklassiekers, waaronder een Buick, een Cadillac en een knalgele ‘Charger 500’, waar Carmen, verkleed als ONJ, met een bakje popcorns tegenaan leunt. Twee dames van The Key Sisters doen, geheel gekleed in de jaren ’50 stijl, hun dansje ‘Rockabilly’. De bedenkers van dit evenement zijn Albert-Jan Koster en Tony Jongkind. Op hun parkeerterrein staan normaal gesproken 375 auto’s van Schipholreizigers. ,,Wij brengen ze vanaf hier naar Schiphol en halen ze weer op. Tot Corona kwam en het luchtruim zo goed als gesloten werd. Binnen no time liep het terrein leeg. Voor ons betekende de komst van Corona 100% omzetverlies. Wat doe je dan? Dan ga je als ondernemer nadenken over alternatieven om alsnog het hoofd boven water te houden. Ineens kwam ik op het volgende idee: we moeten een Drive-in Bios starten! We hebben een mooi terrein, infrastructuur en een mooie centrale ligging aan de snelweg.’’ Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, valt volgens Koster ,,alles binnen de richtlijnen van het RIVM. Ook hebben we alles besproken met de veiligheidsregio en de gemeente Kaag en Braassem.’’

De zussen Isabelle en Daniëlle Grooters staan met hun auto vooraan. ,,We zijn hier voor een gezellig uitje. Ik zag het in de krant en dacht: ‘Daar moeten we heen’. Met ede auto film kijken; het is iets anders. Ik had zeker niet deze leuke klassieke auto’s verwacht.’’ Daniëlle roept: ,,Daar staat ONJ: cool! Kom op, we gaan wat chips en popcorn halen!’’

Rachel Hunt is met haar man en kinderen naar deze Drive-In gegaan, als tractatie voor haar 51ste verjaardag. ,,Het was het idee van mijn man. Grease komt uit mijn tijd en ik ben in Canada opgegroeid. Daar ging ik met mijn ouders en zes mensen in een bus naar zo’n Drive-In. Dus eigenlijk ga ik nu een klein beetje terug naar memory lane.’’ Het gezin heeft er zin in: ,,Als de muziek begint, gaan we hard meezingen!’’

Om het geluid van de film te horen, moest je jouw autoradio afstellen op kanaal 96.00 en dat werkte uitstekend. Voor de bezoekers het wisten, begon Grease en werd je als bezoeker zeventig jaar terug de tijd in genomen. Janine van Liempt en Jacqueline Mooijman genieten: ,,Het is leuk, dat zoiets in deze regio wordt georganiseerd. Ik wilde bij de premiere zijn, alleen is het jammer dat Grease niet in het donker gedraaid wordt.; dat zorgt voor meer sfeer en het beeld is beter te zien.’’ Niek Reichart geniet samen met zijn vrouw in hun cabrio. Hij draagt dezelfde hoed, als hij 45 jaar geleden in Australië ook op had, toen hij daar naar een Drive-In ging. ,,Het is een heerlijk uitje!’’

Ook de komende weekenden worden meerdere films vertoond op de A4 Drive-In.

Column

Bezuinigen

De gemeentebesturen in deze regio moeten de komende jaren gaan bezuinigen. Zij worden hier deels gedwongen door maatregelen van de Nederlandse overheid. Kleinere gemeenten worden gekort op hun jaarlijkse overheidsuitkering en daarbovenop komt nog een ‘coronaheffing’. Deze ‘coronaheffing’ is het resultaat van de Nederlandse overheid, die een slordige 100 miljard euro uitgeeft om de economische malaise van alle coronamaatregelen een paar maanden lang te kunnen compenseren. Bedrijven werden maandenlang gesubsidieerd om hun personeel aan te houden. Direct nadat deze subsidie stopte, werden 74.000(!) mensen zonder enige scrupules ontslagen. Dit werkte dus niet, maar het belastinggeld is wel weg. En dat geld wil de overheid weer terug krijgen.

Uiteindelijk komt al dat geld uit de portemonnees van de hard werkende inwoners van dit land. Maar zullen we dit keer er eens voor zorgen, dat het bezuinigen anders gaat? Dat gemeentebesturen niet hun OZB gaan verhogen, om hun verloren gegane inkomsten te verhogen. En dat de bestuurders van Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem tot het besef komen, dat goed bezuinigen een kwestie is van pas zaken uitvoeren, als je daar het geld voor hebt. Dat gemeentebesturen zeggen: ,,Weet je? Laten we pas die zoveelste IKC bouwen, als we daar geld voor hebben.’’ En is het nou écht zo erg, dat kinderen uit Woubrugge voor hun onderwijs naar Leimuiden moeten gaan? Die leerlingen worden door de ouders veelal toch al met de auto naar school gebracht. En anders is het een fijne en gezonde fietstocht; zo bespaar je als overheid later op de zorgkosten van de inwoners.

Goed en effectief bezuinigen zou voor gemeentebesturen hetzelfde moeten zijn, als het aangaan van de strijd tegen de kilo’s. Als je jarenlang teveel tot je neemt, dij je uit en heb je steeds meer nodig om de omvang van je lichaam aan te houden. Uiteindelijk is dat niet meer vol te houden en om gezond te blijven, moet het overheidsorgaan dus afslanken.

Hoe gaat dat bij het menselijk lichaam? Je moet kritisch naar jezelf kijken; wat zijn de redenen, waarom mijn gewicht toeneemt en wat moet ik doen om minder te wegen? Helpt het dan, om de hand op te houden richting de omgeving en om geld te vragen? Nee, natuurlijk niet. Want dit soort geld zorgt voor natuurlijke luiheid. Stel, dat je geld zou krijgen, voor iedere kilo dat je afvalt. Dan is de motivatie om af te vallen, niet vanwege je eigen levenshouding, maar puur om je lust naar geld te verzadigen. Dit soort stimulansen blijken nooit langdurend te werken, waar het gaat om het volhouden van een andere levenswijze.

,,Een schoolplein met zwembad en achtbaan’’

Leerlingen doen klusjes om 30.000 euro op te halen

Leimuiden – Honderden kinderen in Leimuiden steken deze weken enthousiast de handen uit de mouwen. Ze bieden aan om auto’s te wassen, lege flessen in te zamelen of onkruid uit de tuinen te halen. Maar ze doen het niet voor niets; de opbrengsten van dit ‘Heitje voor een karweitje’ worden gebruikt om speeltoestellen op het schoolplein van IKC De Lei te krijgen.

IKC De Lei wordt een schoolgebouw, waarin niet alleen de drie oude basisscholen De Schakel, Torenvalk en de Kleine Wereld in komen, maar ook de peuteropvang, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Vanaf december kan ieder kind van nul tot 13 euro van 08.00 tot 18.00 uur hier ondergebracht worden.

Kinderen moeten natuurlijk kunnen spelen, maar vrijwel al het geld is al opgegaan naar het nieuwe schoolgebouw. En een betegeld schoolplein van 500 m2 is natuurlijk niet de meest ideale speelplek. Dus heeft het schoolbestuur plannen gemaakt, om dat terrein helemaal met gras te bedekken. Daarnaast komen er schommels, glijbanen, een struinbos, boomstammen om te zitten en een klim/klauter/verstopspeelplek. Om dat te realiseren is nog 30.000 euro nodig. De 350 leerlingen en de 30 kinderen van de BSO dragen graag een steentje bij om dat geld binnen te halen.

Drie van de meest enthousiaste kinderen zijn Matthew Zevenhoven (7) en Tygo Vernooij, die binnenkort naar groep 4 gaan en Britt Vernooij (8), die overgaat naar groep 6. ,,Ik heb brownies verkocht en wel een paar euro opgehaald!’’, laat Matthew trots weten. Tygo doet hier niet voor onder: ,,Met de verkoop van speelgoed heb ik 3,99 euro binnengehaald.’’ Britt liep samen met drie andere kinderen met een collectebus en deze dames haalden zelfs 48 euro op.

De kinderen weten precies waarom ze meehelpen aan dit ‘heitje voor een karweitje’, zoals de school het noemt. Tygo ziet het al helemaal voor zich: ,,Het nieuwe schoolplein moet een attractiepark worden, met een zwembad en een achtbaan!’’ Ze zijn blij, dat er een voetbalveld komt op de plek, waar nu nog het pand van basisschool De Torenvalk staat. Britt: ,,Als de zomervakantie voorbij is, willen we de 30.000 euro bij elkaar hebben!’’

Adjunctdirecteur Jeffrey Louts van kinderopvang Snoopy laat weten, dat er op veel verschillende manieren geld ingezameld wordt. Met een online fancyfair, sponsorloop in september en ook worden lokale ondernemers gevraagd om met hun goederen of diensten een bijdrage te leveren. Het is belangrijk, dat kinderen in een groene omgeving kunnen spelen, aldus Louts. Hij vindt het mooi, dat de kinderen zo enthousiast zijn: ,,Kinderen gingen auto’s wassen, boodschapjes doen en lege flessen inleveren. Door al deze activiteiten worden de kinderen zich ook bewuster van de waarde van geld. Maar met alleen het inzamelen van lege flessen ga je die 30.000 euro niet halen. We hebben de bouwer van de school gevraagd om een deel van de speelattributen op het schoolplein te sponsoren. We hopen, dat het nieuwe schoolplein in november klaar kan zijn; mede dankzij de sponsorloop in september en de lokale sponsoren.’’

Inmiddels zijn Britt, Tygo en Matthew weer naar een tuin gegaan, om daar het onkruid te wieden en het gras aan te harken. Het enthousiasme is na enige tijd toch iets getemperd, zo blijkt. ,,Dit is niet leuk om te doen!’’ roept Matthew. Maar gelukkig zijn kinderen vindingrijk: even later rennen ze met de hark en de afvalbak heen en weer. Het resultaat: drie kinderen hebben hun energie de ruimte gegeven en ze hebben een extra zakcentje verdiend voor een prachtig speelterrein voor De Lei.

Bouwen voor arbeidsmigranten

Hillegom – De gemeente Hillegom heeft een aanvraag ontvangen om op de locatie Weeresteinstraat 171 in totaal twaalf appartementen te bouwen voor arbeidsmigranten.

De bouwplannen zijn door de gemeente nog niet inhoudelijk bekeken.

De gemeenteraad kan zich hier niet mee bemoeien; het college van burgemeester en wethouders bepaalt, of deze woningen voor arbeidsmigranten er wel of niet mogen komen.

Omwonenden willen hekjes

Noordwijkerhout – Bewoners van de Hortus, Vergillius en het Castellum hebben de buik vol van lawaai makende hangjongeren.

Deze jongeren maken volgens de omwonenden ’s nachts veel herrie en zorgen ook voor rotzooi achter in een speeltuinparkje. De politie handhaaft niet actief en de omwonenden hebben hulp gevraagd bij de politiek. Ze willen hekjes rondom de speeltuin en ook moet de hondenpoep aangepakt worden.

CDA-fractievoorzitter Sebastiaan Duivenvoorde stelt hierover vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Duivenvoorde wil weten of het college gaat praten met de politie over de hangjongeren, of er maatregelen genomen worden tegen de hondenoverlast en of er hekjes komen rondom het speeldeel van dit parkje.

PIN hekelt bouwplannen

Noordwijk - De Stichting Platform Initiatief Noordwijk (PIN) wil dat het gemeentebestuur ingrijpt bij de bouwwerkzaamheden aan het Willem-Alexanderpark 55.

Volgens PIN leiden de komst van een damwandconstructie en trap tot ,,een zeer ongewenste situatie met betrekking tot de omgeving van het pand Willem Alexanderpark 55.’’ Ook geven de briefschrijvers richting het college van b&w aan, dat er geen sloopvergunning is verstrekt voor de verdwenen garage.

Verder laten ze weten, dat de projectontwikkelaar gebruik maakt van ‘dubieuze praktijken, zonder rekening te houden met betrokken bewoners’.

24 juli 2020

Integriteit bestuur onderzocht

Noordwijk – Burgemeester Wendy Verkleij laat een onderzoek uitvoeren naar de manier waarop de gemeente integer werkt. Dat schrijft ze in een brief aan de raad.

,,In mijn eerste half jaar als burgemeester heb ik geconstateerd dat Noordwijk op het onderwerp integriteit vaker onderwerp van gesprek is dan de inwoners en bedrijven van de gemeente verdienen. Integer werken is een onderdeel van de betrouwbaarheid en professionaliteit van de overheid. Alleen regels zijn daarin niet genoeg. In de komende periode laat ik onze regels beoordelen. Daarnaast wil Ik dat integriteit nog meer ingebed wordt in onze cultuur van werken en omgang met elkaar.’’

Een extern bureau krijgt de opdracht om het integriteitsbeleid van de gemeente Noordwijk te beoordelen. De conclusies moeten volgens de burgemeester leiden tot een verbetertraject ‘voor de raad, het college en de ambtelijke organisatie’.

Ondernemersverenigingen fuseren

Kaag en Braassem - De ondernemersverenigingen OVA Kaag en Braassem en OVKBOost gaan verder als één vereniging. Dat hebben de leden van beide organisaties besloten. Een nieuwe naam is er nog niet; die wordt in 2021 bekend gemaakt. Voorlopig gaan de gefuseerde verenigingen verder onder de naam ‘OVA/OVKB-Oost’.

De vertegenwoordigers van de 360 ondernemers werken al langer samen, bijvoorbeeld voor het organiseren van de jaarlijkse ondernemersprijs. De nieuwe voorzitter is Martijn Koek. ,,Met deze laatste, formele stap wordt de onderlinge band tussen ondernemers in heel Kaag en Braassem alleen maar extra versterkt.’’

Verenigingen blijven oud papier ophalen

KAAG EN BRAASSEM – Vrijwilligers van De Kinderbrug, Heerlijkheid Hoogmade, VV Woubrugge, S.V. Kickers ‘69 en DOSR/WVC blijven het oud papier in Kaag en Braassem ophalen. Na maandenlange onderhandelingen met Cyclus en het gemeentebestuur blijft een tientallen jaren oude traditie dus bestaan.

Gemakkelijk was het niet, verzucht Wim Buskermolen, voorzitter S.V. Kickers ‘69: ,,Met de nodige moeite is het gelukt. We hebben een deal kunnen maken. Het was toch wel een dubbeltje op z’n kant. Met name de veiligheidseisen zoals die door Cyclus gesteld werden, gaven problemen. Zo mogen de vrijwilligers niet langer dan 200 meter op de treeplankjes achter de wagen staan. En vanwege corona mogen ze niet in de cabine zitten. Daarom zijn we overeengekomen, dat de verenigingen in eerste instantie alleen binnen de kernen het oud papier ophalen. Cyclus zelf haalt dan met haar werknemers het oud papier in het buitengebied op. Zodra de maatregelen voor corona achter de rug zijn, gaan de vrijwilligers van de verenigingen dit gebied ook weer onder hun hoede nemen.’’

Burgemeester Marina van der Velde is blij met de uitkomst. Ze geeft aan, dat de vrijwilligers alleen ingezet kunnen worden voor het ophalen van het oud papier, als daarmee bij alle dorpen in de gemeente het oud papier opgehaald kan worden. Even leek het niet te lukken. Dorpshuis Oud Ade, Kerk Kaag, Cultureel Centrum Nieuwe Wetering en de scholen De Kiem en de Roelevaer gaven aan, dat ze niet meer voldoende vrijwilligers hadden om regelmatig het oud papier op te halen. Maar bij DOSR/WVC hebben veel vrijwilligers zich als nieuwe inzamelaar aangemeld.

Doordat de verenigingen in eerste instantie alleen het oud papier in de kernen ophalen, kan dit gevolgen hebben voor de vergoeding die aan de verenigingen wordt uitbetaald. Dat beseft Buskermolen ook. Hij wil echter niet vooruit lopen op de onderhandelingen.

Zestien appartementen voor mensen met dementie

Leimuiden – Het oude schoolgebouw aan de Stapenséastraat, bij de entree van Leimuiden, wordt waarschijnlijk gebruikt als woon- en verzorgingsplek voor mensen met een vorm van dementie. Dat laten Piet de Bock en Leen Overbeek van het College van Kerkrentmeesters weten. De organisatie ‘De Herbergier’ heeft in heel Nederland al veertig van dit soort vestigingen.

In de bestaande school komen ongeveer twaalf appartementen. Aan de achterkant, op de plek van de Oostenkerk verschijnt nieuwbouw met nog eens vier appartementen, een gemeenschappelijke woonkamer en een woning van de beheerder. Hiervoor wordt een stukje van het oude schoolgebouw verwijderd en vervangen door deze nieuwbouw, die haaks op de oude school en richting de N207 wordt gebouwd.

Een architect van de Herbergier heeft de bouwplannen afgestemd op de wensen van de provincie en de gemeente Kaag en Braassem. Overbeek: ,,We zijn positief gestemd over de kans van slagen van het geheel, gezien de betrokkenheid van de gemeente bij het project.’’

Mensen met dementie, die in Leimuiden komen wonen; maken inwoners zich geen zorgen, dat er allemaal dolende cliënten van De Herbergier door het winkelcentrum komen dwalen? Van die angst hoeft geen sprake te zijn. Overbeek: ,,Deze mensen krijgen 24 uur per dag begeleiding. Er komen geen zwervende oudjes in het dorp.’’

Bouwbedrijf De Rijk B.V. neemt het stuk terrein van 400 m2 over, waar vroeger het mortuarium stond, voor de uitoefening van hun bedrijf. Overbeek verwacht, dat de bouw uiterlijk in de zomer van 2021 begint. ,,Eerst moet er een omgevingsvisie komen; wat dat betreft moeten we nog een paar hobbels passeren. Maar ik verwacht, dat die procedure een paar maanden gaat duren.’’ De opbrengst van het schoolgebouw wordt gebruikt om de hypotheek af te betalen van De Ontmoeting aan de Dorpstraat.

Column

Liflafjes

Donkere financiële wolken pakken zich samen boven de gemeenten, waarde columnlezer. Met name de kleinere dorpen en plaatsen krijgen het de komende jaren flink te verduren. Het overheidsgeld van de coronacrisis moet toch weer terugvloeien in de staatskas, dus met angst en beven wachten de lokale bestuurders, welke bezuinigingsmaatregelen de regering gaat opleggen aan de gemeenten. Onlangs kwam al het bericht naar buiten, dat er plannen zijn om gemeenten onder de 100.000 inwoners minder overheidssubsidie te geven ten gunste van de grotere gemeenten. Dit is natuurlijk een verkapte manier om kleinere gemeenten te stimuleren om te fuseren.

Daarnaast verdwijnt binnen twee jaar ook een mogelijkheid om ‘gemakkelijk’ tonnen euro’s weg te halen bij de inwoners; de precariobelasting (op kabels en leidingen) wordt afgeschaft. Formeel wordt deze belasting opgelegd aan de bedrijven, die deze kabels en leidingen neerleggen en onderhouden, maar de kosten worden natuurlijk doorgerekend aan de gebruikers. De oplossing voor deze weggevallen inkomsten lijkt echter voor veel gemeenten vrij simpel: ‘Dan verhogen we toch de OZB?’ Daarnaast moeten gemeenten zich voorbereiden op enorme investeringen, waar het gaat om het energieneutraal maken van gemeentelijke gebouwen. En waar windmolens en zonnepanelenvelden komen, kunnen geen huizen worden gebouwd. Hiermee gaat nog een aantrekkelijke inkomstenbron verloren.

Met de mogelijk miljoenen minder aan inkomsten dreigt er een ander gevaar. Iedere rechtgeaarde gemeenteraad wil natuurlijk ook haar ei achterlaten. En dus worden er in goede economische tijden plannen goedgekeurd voor de bouw van het ene na het andere IKC (integraal kindcentrum), nieuwe kunstgrasvelden, culturele ondersteuning of de verbetering van de natuur. Dit komt in het gedrang en er moeten keuzes gemaakt worden. Dan helpt het niet, wanneer gemeentelijke medewerkers via het college van B&W eerst de raad nog voorstellen om alle door hun gewenste investeringen en uitgaven goed te keuren. Want iedere cent die wordt uitgegeven aan ambtelijke liflafjes gaat ten koste van de wensen van de gemeenteraad.

VVD, PRO en CDA in Kaag en Braassem vonden vorige week, dat het genoeg was. Ze baalden er van, dat de raad 1,2 miljoen euro moet toekennen aan ambtelijke wensen, zonder dat wethouder Petra van der Wereld duidelijk maakte, waar die uitgaven voor nodig zijn. En dus trokken ze hard aan de rem. De wethouder moet eerst maar uitleggen waarom bijvoorbeeld 230.000 euro wordt uitgegeven aan ‘leges omgevingsvergunning’, 40.000 euro aan een verkeersbordensysteem en nog eens 235.000 euro voor ‘kwaliteitsverbetering dienstverlening’.

Het is een goede zaak, dat de gemeenteraad kritisch wordt ten opzichte van de ambtelijke adviezen. Te lang al lijkt het belang van gemeenteambtenaren onderdeel te zijn van een-tweetjes tussen ambtelijke adviezen en collegevoorstellen richting de raad. Een wethouder, die amper verstand heeft van de materie omdat deze toch slechts enkele jaren haar of zijn werk doet, kun je dat niet verwijten. Deze wethouder is toch afhankelijk van de adviezen die door de ambtenaren worden gegeven. Maar daarom is het zo belangrijk, dat juist de gemeenteraad de handel en wandel van de ambtelijke organisatie op de best mogelijke manier controleert.

Achterpaden aangepakt

Noordwijk – Achterpaden aanleggen op gemeentegrond; het wordt veel gedaan, maar de gemeente gaat hier tegen optreden.

Tot nu toe werden deze achterpaadjes gedoogd, maar het college van burgemeester en wethouders is er niet blij mee. Ze willen beleid opstellen, om privépaden over gemeentegrond voortaan te voorkomen. ,,Met het maken van achterpaden bij tuinen wordt gebruik gemaakt van gemeentegrond, zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, aldus het college.

Tot het nieuwe beleid is afgerond, wordt er niet gehandhaafd op de achterpaadjes die er nu al liggen.

College Hillegom verder met drie wethouders

Hillegom - Het college van Hillegom gaat, na het vertrek van wethouder Fred van Trigt, door met drie wethouders. Wethouder Karin Hoekstra wordt fulltime wethouder.

 

Van Trigt wordt burgemeester van Zoeterwoude en het college verdeelt de portefeuilles opnieuw. Het CDA wil het vertrek van de wethouder graag binnen de huidige coalitie opvangen. Karin Hoekstra, nu nog parttime wethouder voor het CDA, heeft zich bereid verklaard om na het vertrek van Fred van Trigt verder te gaan als fulltime wethouder.

 

Ook burgemeester Arie van Erk en de wethouders Anne de Jong en Jan van Rijn zijn bereid om portefeuilles over te nemen. Hoe de portefeuilles verdeeld worden is nog niet bekend; hierover gaat het college de komende weken praten. De gemeenteraad neemt, na het zomerreces, formeel een besluit over de (verminderde) omvang van het college.

Fit- en rustplekken

Noordwijk – Aan de Bos/Zeeweg en het Piet Florisdal worden volgende maand een aantal sport- en beweegtoestellen geplaatst.

Volgens het college van burgemeester en wethouders wordt met deze ‘Fit- en Rustplekken uitvoering gegeven aan het B(l)oeiende Bollenstreekprogramma. Hiermee werken de vijf Duin- en Bollengemeenten samen om de (natuur)beleving in de streek te bevorderen.

Staatsbosbeheer en de natuurverenigingen staan volledig achter de plannen om op beide locaties sport- en beweegtoestellen te realiseren.

‘Handhaven op 1,5 meter afstand’

Noordwijk – Raadslid Sebastiaan Duivenvoorde (CDA) wil dat de politie en boa’s actief gaan handhaven op de 1,5 meter afstand.

In een brief aan het college schrijft Duivenvoorde: ,,Van inwoners krijgen wij opmerkingen binnen over de situatie op De Keuvel in Noordwijk-Binnen. Op dit moment zijn daar allerlei maatregelen genomen, die het makkelijker moeten maken om 1,5 meter afstand te houden. Helaas blijkt afstand houden lastig, vanwege de vele fietsen die geparkeerd staan en ook omdat mensen niet in de juiste richting lopen. Daarnaast negeren veel fietsers het fietsverbod.’’

Duivenvoorde wil van het college weten of het mogelijk is om de maatregelen op De Keuvel aan te passen en of de huidige situatie te handhaven is voor politie en boa’s. Ook ziet hij graag verbeteringen in die omgeving, waar het gaat om het fietsparkeren.

Jeugdhulp blijft zorgenkindje

Hillegom – De kosten voor de jeugdhulp zijn vorig jaar gestegen van 4,8 miljoen naar 5,2 miljoen euro.

Dat blijkt uit een rapport dat de gemeenteraad van Hillegom heeft ontvangen. Jeugdhulp is er in allerlei vormen en maten. Het kan bijvoorbeeld gaan om jeugd die beschermd moet worden van een gevaarlijke thuissituatie, eenvoudige eenmalige hulpvragen of jongeren die met de jeugdreclassering in aanraking komen.

Sinds 2015 werken allerlei organisaties samen voor de jeugdhulp met als doel de professionaliteit te verhogen en de kosten te verlagen. Maar in het rapport staat, dat deze organisaties nog altijd niet registreren in hoeverre de doelen worden gerealiseerd. Dat komt volgens de jeugdhulporganisaties ,,mede omdat het erg lastig is om goed en betrouwbaar te meten, bijvoorbeeld omdat er meer achter de oorspronkelijke hulpvraag blijkt te schuilen.’’

Onderzoek naar geothermie

Noordwijk – De bedrijven Firan en Shell onderzoeken of een plek aan de oostkant van de Leeweg (in de richting van Teylingen en de Haarlemmertrekvaart) geschikt is voor geothermie.

Die geothermie moet vanaf 2024 de huizen kunnen opwarmen, eventueel in combinatie met restwarmte van bedrijven uit de Greenport Aalsmeer. Firan wil na de zomervakantie met de betrokken gemeenten in de Bollenstreek een intentieovereenkomst sluiten om de mogelijkheden van boren naar aardwarmte te verkennen.

Het is nog lang niet zeker, of het gebruik van geothermie in deze regio mogelijk is. In Grubbenvorst werd ook geboord naar aardwarmte, maar in 2018 werden die werkzaamheden gestaakt vanwege een tweede aardbeving met een kracht van 2.0 op de schaal van Richter. In België toonde onderzoek aan, dat kleine aardbevingen in de gemeente Dessel een rechtstreeks gevolg zijn van hun geothermiecentrale, zo valt te lezen op Wikipedia.

Wens voor extra woonwagenstandplaatsen

Noordwijkerhout – ,,Het gemeentebestuur heeft zich schuldig gemaakt aan een uitsterfbeleid van woonwagenstandplaatsen.’’ Dat vindt een familie van woonwagenbewoners.

In een brief aan het college van burgemeester en wethouders eist deze familie, dat de gemeente drie standplaatsen voor hen creëert. ,,Wij willen graag bij elkaar staan wonen zodat wij onze cultuur ten volle kunnen beleven. Het Europees Hof voor de rechten van de mens heeft bepaalt dat het wonen in familieverband in onderlinge verbondenheid een belangrijke rol speelt in de identiteit van de woonwagenbewoners. Het is dan ook van groot belang dat wij als familie samen kunnen wonen.’’

Volgens de briefschrijvers is het huidige woonwagencentrum ,,te klein, zeer brandgevaarlijk, verouderd en biedt het geen ruimte voor de kinderen om zich daar te vestigen.’’ De woonwagenbewoners verwijzen naar een rapport van het Ministerie van Binnenlandse Zaken uit 2018 waarin staat, dat de woonwagenbewoners beschermd moeten worden tegen discriminatie, hun mensenrechten moeten worden gewaarborgd en dat ze rechtszekerheid moeten hebben. Waarbij iedere gemeente een beleid moet vaststellen, waarbij ook rekening gehouden wordt met het huisvesten van woonwagenbewoners.

Wensen publiek weekmarkt komen uit

Noordwijkerhout – Het verplaatsen van de weekmarkt naar het Dorpsplein bevalt zowel de marktkraamhouders als de bezoekers. Wel moeten er nog een aantal verbeteringen plaatsvinden.

Die andere plek voor de weekmarkt rondom de Witte Kerk in september vorig jaar was één van de actiepunten uit de Centrumvisie Noordwijkerhout. De marktkramen en verkoopwagens stonden hiervoor op het Marktplein. Bezoekers, ondernemers en marktkooplieden waren in meerderheid positief. Wel zien de marktbezoekers graag meer variatie in het aanbod op de markt. Het college van burgemeester en wethouders bekijkt of er meer marktvergunningen afgegeven kunnen worden.

De dranghekken om het Dorpsplein tijdens de weekmarkt voor verkeer af te sluiten, zijn nog geen onverdeeld succes. Deze hekken kunnen gemakkelijk aan de kant worden geschoven en ze worden vervolgens niet meer worden teruggezet. Daardoor ontstaat overlast door fietsers en scooters die tussen het winkelend publiek doorrijden. Noordwijkerhoutse ondernemers hebben voorgesteld om in plaats van de dranghekken verrijdbare bloembakken te plaatsen. Dit gaat gebeuren: de gemeente koopt negen bloembakken van cortenstaal. De bloembakken worden in de directe omgeving van de afzettingen geplaatst en kunnen zo gemakkelijk als afsluiting worden gebruikt. Tegelijkertijd verhoogt het de groenbeleving in het dorp. Als die bloembakken tegelijkertijd (brom)fietsers tegenhouden en zorgen voor een groenere aanblik, wil het college deze methode ook gebruiken voor de afsluiting bij evenementen op andere plekken in het centrum.

17 juli 2020

Actie tegen huizenspeculatie

Nieuwkoop – Het gebeurt nog te vaak, dat mensen een goedkope ‘starterswoning’ kopen, waarna ze dat huis met een flinke winst weer van de hand doen. De gemeenteraad van Nieuwkoop heeft besloten, dat iedere goedkope koopwoning door de eerste eigenaar in ieder geval de eerste vijf jaar niet met grove winst verkocht mag worden.

Het initiatief kwam van VVD, SGP-ChristenUnie en Natuurlijk Nieuwkoop. Wethouder Guus Elkhuizen riep de politici op, om het verkoopverbod te houden op drie jaar, maar raadslid Berry Dors (Natuurlijk Nieuwkoop) stelde: ,,De koper hoeft daar niet vijf jaar te wonen, hij kan het huis alleen niet voor een vrije marktprijs verkopen.’’

Extra leengeld voor duurzaamheidspotje

KAAG EN BRAASSEM – De inwoners van Kaag en Braassem kunnen weer geld bijlenen om hun huizen energiezuiniger te maken. De gemeenteraad heeft 200.000 euro extra gestopt in het potje ‘Duurzaamheidsleningen’. Tegen een laag rentepercentage kun je jouw gewenste zonnepanelen of spouwmuurisolatie nu toch realiseren.

De 300.000 euro, die de gemeente eerder in dit potje gestopt had, was al op en de verwachting is, dat ook deze extra twee ton zo uitgeleend zullen worden. Als dit geld op is, zal het gemeentebestuur waarschijnlijk niet opnieuw dat potje aanvullen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van maandagavond.

Extra vrije kavels

Nieuwkoop – In het bouwgebied Buytewech-Noord mogen zeven extra villawoningen gebouwd worden. Op die manier komt de gemeente uit de kosten; door het hoge percentage sociale woningen dreigde een exploitatiewinst van 4,1 miljoen euro namelijk te veranderen in een miljoen euro verlies. De gemeenteraad nam dit voorstel over van SBN over.

De zeven vrije kavels komen in de plaats van zeven ‘middeldure’ koopwoningen en leveren ruim een miljoen op. De VVD had ook een plan opgesteld om uit de kosten te komen, maar trok dit idee in, toen SBN met haar voorstel kwam. De gemeenteraad ging er unaniem mee akkoord.

Huizen op terrein scouting Welverro

Langeraar – Scouting Welverro wil verhuizen naar het terrein van de voormalige waterzuivering in Langeraar. Hiervoor heeft de werkgroep Huisvesting Welverro al een plan opgesteld. De scoutingleden worden in deze wens gesteund door de gemeenteraadsleden van de gemeente Nieuwkoop.

De gemeente is namelijk druk op zoek naar plekken om huizen te bouwen en de oude waterzuivering ligt al jaren braak. Het terrein van de Van Wassenaerstraat 100 kan met het verplaatsen van de scouting dan gebruikt worden om daar woningen te bouwen, zo vinden de politici. Wethouder Guus Elkhuizen moet uitzoeken, wat hiervoor de mogelijkheden zijn.

Kruispunt Leimuiden aangepast

Leimuiden – Met het aanpassen van de stoplichten bij de entree van Leimuiden moet de doorstroming van de N207 verbeteren. De Provincie Zuid-Holland gaat deze verkeerslichten zo snel mogelijk aanpassen. Daarnaast koopt de gemeente Kaag en Braassem een stuk grond in de buurt van het kruispunt, zodat daar een extra opstelstrook aangelegd kan worden.

Ook wordt de bushalte verplaatst voor de bus richting Schiphol. Deze komt nu tegenover de halte te liggen aan de andere kant van de N207. Die opstelstrook aan de Stapenséastraat wordt gebruikt voor het verkeer vanuit Leimuiden, dat linksaf wil slaan. Voor de fietsers wordt een dubbelzijdig fietspad aangelegd, dat in de plaats komt van de huidige fietssuggestiestrook. De fietsoversteek bij de brandweerkazerne wordt ook verplaatst.

De stoplichten worden vervangen door ‘intelligente’ verkeerslichten. Deze zorgen er voor, dat de bussen sneller kunnen doorrijden, maar reageren ook op het verkeersaanbod. Zodat inwoners van Leimuiden in de ochtend niet te lang hoeven wachten, als ze met hun auto naar het werk moeten. De inwoners van Leimuiden hebben al veel langer de hoop, dat er een verbetering komt bij dit kruispunt, omdat ze iedere ochtend daar in de file komen te staan.

Meer huizen voor starters in kleine dorpen

Nieuwkoop – De komende tien jaar moeten er 1.910 woningen gebouwd worden in de gemeente Nieuwkoop. Die huizen worden vooral binnen de bestaande kernen gebouwd, omdat de omliggende groene omgeving zoveel mogelijk behouden moet blijven. De gemeenteraadsleden worstelen met de vraag, waar al die woningen dan wel kunnen komen.

In ieder geval niet alleen in Nieuwkoop en Nieuwveen, zo vinden de politici. Ook jonge inwoners van Ter Aar, Noorden, Noordse Dorp en Woerdense Verlaat moeten de kans krijgen om in hun eigen dorp te blijven wonen. Het gemeentebestuur moet de mogelijkheden voor die woningbouw voor deze starters op de woningmarkt onderzoeken.

,,Windmolens zijn gevaarlijk voor de gezondheid’’

STREEK – ‘We’ moeten met ons allen van het gas af en alle energie moet duurzaam worden opgewekt. Op dit moment zijn er twee grootschalige alternatieven mogelijk; zonnepanelen en windmolens. De gemeente Kaag en Braassem vindt het prima om windmolens langs de N207 en andere wegen te plaatsen. Maar huisarts in ruste Willem Beekhuizen waarschuwt voor de gezondheid van omwonenden. ,,Mensen worden er ziek van; ze slapen slechter, raken gestressed en krijgen hartkloppingen.’’

Nu staan de windmolens er nog niet, maar alle gemeenten in deze regio bekijken of die 200 meter hoge apparaten er moeten komen. Beekhuizen is enorm verontrust over de windmolenplannen. ,,Windmolens zijn stressoren en zorgen voor ‘donk, donk, donk’ geluiden; vooral ’s nachts. Dat komt, omdat er in de nacht minder andere geluiden zijn. Ook veroorzaken de windturbines een bromtoon, die op kilometers afstand te horen is en dwars door de ramen en muren van de huizen gaat.’’ Uit een onderzoek naar de windmolenbeleving van inwoners in Houten blijkt, dat meer dan de helft zich ergert aan het uitzicht en ruim een derde heeft last van de slagschaduw, die de wieken veroorzaken.

Maar het allergrootste gevaar zijn de trillingen en de geluiden, aldus Beekhuizen, die jarenlang huisarts was in Amsterdam en Hilversum en nu nog lid is van een medisch-ethische commissie van het Medisch Centrum Kinderwens. ,,Mensen gaan op het geluid letten, slapen slechter en raken gestressed. Dit zorgt voor hoge bloeddruk en hartkloppingen. Over de hele wereld, waar windturbines geplaatst worden, komen die symptomen voor.’’

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er niet voldoende onderzoeken, die deze bewering kunnen onderbouwen. Beekhuizen: ,,Het is bij geneeskunde moeilijk hoe je het verband rechtstreeks kunt leggen. Natuurlijk speelt aanleg ook een rol, maar wanneer de gezondheidsklachten overal voorkomen, waar windmolens verschijnen, is er wel degelijk een verband. In de jaren 80 was er ook nog geen onweerlegbaar wegenschappelijk bewijs van het gevaar van de hoogspanningsleidingen. Toch werd provincies en gemeenten geadviseerd om zoveel mogelijk te vermijden dat kinderen langdurig in de magneetveldzone van een hoogspanningsleiding zijn. Vanwege de verhoogde kans op leukemie. Inmiddels is er voor deze relatie voldoende bewijs.’’

Beekhuizen roept alle gemeenten op om geen windmolens te plaatsen. Eerst moet er volgens hem veel meer onderzoek komen naar de korte- en langetermijngevolgen van windmolens. ,,De lage geluidstonen blijven hangen in de trilhaartjes van je oren. Dat voel je onderbewust ook als je slaapt; het kan jouw zenuwstelsel uit balans brengen.’’ Hij roept op: ,,Gebruik het voorzorgprincipe: ook al is het wetenschappelijk bewijs nog niet keihard, begin uit voorzorg niet aan het plaatsen van windmolens. Het is je plicht als bestuurder om mensen niet onnodig ziek te maken.’’

Kunnen er écht helemaal geen windmolens komen? Beekhuizen: ,,Het geluid van windmolens is op kilometers afstand te horen en ’s nachts klinkt dat als heien. Daarom moet de afstand tussen windmolens en woningen minimaal 5 kilometer zijn. Dus is het niet mogelijk om in het Groene Hart windmolens te plaatsen. Overigens is er een prima alternatief: zonnepanelen; daarvan krijgen mensen geen gezondheidsproblemen.’’

Wethouder Inge van der Meer: ,,In de geluidsnormen voor windmolens is het laag frequent geluid, dat een windturbine relatief weinig produceert, meegenomen. Over het risico voor onze gezondheid is inderdaad (nog) onvoldoende bekend. Ontwerpers van windturbines kijken continu waar verbeteringen mogelijk zijn. Er zijn ook positieve ervaringen met omwonenden. Hoe meer zij kunnen (mee)sturen, hoe minder overlast zij hebben.’’ Na de zomer wordt bekend waar de windmolens langs de doorgaande wegen kunnen komen.

Buurtsportcoaches worden ook leefstylecoaches

Noordwijk – Als buurtsportcoaches tegelijkertijd ook leefstylecoaches zijn, kan dit helpen tegen bijvoorbeeld de strijd tegen overgewicht.

Dit voorstel van Lijst Salman Noordwijk, CDA en fractie Doen! werd met ruime meerderheid van stemmen aangenomen. Volgens raadslid Van Eeden (LSN) zijn er in het land succesvolle resultaten behaald door mensen, die een GLI (gecombineerde leefstijl interventie) studie hebben gedaan.

Zij hebben een beter overzicht van het sport- en beweegaanbod in de gemeente en kunnen er sneller voor zorgen, dat mensen met fysieke of mentale uitdagingen doorverwezen worden. Het college zoekt uit, wat de mogelijkheden zijn van het combineren van de functie van sportcoach met leefstylecoach.

Extra leenmogelijkheid voor woningkoopstarters

Noordwijk – Met de kleinst mogelijke meerderheid nam de gemeenteraad woensdagavond een voorstel aan, om de startersleningen voor mensen te verhogen, die voor het eerst een woning kopen.

Tot nu toe konden deze aspirant-kopers tegen een heel laag rentetarief maximaal 35.000 euro (in Noordwijkerhout) en 25.000 euro (in Noordwijk) bijlenen. Maar op initiatief van raadsleden De Mooij (CDA) en Van der Vossen (NZLokaal) wordt dit bedrag verhoogd. Ook mag deze starterslening voortaan aangevraagd worden voor de koop van een huis met een waarde tot 310.000 euro.

De raad ging met 14 stemmen voor en 13 stemmen tegen akkoord met dit voorstel.

Geen geld voor verbetering autowegen

Noordwijk – De gemeente Noordwijk gaat in de regio niet pleiten voor het verbeteren van het wegennet voor auto’s en vrachtwagens.

Een pleidooi hiervoor van raadslid De Moor (Bruisend Noordwijk) werd woensdagavond afgewezen door een ruime raadsmeerderheid. De Moor wees er op, dat er voldoende aandacht is voor verbeteren van het busvervoer en fietspaden. Maar ondertussen zijn volgens hem de Van Berckelweg (N444), ’s-Gravendamse weg (N443) en de Delfweg zwaar overbelast.

En omdat de Duinpolderweg niet wordt aangelegd, blijft het gebruik van de wegen tussen Noordwijk en de rest van de regio almaar groeien. Maar de wens, om in de regio geld te vragen voor het verbeteren van de huidige wegen, kreeg onvoldoende steun van de raad. Het voorstel werd met 9 stemmen voor en 18 tegen verworpen.

Nachtbus blijft droom

Noordwijk – Een nachtbus, die uitgaande jongeren veilig van en naar huis brengt, komt er niet in Noordwijk.

CDA-fractievoorzitter De Mooij kon een meerderheid van de raadsleden niet overtuigen. Hij probeerde het wel, door te stellen dat de busverbinding van Leiden naar Noordwijk rond middernacht stopt en dat fietsen niet altijd de veiligste optie is om ’s nachts weer thuis te komen. De Mooij riep op om 47.500 euro te investeren, zodat er een nachtbus kan rijden tussen Leiden, Noordwijk en Katwijk.

VVD-wethouder Ter Hark raadde dit voorstel af. Onderzoek van Arriva zou hebben uitgewezen, dat maar weinig jongeren van zo’n nachtbus gebruik zullen maken. Hij wees er op, dat de jeugd ook met een taxi van en naar huis kan gaan. Raadslid Van Tol (Puur) vroeg zich af: ,,Is die nachtbus voor de Leidse Glibbers om hen heen en weer te brengen of voor de Noordwijkse jongens en meisjes?’’ Het voorstel werd afgewezen.

OV mag maximaal een half uur langzamer zijn dan auto

Noordwijk – Een raadsmeerderheid wil, dat busreizigers de garantie krijgen, dat hun retour-OV-reis maximaal een half uur langer mag duren, dan wanneer deze afstand met de auto wordt afgelegd.

Wethouder Roberto ter Hark raadde dit voorstel af. ,,Met die 30 minuten norm kan het zijn, dat er minder haltes komen en dat minder mensen toegang hebben tot het OV. Het is beter om fiets, bus en trein op elkaar te laten aansluiten.’’ Maar D66, CDA, PvdA en Fractie Doen! kregen toch de steun van de meeste raadsleden.

D66-raadslid Gutlich: ,,Omdat OV-retourreistijden tussen de Duin- en Bollenstreek en haar stedelijke omgeving voor de meeste inwoners drie kwartier tot een uur langer duren, geeft het overgrote deel van de forensen de voorkeur aan de eigen auto. Snel en effectief OV kan zorgen voor een redelijk alternatief voor de toenemende automobiliteit en is zo ook beter voor het milieu en de leefomgeving.’’

Strijd tegen schulden onder jongeren

Noordwijk – Wethouder Dennis Salman laat uitzoeken, hoeveel jongeren er in de schulden zitten.

Hij liet dit weten, naar aanleiding van een motie van LSN, CDA, NZLokaal en de fractie Doen! Namens deze partijen liet raadslid Van Eeden (LSN) weten, dat veel jongeren tegenwoordig snel in de verleiding komen en de drempel zeer laag is om producten en diensten via internet te kunnen aanschaffen. Ze hebben minder ervaring in het verantwoord omgaan met geld en een schuld kan er voor zorgen, dat jongeren in een neerwaartse spiraal terecht komen, waarbij ze stoppen met hun studie om de schuld af te betalen, of overgaan tot criminele activiteiten.’’

Zodra duidelijk is, hoeveel jongeren van boven en onder de 18 in de schulden zitten, gaat de gemeente ook bekijken, of hier wat aan gedaan kan worden. Bijvoorbeeld in de vorm van preventie, door het geven van lessen op scholen over goed omgaan met geld. Maar ook zou een proefproject opgezet kunnen worden tussen de gemeente, ISD en jongerenwerk om jongeren die in de schulden zijn geraakt in drie jaar uit de schulden te halen.

Subsidies voor verenigingen en stichtingen niet verhoogd

Noordwijk – Een extra financieel steuntje in de rug voor Noordwijkse verenigingen, stichtingen en instellingen; dit komt er niet.

Gemeenteraadsleden Berg (Lijst Salman Noordwijk) en Van der Vossen (NZLokaal) pleitten ervoor, dat de subsidies voor dit soort organisaties op het gebied van sport, cultuur, kunst en welzijn de komende jaren structureel worden verhoogd. Maar wethouder Roberto ter Hark liet weten, dat hij liever de ,,lasten van inwoners wil verlichten, zodat ze zelf kunnen kiezen of ze dat geld besteden aan verenigingen of stichtingen’’.

Het voorstel werd verworpen door een raadsmeerderheid.

Dorpsentrees worden niet mooier

Noordwijk – Mooiere entrees voor de dorpskernen; een meerderheid van de gemeenteraad wil hier niets van weten.

Raadslid Beugelsdijk (CDA) gaf aan, dat er bij de entree van onze dorpskernen ‘nogal wat achterstallig onderhoud en verrommeling is en dat onze recreanten en toeristen dit onacceptabel vinden’. Als voorbeelden noemde hij de Via Nova en de ’s-Gravendamseweg in Noordwijkerhout en de brug Leidsevaart tot aan het kruispunt Mortelstraat/Gooweg in Noordwijk.

Het voorstel van raadslid om geld beschikbaar te stellen voor het opknappen van de entrees, werd echter verworpen met 14 stemmen tegen en 13 voor.

Geen lastenverlichting voor inwoners

Noordwijk – Een voorstel van Bas Knapp (VVD) om de lasten van de inwoners te verlichten, krijgt geen steun van een meerderheid van de raad.

Knapp merkte op, dat de gemeente jaarlijks 670.000 euro extra overhoudt aan inkomsten uit de toeristenbelasting. ,,Onze inwoners en ondernemers worden tegelijkertijd geconfronteerd met lastenverzwaringen, zoals het parkeren en de geplande stijging van de OZB-belasting.

Hij riep op om de 670.000 euro te gebruiken om de lasten van de inwoners te verlichten. Dit voorstel werd afgewezen met 16 stemmen tegen en 11 voor.

Meer ruimte voor wensen ondernemers

In toekomstplannen gemeente

Noordwijk – Wat zijn de plannen en wensen van (agrarische) ondernemers voor de toekomst? Het gemeentebestuur van Noordwijk moet hier achterkomen, om zo betere plannen voor de toekomst te kunnen ontwikkelen.

Dit voorstel van raadslid Knapp (VVD) kreeg steun van een meerderheid van de politieke partijen. De gemeente moet na gesprekken met de ondernemers helpen om de economische ontwikkeling van de verschillende sectoren te bevorderen. Waarbij tegelijkertijd wordt gekeken naar zaken als energietransitie en het klimaatrobuust inrichten van het landschap.

Wethouder Roberto ter Hark krijgt 10.000 euro om samen met zijn ambtenaren te gaan praten met ondernemers.

Raad wil meer speelplekken voor kinderen

Noordwijk – In de hele gemeente Noordwijk moeten er voldoende speelplaatsen zijn voor kinderen.

Raadslid Beugelsdijk (CDA): ,,In de oude kern van Noordwijk-Binnen, het oude zeedorp en de oude kern van Noordwijkerhout (Victor en Jambuurt) is een schrijnend tekort aan speelplaatsen voor de jeugd van 2 tot 8 jaar en voor de jeugd van 8 jaar en ouder.’’ Terwijl in De Zilk volop speelplekken zijn, aldus Beugelsdijk.

Zijn voorstel om uit te zoeken, waar er te weinig speelplekken zijn, kreeg veel steun. Zodra het college van burgemeester en wethouders in beeld heeft, op hoeveel locaties er extra speelmogelijkheden bij moeten komen, is het gemeentebestuur verplicht om dat binnen twee jaar te realiseren.

Raad wil meer wijkverenigingen

Noordwijk – Het gemeentebestuur moet stimuleren, dat er meer wijkverenigingen komen in Noordwijk.

VVD, DOEN! en Bruisend Noordwijk kregen woensdagavond steun van de meerderheid van de gemeenteraad voor dit voorstel. Volgens hen kan de aanwezigheid van wijkverenigingen bijdragen aan het ‘bevorderen van de veiligheid, tegengaan van overlast en verbeteren van het woongenot van onze inwoners’. Hoewel veel wijken in de oude gemeente Noordwijk een wijkvereniging kennen, is dat in de woonkernen Noordwijkerhout en De Zilk niet zo vanzelfsprekend.

Het college van burgemeester en wethouders moet nu uitzoeken in welke wijken nog geen wijkvereniging bestaat. Waarna enthousiaste bewoners worden uitgenodigd om zo’n wijkvereniging op te zetten.

Extra leenkansen voor eerste huizenkopers

Hillegom – Goed nieuws voor mensen, die voor het eerst een woning willen kopen. Zij kunnen voortaan 50.000 euro bijlenen tegen een laag rentepercentage. De gemeenteraad bepaalde donderdagavond dat het maximale bedrag van deze ‘Starterslening’ verhoogd wordt vanaf 30.000 euro.

Volgens de initiatiefnemers van dit voorstel, raadsleden Zwaan (CDA) en Heemskerk (Bloeiend Hillegom) is het beperkte aanbod van betaalbare koopwoningen de hoofdoorzaak van het toenemende woningtekort voor starters in Hillegom. Voor het sociaal en economisch aantrekkelijk en leefbaar houden van Hillegom is het volgens deze partijen van belang dat juist de jongeren en startende huishoudens in Hillegom blijven.’’ Zwaan: ,,Het verhogen van het maximale leenbedrag kan een steuntje in de rug zijn om de wens van een eerste eigen huis te realiseren.’’

Wethouder De Jong had geen moeite met deze verhoging naar 50.000 euro, maar waarschuwde de toekomstige gebruikers wel: ,,Geld lenen kost geld.’’

Fonds Sociale Woningbouw

Hillegom – Het college gaat kijken of een ‘Fonds Sociale Woningbouw’ wordt opgezet. De gemeenteraad heeft hier opdracht voor gegeven.

De politieke partijen BBH en CDA kwamen met dit voorstel. Volgens deze partijen maken de regels met betrekking tot de leefomgeving en de duurzaamheid van nieuwe woningen de bouw van sociale huurwoningen steeds duurder maken. En zijn er gemeentelijke financiële middelen nodig voor sociale woningbouwprojecten die anders niet haalbaar zijn. Daarom wil de politiek, dat het college onderzoekt of het instellen van een Fonds Sociale Woningbouw, waarin maximaal 4 miljoen euro wordt gestort, de sociale woningbouw kan stimuleren.

Wethouder De Jong steunt dit plan. ,,Het college wil dit graag onderzoeken. Uiterlijk in 2021 kunnen we kijken of dit een geschikt middel is om de sociale woningbouw te stimuleren.’’

Gemeente gaat sociaal inkopen

Noordwijk – Bij haar inkoopbeleid gaat de gemeente nog meer rekening houden met de sociale kant van de toeleverancier.

Ondernemers, die aan de gemeente leveren, worden verplicht om werkplekken, werkervaringsplekken of stageplaatsen beschikbaar te stellen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Deze regel gold al sinds 2016, maar is in de praktijk nooit goed van de grond gekomen. Dat vindt het gemeentebestuur een ‘gemiste kans’, zo blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Samen met de gemeenten Teylingen, Lisse, Hillegom en Katwijk wordt een coördinator aangesteld, die er voor zorgt dat de toeleveranciers gaan voldoen aan hun ‘Social Return on Investment’ verplichtingen.

Veel nieuwe huizen

Hillegom – Tot het jaar 2030 worden er in Hillegom 1.440 huizen en appartementen bijgebouwd. Het is echter lang niet zeker, dat deze allemaal binnen de bebouwde kom neergezet kunnen worden.

Donderdagavond nam de gemeenteraad het collegevoorstel ‘Woonprogramma Hillegom 2021 – 2024’ aan. Meerdere partijen gaven aan, de Pastoorslaan-Zuid als mogelijke bouwplek te zien.

Wethouder De Jong sluit het bouwen van hoogbouw in Hillegom niet uit, om aan de doelstelling van 1.440 woningen te komen.

Verblijfsbelasting voor overnachters

Hillegom – De kans is groot, dat in Hillegom een Verblijfsbelasting ingevoerd wordt. Wethouder De Jong heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om deze belasting voor de in Hillegom overnachtende toeristen en arbeidsmigranten in te voeren.

Raadsleden Evers (BBH), Heemskerk (Bloeiend Hillegom) en Zwaan (CDA) namen het initiatief voor deze Verblijfsbelasting. Ze stelden, dat de lokale voorzieningen zoals parken, wegen en rioleringen betaald zijn door de inwoners, maar dat de zakelijke bezoekers, toeristen en arbeidsmigranten er ook gebruik van maken.

Wethouder De Jong zoekt uit, hoeveel de invoering van een Verblijfsbelasting gaat kosten en hoeveel geld het bij de gemeente in het laatje brengt.

Controle op illegale bewoning

Noordwijk – Het handhaven op illegale bewoning gaat de gemeente de komende vier jaar in totaal een miljoen euro kosten.

Deze vooraankondiging ontvingen de leden van de gemeenteraad van burgemeester Verkleij. In Noordwijk is er veel sprake van illegale bewoning van vakantiehuisjes, bungalows, schuren en huizen. Maar ook worden her en der arbeidsmigranten ‘creatief gehuisvest’ en gebruiken woningeigenaren hun bezit voor tijdelijke verhuur. Niet alleen in de vakantieparken en het buitengebied, maar ook in elke woonkern en die tijdelijke gasten zorgen regelmatig voor overlast.

Ook na die vier jaar blijft de gemeente kosten houden voor de controle op illegaal woongebruik.

Extra onderkomens voor mensen met problemen

Noordwijk - Vanaf 2022 wordt iedere gemeente verantwoordelijk voor de opvang en zorg van de eigen inwoners met (ernstige) psychische stoornissen of die dakloos zijn geraakt. Tot nu toe werden deze mensen in Leiden opgevangen. Met het werkplan ‘Omzien naar Elkaar’ bereiden de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek zich voor om de huisvesting en zorg op te zetten.

Daarom is het nodig, dat er een mix van woonvormen komt, waarbij kwetsbare mensen zelfstandig, dan wel met begeleiding kunnen wonen. Zo komen er in Hillegom en Katwijk zogeheten ‘scheve huisjes’, afgeleid van het Noorse voorbeeld ‘Skaeve Huse’. In deze woningen komen mensen te zitten, die weinig prikkels kunnen verdragen. In Katwijk wordt hier een woonboot voor gebruikt. Noordwijk, Teylingen en Lisse zijn nog op zoek naar geschikte locaties voor deze scheve huisjes.

In de dorpskernen worden ook opvanghuizen gereserveerd voor mensen, die anders in de Binnenvest in Leiden zouden verblijven. Omwonenden zijn hier niet altijd blij mee. Een ambtelijk advies geeft aan, dat de omwonenden ‘op de juiste wijze en het juiste moment’ geïnformeerd moeten worden.

Fusie Zeehonk en Wakersduin een stap verder

Noordwijk – Het college van burgemeester en wethouders geeft een positief advies over de fusie van basisscholen CBS Zeehonk en CBS Wakersduin.

,,Het college hecht grote waarde aan kwalitatief goed onderwijs en wij zijn van mening dat een fusie tussen beide scholen een goede, toekomstbestendige waarborg vormt voor het behoud van de onderwijskundige kwaliteit in de Kern Noordwijk aan Zee. De afweging om over te gaan tot een scholenfusie laten wij aan het schoolbestuur’’, zo stelt burgemeester Verkleij in een brief aan de gemeenteraad.

In het vierde kwartaal van dit jaar krijgt de gemeenteraad een voorstel van het college om het gebouw Wakersduin duurzaam te renoveren dan wel op die plek een compleet nieuw schoolgebouw te realiseren voor de fusieschool.

Geen verbouwing gemeentehuis

Noordwijk – Een bedrag van 800.000 euro uitgeven om de ontvangsthal van het gemeentehuis te verbouwen. Dat gaat de gemeenteraad een stap te ver.

In een motie van VVD, Bruisend Noordwijk en NZLokaal riepen de raadsleden het college van burgemeester en wethouders op om deze kosten niet te maken. Zeker omdat het nog niet duidelijk is, waar de definitieve vergaderplek van de gemeenteraadsleden zelf komt. Wethouder Van den Berg gaf aan, dat de verbouwing nodig was om de dienstverlening richting de inwoners naar een hoger peil te brengen en klantvriendelijkheid uit te stralen.

De verbouwing gaat echter niet door. Wel mag de gemeente de komende drie jaar 800.000 euro uitgeven aan externe inhuur.

Gemeenteloket blijft gesloten

Noordwijkerhout – Het gemeenteloket in Noordwijkerhout blijft dicht. Dat liet wethouder Van den Berg dinsdag weten tijdens de raadsvergadering.

Volgens Van den Berg liep het gebruik van dit loket al sterk terug. Door de coronacrisis was het loket tijdelijk gesloten, maar nu wordt dit dus niet meer geopend.

Raadslid Meiland (NZLokaal) was teleurgesteld dat dit loket in Noordwijkerhout dicht blijft. Ze pleitte ervoor, dat het open blijft. Maar hiervoor was geen raadsmeerderheid.

Kleding wethouder leidt tot vragen

Noordwijk – De manier, waarop wethouder Sjaak van den Berg zich kleedt, is gemeenteraadslid Taetske Visser-Danser een doorn in het oog.

Ze stelde hierover vragen tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 14 juli. Visser: ,,Dienstverlening is de kerntaak van de gemeente. Hoe verhoudt vrijetijdskleding zich tot dienstkleding?’’

Wethouder Sjaak van den Berg had zonder het te weten zijn microfoon open staan en liet weten: ,,Ik mag geen spijkerbroek dragen. Ik ga hier niet eens op in.’’

Motie van afkeuring

Noordwijk – Wethouder Alkemade heeft een motie van afkeuring overleefd.

De politieke partijen D66, GroenLinks, NZLokaal, PvdA en Bruisend Noordwijk vonden, dat hij de gemeenteraad vorig jaar verkeerd heeft voorgelicht. In een brief van 9 augustus gaf het college (oud-wethouder De Jong) volgens initiatiefnemer Dick Gutlich (D66) aan, dat de gemeente met de Provincie Zuid-Holland afspraken had gemaakt voor de inhuur van bureau. Dat bureau zou de mogelijkheden moeten onderzoeken voor het bouwen van woningen op de Nes II, Vinkeveld-Zuid en het Achterweg-gebied. Deze informatie was volgens de politici van deze oppositiepartijen mede de reden, waarom ze instemden met het voorstel om een deel van Bronsgeest niet te bebouwen.

Volgens wethouder Alkemade zijn er wel ambtelijke gesprekken geweest over dit onderwerp, maar wordt pas op 9 september dit jaar duidelijk hoe de Provincie Zuid-Holland staat tegenover het bouwen in het buitengebied. Alkemade ziet nog kansen: ,,Wij vragen om een uitruil (van bouwgrond, red.), zodat er geen sprake is van extra bebouwing in buitenstedelijk gebied.’’ De motie van afkeuring werd verworpen met 7 stemmen voor en 20 stemmen tegen.

Overwinteren strandpaviljoens is zeker

Noordwijk – Het nieuws, dat de Bollenstreekomroep bracht over de Stichting Duinbehoud, die niet blij is met de overwinterende strandpaviljoens, heeft geleid tot vragen in de gemeenteraad.

Raadslid Louis Koppel (GroenLinks) vroeg wethouder Van den Berg of hij met het bestuur van deze stichting wil praten. De wethouder gaf aan, dat hij niet wist van de zorg van de stichting en dat hij zeker met hen contact wil hebben. Het college steunt het overwinteren van de strandpaviljoens, maar het afgeven van de vergunningen hiervoor wordt grotendeels gedaan door het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Daarnaast zijn er nieuwe ontwikkelingen, omdat de Nederlandse regering heeft aangegeven, dat alle strandpaviljoens eenmalig de komende winter op de stranden mogen blijven staan. Van den Berg: ,,Dat is een hogere overheid, die meer bepalend is.’’

Speeltuinen voor volwassenen

Noordwijkerhout – Het is zeker, dat er een beweegtuin voor oudere bewoners komt op de hoek van de Parnassialaan en Pilarenlaan.

Dinsdagavond nam de gemeenteraad een voorstel aan van raadslid Meiland (NZLokaal), dat het college van burgemeester en wethouder hiervoor het benodigde geld beschikbaar moet stellen. Een beweegtuin is een verzameling aan gymtoestellen, die in de buitenlucht door iedereen gebruikt kunnen worden. De inrichting is gemaakt in overleg met de fysiotherapeuten van Meiland Fysiotherapie.

Meiland roept het college op, om ook te onderzoeken of op andere plekken in de gemeente Noordwijk een beweegtuin gerealiseerd kan worden. Het plan kreeg veel steun, onder meer van GroenLinks-raadslid Maan, die stelde: ,,Wij zien volwassenen graag in speeltuinen.’’

Actie tegen Regenboogpad

Noordwijkerhout – De Vereniging Dorpsbehoud Noordwijkerhout wil dat het Regenboogzebrapad verwijderd wordt.

Dit laat het bestuur van die vereniging weten in een brief aan de gemeenteraad. Zij vinden, dat het Regenboogpad, een teken dat iedereen zichzelf mag zijn, ondanks zijn of haar geaardheid, niet past in het centrum van Noordwijkerhout. En dat zo’n Regenboogpad een vorm van ‘verrommeling’ is. Ook baalt de Vereniging Dorpsbehoud Noordwijkerhout van de toename van terrassen en reclameborden rond de Witte Kerk.

Het Regenboogpad moet van de bestuursleden maar verplaatst worden naar de basisscholen.

16.000 voor nieuwe ambtsketen

Noordwijk – De nieuwe ambtsketen van de burgemeester gaat 16.000 euro kosten.

Een kunstenaar uit Nieuw-Vennep gaat deze zilveren ambtsketen smeden. Op verzoek van de gemeente moet die keten niet te zwaar zijn, gemakkelijk draagbaar en groter of kleiner te maken zijn. Ook komen in de keten allerlei onderwerpen naar voren, die passend zijn voor deze gemeente.

Het gaat dan om: Zee en kust, Bloembollenteelt / handel, Space (Esa Estec),  Zorg en gezondheid, Vier kernen en de kracht van samen / verbinding. Daarnaast heeft de kunstenaar ook de vuurtoren op unieke wijze in de keten verwerkt. De naam van de kunstenaar is nog niet bekend gemaakt, maar het ‘comité Ambtsketen’, bestaande uit drie raadsleden, de gemeentesecretaris en de burgemeester, is erg blij met het ontwerp. De gemeente onderzoekt nog of er een film van het produceerproces gemaakt kan worden.

Bomen zijn obstakel

Hillegom – In Hillegom is geen ruimte meer voor bossen.

Gemeenteraadslid Buijck (VVD) vroeg wethouder Hoekstra donderdagavond of de bossenstrategie van Minister Schouten ook bij haar bekend was. En of een klein deel van de tien miljoen bomen ook in Hillegom geplant kunnen worden.

Maar Hoekstra liet weten, dat de gemeente hier geen activiteiten voor onderneemt. ,,In Hillegom hebben we al een enorme uitdaging met het zoeken naar ruimte voor bedrijven, wegen en de manieren voor het ontwikkelen van de energietransitie, terwijl we de bollenvelden willen behouden. We zien niet direct mogelijkheden om hier bossen te realiseren.’’

Wel voegde de wethouder hier aan toe: ,,We denken wel aan het realiseren van kleine klimaatbosjes, bijvoorbeeld op onrendabele stukjes bollengrond.’’

Één straat vernoemd naar een vrouw

Noordwijk / Noordwijkerhout – De nieuwste straatnamen op het Bavoterrein zijn voornamelijk vernoemd naar mannen.

In december 2019 nam de gemeenteraad een motie van Louis Koppel (GroenLinks) aan, om straten te vernoemen naar vrouwen. De werkgroep Straatnamencommissie doet voorstellen voor nieuwe straatnamen. Afhankelijk van de locatie en historie van de plek wordt er gekeken wat passende namen zijn. Het college van B&W laat weten, dat deze straatnamencommissie ‘bij het voorstellen van straatnamen per situatie bekijken welke straatnamen passend zijn in het gebied en bij de keuze van de geschikte namen de voorkeur geven aan het vernoemen van vrouwen.’

Maar voor de wegen op het Bavoterrein is vooral gekeken naar de historie van het terrein. Er is slechts één straat vernoemd naar een vrouw: Sint Marielaan. Ook komen er geen vrouwelijke straatname in de nog in aanbouw zijnde wijk Offem. Het college: ,,Eerder is gekozen om veldnamen toe te passen. De toekomstige straatnamen in deze wijk zullen hierbij aansluiten.’’ Mogelijk worden in de toekomst wél straten vernoemd naar vrouwen. De Straatnamencommissie heeft volgens het college ‘al een aantal vrouwennamen bedacht’.

Geen steun voor extra sociale woningbouw

Hillegom – Een voorstel van GroenLinks om bij nieuwbouwprojecten een verplichting op te leggen van minimaal 30% sociale woningen, redde het donderdagavond niet in de gemeenteraad.

Fractievoorzitter Van Egmond gaf aan, dat het huidige percentage sociale huurwoningen in Hillegom 26% is. Maar de ambitie voor de komende jaren is 25%. Dat is volgens Van Egmond niet genoeg: ,,Dan zal per saldo het aandeel ongeveer gelijk blijven. Daarmee blijft het tekort aan sociale huur dus in stand.’’

De andere partijen steunden dit voorstel niet. Fractievoorzitter Heemskerk (Bloeiend Hillegom) liet weten, dat het ‘al moeilijk genoeg is om 25% sociale woningbouw te halen’. Wethouder De Jong voegde daar aan toe: ,,De duurdere woningen dragen bij aan het kunnen bijdragen aan het sociale segment. Het kan zijn, dat ontwikkelaars zeggen: zoek maar iemand anders als je 30% sociaal wilt bouwen.’’

Manege mag maaien

Hillegom – De manege handelt niet in strijd met de vergunning en stond in haar recht om het gras te maaien van de velden, die zij huurt.

Dat laat wethouder Jan van Rijn weten, naar aanleiding van vragen door GroenLinks raadslid Van Egmond. Deze laatste gaf aan, dat de Vereniging Behoud de Polders heeft aangegeven, dat de manege in strijd handelt met de wet Natuurbescherming. En dat de gemeente Hillegom onterecht een vergunning had afgegeven voor het maaien van het gras.

Van Rijn gaf aan, dat voorafgaand aan het maaien een erkend ecoloog heeft onderzocht of er weidevogels in de velden aan het broeden waren. Dat bleek niet zo te zijn. Er worden dus geen regels overtreden en de manege stond in haar recht om te maaien.

Nieuwe eigenaar watertoren

Noordwijk – Bijna twintig jaar nadat de gemeente Noordwijk een prijsvraag uitschreef, mag de heer Akkerhuis, winnaar van die prijsvraag, binnenkort woonvoorbereidingen treffen in zijn watertoren.

Door de jaren heen had de gemeente de watertoren nog altijd niet definitief geleverd. Buren waren het fel oneens met de plannen om van het bovenste deel van de watertoren een woonruimte te maken. Ook bleek de toren in 2014 door duivenpoep ernstig aangetast te zijn. Akkerhuis heeft al beloofd, om alleen in het onderste deel van de toren te gaan wonen. Het college wil de watertoren nu definitief overdragen aan de koper.

Akkerhuis kan dan namelijk alvast het noodzakelijke onderhoud doen aan de watertoren. Hij heeft beloofd, dat er geen zaken plaatsvinden waarvoor een omgevingsvergunning nog niet is afgegeven.

Raadslid stopt halverwege de rit

Hillegom – Gemeenteraadslid Sander Boschma (D66) stopt er mee.

Dit maakte Boschma donderdagavond volkomen onverwacht bekend tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Hij begon in 2011 als burgerlid, werd daarna raadslid en ook fractievoorzitter. In de vorige raadsperiode nam Boschma volgens afspraak het fractievoorzitterschap na twee jaar over. Deze periode zou dat weer gebeuren, waarbij hij zijn D66-voorzittersstokje over zou dragen aan een tweede raadslid van zijn partij. Maar D66 haalde bij de vorige verkiezingen slechts één zetel.

Boschma wil zijn woord houden en stelt daarom zijn zetel beschikbaar aan zijn opvolger Rory Semrek, die na de zomervakantie wordt geïnstalleerd. De komende twee jaar blijft Boschma nog wel actief als burgerlid, maar daarna houdt de politiek voor hem echt op. Hij verzekert, dat hij zich niet meer kandidaat zal stellen als raadslid of wethouder in Hillegom.

Uitbreiding scholen door extra leerlingen

Noordwijk – De komende jaren stijgt het aantal leerlingen op de basisscholen in alle dorpskernen.

De meeste groei van het aantal kinderen wordt verwacht in Noordwijkerhout, vanwege de bouwplannen, zo blijkt uit een onderzoek van Pronexus. Het college laat weten, dat het nodig is om voor De Prinsenhof om in een nieuw en groter schoolgebouw te komen. In Noordwijk leidt de leerlingentoename tot een capaciteitstekort bij RKBS Bronckhorst en RKBS Montessorischool. Maar zij kunnen die extra ruimte vinden binnen de bestaande schoolgebouwen.

Het aantal leerlingen voor de Zeehonk en Wakersduin daalt de komende vijf jaar, maar voor De Noordwijkse School stijgt het leerlingenaantal licht. Ook in Kern De Zilk neemt het aantal leerlingen toe. Maar dat leidt niet tot een capaciteitstekort in de (enige) basisschool De Elegantier.

Van Erk mag nog zes jaar burgemeester zijn

Hillegom - De gemeenteraad van Hillegom draagt burgemeester Arie van Erk opnieuw voor als voorkeurskandidaat om de komende zes jaar de eerste burger van het dorp te worden.

Dat maakte raadslid Heemskerk bekend na afloop van een besloten vergadering. Ze stelde: ,,Hartelijk gefeliciteerd. Onze inwoners staan massaal achter deze aanbesteding. Wij willen heel graag door met jou. Het wachten is op wat de Commissaris des Konings en de minister gaan besluiten.

Arie van Erk liet weten: ,,U als raad wil ik ontzettend danken voor het vertrouwen. Ik ben er hartstikke blij mee. Ik bedank ook de inwoners en bedrijven. De afgelopen zes jaar hebben we laten zien, dat die samenwerking voortreffelijk is geweest. We zijn een eenheid met elkaar. Daarmee kun je zaken voor elkaar brengen. Ik voel me goed bij mijn competentie als aanjager. Dat is mede mijn motivatie om een nieuwe periode door te gaan en Hillegom verder te brengen dan nu. Er zijn voldoende uitdagingen. In mijn vrije tijd racefiets ik graag. We doen er een tandje bij, ik wil graag kopman zijn, dus volgen!”

Veel regels op speeleilandje

Noordwijk – Kinderen en andere inwoners hebben in maart ideeën ingebracht voor de manier waarop de een landschapspark en Speeleiland er uit moeten komen te zien. De natuurspeeltuin komt tussen het zwembad BinnenZee en het Dompad; achter de wijk Duineveld.

Het college laat al wel weten, welke dingen er in ieder geval niet mogen. In het park komt geen verlichting en bezoekers zijn niet welkom tussen zonsondergang en zonsopgang. In het park mogen ook geen (brom)fietsers komen en honden dienen aangelijnd te lopen. Op de plek, waar het speeleiland net naast agrarische grond ligt, moet er een groene afscherming worden aangebracht. En met het juist aanbrengen van extra planten en bomen, dient de biodiversiteit vergroot te worden.

Een plan van omwonenden om een alternatieve ingang voor het Landschapspark te realiseren, krijgt geen steun van het college. De omwonenden krijgen later dit jaar de mogelijkheid om hun mening te geven over de uitgewerkte plannen.

800 woningen in Nieuw-Rhijngeest Zuid

OEGSTGEEST – In het plangebied ‘Nieuw-Rhijngeest Zuid’ komen 800 woningen en een haven. Dit gebied wordt voornamelijk ontwikkeld door de Universiteit van Leiden. Naast 125 sociale woningen en 300 studentenwoningen komen er ook 500 andere woonruimtes.

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft een motie aangenomen, dat er meer ruimte voor groen, water en de historische Limes-route komt. Ook hopen de politici van PrO, D66, VVD en CDA, dat een flatgebouw van 25 meter hoog bij de haven nog wat meer naar het zuiden geplaatst kan worden. Fractievoorzitter Van den Ouweelen wees er op, dat in dit gebied 800 woningen komen, terwijl er in het verleden nog gesproken werd over 400 huizen.

Wethouder Nieuwenhuis liet weten, dat het gaat over grond van de universiteit. Maar tot nu toe heeft hij altijd constructief met die initiatiefnemers kunnen praten. ,,Ze willen mogelijk maken om wensen te accommoderen.’’ Over het ‘hoogteaccent’ van 25 meter: ,,Ik kan me voorstellen, dat dit een punt van zorg is. De afstand tot bestaande woningen is 47 meter tot 50 meter. Niet het hele gebouw wordt 50 meter hoog en het hoogteaccent komt meer naar de oostkant. Dit is een zeer verantwoorde maatvoering.’’

Column

OegstFeestje

De gemeente Oegstgeest heeft vorig jaar ruim 5 miljoen euro overgehouden. Dat is echter geen reden tot een feestje; door een gebrek aan ambtelijke capaciteit konden veel projecten niet doorgaan. En uiteindelijk moet al dat werk wel uitgevoerd worden.

Maar toch wil de gemeenteraad, dat de inwoners gaan feesten. CDA, Lokaal en VVD zorgden er met hun raadsmeerderheid voor, dat de gemeente 25.000 euro opzij legt, zodat inwoners een gemeenschappelijk dorpsfeest op kunnen zetten. Een naam voor dit dorpsfeest hebben de partijen al verzonnen: ‘OegstFeest’. Dit feest moet een keerpunt zijn in onze strijd tegen het coronavirus, waarbij we alle problemen, overlijdens, opsluitingen, eenzaamheid en gewichtstoename achter ons laten. En ons eens helemaal kunnen laten gaan aan allerlei uitspattingen. Vergeet het memento mori (gedenk te sterven), maar ga voor carpe diem (pluk de dag)!

Raadslid Van der Hoeven (CDA) liet weten: ,,We willen het dorp uitdagen om een dorpsfeest op te zetten. Om uit de moeilijke coronaperiode te komen.’’ De politici zijn niet van plan, om zelf dat feest te organiseren. ,,De organisatie en ideeën moeten vanuit het dorp komen, waarbij er activiteiten worden opgezet voor jong en oud. Alleen als er iemand of een aantal mensen opstaan die daar invulling aan willen en kunnen geven, komt dat potje geld in beeld.’’

Als rechtgeaarde levensgenieter heb ik natuurlijk wel zin in een feestje. Zeker als de gemeente hier ook nog eens een kwart ton aan bijdraagt. Dus hierbij alvast wat ideeën om uit te voeren. Organiseer voor 5 mei 2021 een grote braderie, waarbij kinderen hun oude speelgoed op kleedjes op de grond leggen om zo een zakcentje te verdienen. Organiseer die dag ook een kermis en laat iedereen in rood-zwarte kleding rondlopen. Behalve natuurlijk de burgemeester, anders krijgt hij zomaar nog een integriteitsonderzoek aan zijn broek, zoals al eerder bij zijn voorganger Els Timmers gebeurde.

Volgens sommige bestuurders is bezuinigen ook een feestje, dus wellicht kunnen we nog wat meer bezuinigen op culturele instellingen. Een feestelijke sluiting van de bibliotheek past hier mooi bij, toch, waarde bestuurders? Of moeten we die 25.000 euro investeren in aandelen van windmolens, zodat de opbrengsten van deze investering aan de inwoners wordt uitbetaald. Die windmolens willen we natuurlijk niet in of te dicht bij Oegstgeest hebben. We willen immers wel de lusten en niet de lasten. Anders zou het namelijk geen OegstFeestje zijn.

Extra bomen bij zorgbouw

OEGSTGEEST – De bouw van de woonvoorziening van dementerende ouderen aan de Spaargarenstraat begint in september. Dat liet wethouder Nieuwenhuis vorige week weten aan de gemeenteraadsleden, naar aanleiding van vragen door raadslid Van Dillen (CDA).

Op het terrein komen twintig wooneenheden te staan, waarin één persoon ‘niet zelfstandig’ kan wonen. De wethouder gaf verder aan, dat er aan de zijkant van het gebouw vijftien bomen extra worden geplant.

Hoop voor Leo Kanner

OEGSTGEEST – Er is nog altijd een kleine kans, dat de Leo Kannerschool haar nieuwe onderkomen krijgt in de oude Julianaschool. Wethouder Huizing is hierover in onderhandeling met de Oudendal Groep.

Naar aanleiding van vragen door Progressief Oegstgeest verstrekte Huizing meer informatie. De Oudendal Groep houdt de gemeente aan de anterieure overeenkomst over De Geesten, die het college van burgemeester en wethouders vorige maand tegen de zin van de gemeenteraad heeft ondertekend. Huizing probeert de Oudendal Groep te overtuigen, dat aan deze overeenkomst een wijziging wordt toegevoegd, zodat er vooralsnog niet gewoond mag worden in de bijgebouwen van het kasteel. ,,We proberen te komen tot een voor beide zijden genoegzame oplossing.’’

De wethouder zegde toe, dat voor het bestemmingsplan voor dit gebied de bevoegdheid van wonen wordt geschrapt. Oudendal heeft echter nog een troef achter de hand. Huizing: ,,We hebben met die overeenkomst een koopovereenkomst afgesloten voor het gebouw van de Julianaschool en het parkeerterrein.’’ Dat gebouw is bedoeld voor de Leo Kannerschool. ,,We dringen aan op een zo snel mogelijke oplevering. We zijn niet ‘bijna eigenaar’ van de Julianaschool. Er staat een prijs in de overeenkomst, waarvoor we de Julianaschool en parkeerterrein geleverd gaan krijgen. Daar staat ook een voorwaarde bij.’’ Huizing wilde de betreffende voorwaarden niet in de openbare vergadering vertellen. ,,We proberen te zorgen dat we zo snel mogelijk een levering van beide percelen gaan krijgen. Dat is een inzet en geen resultaatgarantie.’’

Integriteitsonderzoek naar burgemeester Jaensch

OEGSTGEEST – De gemeenteraad heeft ingestemd met een onderzoek naar de integriteit van burgemeester Emile Jaensch. Dit hebben de raadsleden besloten, nadat Jaensch door inwoners beschuldigd werd van ‘vooringenomenheid’ bij een terrasbesluit in Park Landskroon.

De gemeenteraadsleden gaan er niet van uit, dat Jaensch te integriteitsregels heeft overtreden. Maar het is volgens de politici nodig, om hier 100% duidelijkheid over te krijgen. VVD, CDA en D66 namen daarom het initiatief om een onafhankelijke partij een vooronder te laten uitvoeren.

Fractievoorzitter Van Driel (PrO) vond het onderzoek niet nodig: ,,De rechter heeft al gezegd dat die vooringenomenheid er niet is. Waarom moeten wij dan nog dat onderzoek houden? Bedragen voor een extern onderzoek vinden wij verspilling van gemeenschapsgeld.’’ Maar Van Dissel (HVO) steunde het onderzoek. ,,Het is een vermoeden van integriteitsschending bij Park Landskroon en dat is een ernstige zaak. Het ontbreekt nog steeds aan een protocol voor het inzetten van een onderzoek naar integriteitsschending. De schijn van vooringenomenheid moet zo spoedig mogelijk uit de lucht worden gehaald. De motivatie van de rechtbank kan ook uitgelegd worden als ‘ik heb het niet kunnen aantonen’. In ieder geval is de schijn van vooringenomenheid aanwezig. Iedereen moet er op kunnen vertrouwen, dat de gemeente integer wordt bestuurd. Een deskundig onderzoek is het minste wat we kunnen doen en daar heeft eenieder recht op.’’

Van der Hoeven (CDA) beaamde: ,,Het is een signaal, dat het waard is om uit te zoeken. Maar iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Er is pas reden tot twijfel, als we de feiten kennen.’’ Met alleen de stemmen van PrO tegen werd het voorstel voor het integriteitsonderzoek aangenomen.

Invoering ja-ja sticker heeft tijd nodig

OEGSTGEEST – Wat raadslid Van Driel (PrO) betreft, kan de strijd tegen ongewenste reclame sneller opgepakt worden. Ze vroeg tijdens de raadsvergadering: ,,In Leiden gaan ze sneller de ‘ja ja’ sticker invoeren dan hier. Waarom kan het daar sneller dan hier in Oegstgeest?’’

Wethouder Huizing liet weten, dat dit met regelgeving te maken heeft. Ondernemers, die via papierreclame zichzelf willen profileren, moeten 20 maanden de tijd krijgen om zich voor te bereiden op een systeem, waarbij inwoners met zo’n ja-ja sticker aangeven, dat ze die folderreclame écht in hun brievenbus willen hebben.

Huizing: ,,Het lijkt dat Leiden het sneller doet, maar dat is niet zo. Ze moeten zich houden aan dezelfde regelgeving. Maar Leiden heeft in 2017 al een motie aangenomen om de ja-ja sticker in te voeren. Die 20 maanden hebben zij al gepasseerd. Daarom kunnen zij deze sticker op korte termijn invoeren. Bij ons hebben we het er eerst over gehad in een openbare vergadering eind 2019.’’

Minder terrasbelasting

OEGSTGEEST – Goed nieuws voor uitbaters van terrassen; zij hoeven minder belasting te betalen aan de gemeente. Wethouder Huizing kondigde tijdens de raadsvergadering aan, dat het college hiervoor binnenkort met een voorstel komt.

Huizing gaf aan, naar aanleiding van een vraag door D66-raadslid Vellema: ,,We bereiden een raadsvoorstel voor om de precario voor volgend jaar voor de helft kwijt te schelden voor alle ondernemers. Dan gaat het om zowel permanente als tijdelijke terrassen.’’ Er zijn in Oegstgeest drie permanente terrassen. De precario-inkomsten bedragen voor de gemeente zo’n 3500 euro per jaar. Huizing: ,,Het is aan de raad om het helemaal kwijt te schelden. Er is één verzoek tot volledige kwijtschelding gedaan.’’

Nieuwe bomen

OEGSTGEEST – Langs de A44 in Nieuw-Rhijngeest zijn twintig nieuwe bomen geplant. Gemeenteraadslid Janssen (PrO) wilde weten, waarom de gemeente Oegstgeest opdraait voor de kosten.

Janssen: ,,Rijkswaterstaat heeft daar bomen verwijderd in verband met de komst van een geluidswal. Is er geen herplantplicht, waaraan zij moeten voldoen?’’ Maar wethouder Nieuwenhuis gaf aan, dat de verwijderde bomen ‘niet vergunningplichtig’ waren en dat er daarom ook geen sprake was van een herplantplicht door Rijkswaterstaat. ,,Vandaar dat we het initiatief hebben genomen om daar zelf bomen te plaatsen. Het is goed dat die bomen daar gekomen zijn. Ze zijn een mooie aanvulling op Park Landskroon en ontnemen deels het zicht op de geluidswal.’’

Opnieuw tegenvaller kosten jeugdzorg

OEGSTGEEST – De kosten voor de jeugdzorg blijven maar verder stijgen. Vorige week moest wethouder Nieuwenhuis voor de zoveelste keer een winstwaarschuwing afgeven.

Hoewel nu nog niet precies duidelijk is, hoeveel geld jeugdzorg er bij wil hebben, is het nu al duidelijk, dat dit vele miljoenen euro’s zal zijn. De gemeenten in deze regio draaien hier gezamenlijk voor op. Nieuwenhuis: ,,Deze sterk stijgende kosten hebben geleid tot grote ongerustheid bij wethouders in de regio. Voor ons zal de tegenvaller zo’n 700.000 euro tot 800.000 euro zijn.’’

Om nog meer miljoenentegenvallers te voorkomen, hebben de gemeenten besloten om alle budgetten voor jeugdzorg voor 2020 en 2021 compleet te bevriezen. Een zogeheten ‘vereveningssystematiek’, waarbij jeugdzorg om aanvulling van haar tekorten kan vragen, wordt losgelaten. Na de zomer wil de wethouder met de gemeenteraad praten over maatregelen, zodat toekomstige kosten voor jeugdzorg beperkt kunnen worden. Hierna wordt een raadsvergadering georganiseerd waarbij zorgaanbieders hun kant van het verhaal kunnen vertellen.

Stapje voor stapje dichter bij kunstgras

OEGSTGEEST – Het is nog niet zeker, dat ASC twee kunstgrasvelden mag aanleggen. Wel komt er een onderzoek, waarbij de noodzaak van die kunstgrasvelden nogmaals wordt bekeken. Het gemeentebestuur moet dan opnieuw haar oordeel geven over de vraag of er écht geen kunstgras mag komen in de Overveerpolder, zoals de politici al in 2013 bepaalden.

De voetbalclub heeft na haar verhuizing geen ledenstop ingesteld, dus het almaar groeiende ledenaantal leidde tot een grote druk op de beschikbare velden. Drie jaar geleden vroeg ASC al aan het gemeentebestuur om toch kunstgrasvelden te krijgen. Toen wees het college dat nog af. Maar in december 2019 stemde de gemeenteraad in met het Oegstgeester Sportakkoord, waarin stond, dat de gemeente kunstgras kan overwegen bij een tekort aan ruimte.

Dus een nieuw verzoek van ASC voor de maakt nu wel degelijk kans om ingewilligd te worden. Wethouder Nieuwenhuis verzekerde tijdens de raadsvergadering: ,Dit was allemaal niet de bedoeling van college, raad en ASC. Het gebruik maken van een omissie is voor ASC de minst gewenste procedure, is mijn idee.’’ De wethouder stelde voor, dat een procedure wordt opgesteld, waarbij er gekeken wordt naar de nut en noodzaak van de kunstgrasvelden en het belang van de kinderen. Maar tegelijkertijd ook gelet wordt op de (aantasting van de) ecologische waarden van dit poldergebied. Het simpelweg aanpassen van één zin in het Oegstgeester Sportakkoord is volgens de wethouder niet zo eenvoudig; de uitwerking daarvan zou in verband met bezwaartermijnen zo’n anderhalf jaar duren.

Van raadslid Spaargaren (VVD) mag het kunstgras er komen. Zeker nu het ledenaantal rond 1.200 ligt. ,,Volgens de KNVB wordt het met twee kunstgrasvelden sowieso al krap.’’ Van Dissel (HvO) weer er op, dat ASC de ledengroei aan banden had kunnen leggen, voordat het zo uit de klauwen liep met het ledenaantal. Maar Spaargaren vond: ,,De omliggende clubs zijn ook nagenoeg vol. Als je tegen kunstgras stemt, moet ASC afscheid nemen van een paar honderd leden. Wil je die jeugdspelers vijf kilometer verderop laten spelen? Dat kun je toch niet aan hen vragen!’’ Van den Ouweelen (Lokaal) wierp tegen: ,,Spaargaren komt met een huilie huilie verhaal. Als er almaar leden bij komen, is ASC Rupsjenooitgenoeg. Door ASC en u wordt niet begrepen dat afspraak gewoon afspraak is.’’

Van Driel (PrO) voelt de bui al hangen: ,,Straks ligt de afweging over de komst van het kunstgras bij het college en niet bij de raad. Wij zijn bang dat de balans tussen natuur en sport niet goed wordt gewaarborgd.’’

14 juli 2020

Fred van Trigt wordt burgemeester

Hillegom - Na vier jaar wethouderschap stijgt wethouder Fred van Trigt (58) een stapje in het bestuurlijke landschap. Hij wordt op 7 oktober de nieuwe burgemeester van Zoeterwoude.

Van Trigt versloeg 25 andere kandidaten om in Zoeterwoude de opvolger te worden van Liesbeth Bloemen, die deze gemeente zestien jaar geregeerd heeft.

Arjan Bakx, voorzitter vertrouwenscommissie: "Het profiel en de ervaring van Fred van Trigt sluit naadloos aan bij de vastgestelde profielschets. De vertrouwenscommissie is ervan overtuigd dat hij een burgemeester zal zijn voor alle inwoners en dat hij de raad op zijn charismatische manier zal leiden. Het college zal aan hem een hardwerkende en vooral goede collega hebben. Hij zal Zoeterwoude in de regio laten excelleren." Met het aanstellen van een vaste burgemeester blijft Zoeterwoude in ieder geval nog zes jaar een zelfstandige gemeente.

08 juli 2020

Jeugd kan ongestoord vissen

KAAG EN BRAASSEM – Ook in de gemeente Kaag en Braassem hoeven vissende kinderen onder de 14 jaar niet meer bang te zijn, dat plotseling een agent vanachter een boom opduikt, om hen te controleren op het bezit van een pinpas.

Er zijn veel vissers, die af en toe een hengeltje willen uitgooien. Tijdens de coronaperiode bleek dit al een erg populaire sport te zijn, omdat je zo in vrijheid en veiligheid in de buitenlucht kon verblijven. Ook veel kinderen willen af en toe proberen om een vis aan de haak te slaan. Naar aanleiding van een artikel in het AD, dat Nieuwkoopse kinderen in die gemeente gerust een hengel kunnen uitgooien, zonder dat ze gechecked worden, heeft het CDA in Kaag en Braassem vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Fractievoorzitter Anja de Rijk: ,,We zijn van mening, dat onze (jonge) inwoners af en toe een hengeltje mogen uitgooien in de wateren binnen de dorpen van Kaag en Braassem. Mag de schoolgaande jeugd tot en met 13 jaar vissen, zonder dat er bij hen gehandhaafd zal worden op het al dan niet in bezit zijn van een (jeugd) vispas?

Burgemeester Marina van der Velde is verantwoordelijk voor de handhaving. Er is goed nieuws voor jeugdige vissertjes: ,,Wij handhaven niet. Hiervoor is geen capaciteit ingeruimd.’’

Column

Stoeptegel

Vóór de coronatijd vond er iedere week een persgesprek plaats met een van de leden van het college van burgemeester en wethouders, waarde columnlezer. De collegebesluiten worden dan doorgenomen en de pers kan vragen stellen. Deze vinden nu niet meer plaats, totdat het ‘normale’ leven weer haar gang kan gaan. Wel krijgen we wekelijks een overzicht van de besluiten. Hierbij voor u een overzicht van nieuws, waarover niet geschreven wordt.

De eigenaar van een eilandje vlakbij Kaag krijgt een dwangsom van 15.000 euro opgelegd, omdat hij daar een terras, steiger en andere zaken zonder vergunning heeft aangebracht. Aan Kerkweg 3 komten vier appartementen voor alleenstaanden. Door een bezwaarschrift van omwonenden heeft het college een omgevingsvergunning voor de realisatie van een gebouw aan de Ripselaan 7b in Rijpwetering ingetrokken. Drie bijgebouwen aan de Leidseweg 2 in Oude Ade worden gesloopt en vervangen voor een nieuwe schuur. De Stichting Vakantiespelen Alkemade mag voortaan legaal haar spullen opslaan in een gemeentelijk pand aan het Veenderveld 53 in Roelofarendsveen. Het college laat ook weten, dat kinderen onder de 14 niet beboet worden, als ze zonder vispas een hengel uitgooien.

Het zijn allemaal besluiten met een hoog ‘stoeptegelgehalte’. Dat geeft dan ook inzicht in wat het inhoudt om burgemeester of wethouder te zijn. Veel inwoners denken bij een burgemeester aan een dame of heer, die een keten (geen ketting!) om heeft, lintjes mag doorknippen en 60-jaar getrouwden mag feliciteren. Maar veel tijd moeten ze juist besteden aan het beoordelen van dit soort zaken.

Toch zijn er onderwerpen, die een hogere importantie (een mooier woord dan belangrijkheid) hebben. De infrastructuur (riolering, asfalt, openbare verlichting) rondom IKC de Lei gaat een miljoen euro kosten en Loonbedrijf J.M. van Vliet mag dit werk uitvoeren. Er is een bouwplan voor 14 appartementen tussen A. de Graaflaan 20 en 45 in Woubrugge. Twee kopers van vakantiehuisjes aan de Blauwpolderkade 27 en 30 in Hoogmade krijgen een onaangename verrassing; het college legt een dwangsom op, omdat hun gebouwen te groot zijn. Bij de vorige eigenaar werd dit nog gedoogd, maar deze ‘persoonsgebonden overgangsrechten’ vervallen door de verkoop. Het lijkt een klein bericht, maar deze zaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor alle eigenaren van vakantiewoningen, met een oppervlakte groter dan 90 m2.

Het is de taak van een journalist, om niet alleen over ‘grote’ onderwerpen als corona te schrijven, maar juist ook over dit soort zaken. De basis van de democratie ligt namelijk bij de verslagleggingen over de stoeptegels.

Mogelijk geen 400 bedden aan Kruisweg

WOUBRUGGE – Een grote tegenslag voor Flexwonen; de organisatie die 400 arbeidsmigranten wil huisvesten aan de Kruisweg in Woubrugge. Omdat het hier gaat om woningen in het buitengebied, heeft de provincie grote moeite om hiermee in te stemmen.

Onlangs nog moesten paardenbezitters hun edele viervoeters noodgedwongen ontruimen van de manege Golden Way Stables. Mogelijk was dit voor niets. Door het waarschijnlijk negatieve oordeel van de provincie ontstaat er een nieuwe situatie. Wethouder Inge van der Meer laat weten, dat Flexwonen de ontwikkeling van de onderkomens ‘’andere mogelijkheden overweegt’’.