Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 maart 2022

Muzikale primeur voor Kleine Kerk

VOORHOUT – Muziek maken om de Kleine Kerk te behouden; dat is het doel van de Stichting Vrienden van de Kleine Kerk. Dinsdagavond 22 maart wordt de allereerste voorstelling gegeven.

De Vrienden van de Kleine Kerk zag oktober vorig jaar het levenslicht en het eerste concert werd een mooie en gedenkwaardige gebeurtenis. Voorzitter Gaby de Lijster – van Kampen opende het evenement en vertelde over haar passie om de Kleine Kerk te behouden. Hierna verzorgde concertpianist Wim Verschuren een bijzonder optreden. Hij speelde muziekstukken van onder meer Chopin en Glass; ieder optreden werd onthaald met een warm applaus.

De Lijster laat weten: “Het doel van de stichting is om fondsen te werven zodat het kerkgebouw – de Kleine Kerk – en het bijbehorende historisch kerkelijk erfgoed voor de toekomst behouden kan blijven. Om fondsen te kunnen werven, gaat de Stichting Vrienden van Kleine Kerk door het jaar heen diverse activiteiten organiseren, zoals concerten, lezingen en benefiet avonden. Het gebouw en de ruimte van de Kleine Kerk lenen zich bij uitstek voor dergelijke culturele bijeenkomsten! Daarnaast kan iedereen Vriend van de Kleine Kerk worden en op deze manier een structurele financiële bijdrage leveren aan het behoud van het historisch kerkelijk erfgoed. Bovendien wordt het mogelijk om een schenking, legaat of erfstelling te doen."

19 maart 2022

Open Clubbijeenkomsten bij Rotary

Een andere blik door een kijkje in de keuken

SASSENHEIM / VOORHOUT – De Rotary Clubs van Sassenheim en Voorhout houden in de eerste week van april een ‘Open Clubbijeenkomst’. Iedereen, die wil weten wat de Rotaryleden nou eigenlijk doen, is dan van harte welkom om kennis te maken.

In de gemeente Teylingen zijn twee Rotaryclubs actief en de circa tachtig leden hiervan zetten zich al tientallen jaren in voor een betere samenleving. Zo zorgden de Voorhoutse Rotaryleden voor het kunstwerk ‘De Kus’ bij de Nagelbrug en namen de Sassemse Rotaryleden het initiatief voor de ‘amaryllis actie’, om geld in te zamelen voor een waterornament. Dit nieuwe kunstwerk zal het dorp Sassenheim binnenkort verrijken. Daarnaast helpen Rotaryleden bij allerlei activiteiten; of het nu gaat om NLdoet, Teylingen Schoon, Streetgolf of het uitvoeren van klussen voor veel lokale organisaties.

Toch zijn er nog altijd vooroordelen over de Rotary. Maar de tijd van ‘sigaren rokende mannen die zich buigen over de wereldproblemen’ is al lang voorbij. Bij de Rotaryclubs zijn vrouwen en mannen aangesloten, die allerlei verschillende achtergronden hebben. En zich tegelijkertijd willen inzetten voor één gezamenlijk doel: zelf de handen uit de mouwen steken om de (lokale) samenleving te verbeteren.

Kijkje in de keuken

Willem Heemskerk, voorzitter van Rotaryclub Sassenheim, laat weten: “We willen niet alleen geld doneren, maar juist dingen voor elkaar krijgen, zoals de Beweegtuin voor de Bernardus, door het organiseren van activiteiten.” Rob van de Velde, voorzitter van Rotary Club Voorhout, geeft aan: “Wanneer potentiële leden kennis komen maken, vragen ze zich af of de Rotary een elitaire club is. Maar dat beeld verandert direct, zodra je bij ons langs komt. Door iedereen een kijkje in de keuken te geven, krijg je een andere blik.”

Juist om vooroordelen weg te nemen, stellen de Rotaryclubs daarom op dinsdag 5 en donderdag 7 april hun clubavonden open voor alle geïnteresseerden. Van de Velde stelt enthousiast: “Onbekend maakt onbemind. De Open clubbijeenkomst is bij uitstek een activiteit en initiatief waarbij potentiële leden en geïnteresseerden van organisaties kennis kunnen maken. Iedereen is welkom: of je nu alleen de Rotary wilt leren kennen en interesse hebt om lid te worden. Maar ook als je jezelf namens een organisatie afvraagt of de Rotary ook wat voor jou kan betekenen.”

Kracht

Heemskerk vervolgt: “Ik hoop dat veel mensen kennismaken met de Rotary en om te ervaren wat voor een leuke club mensen het is. De Rotaryleden hebben het over van alles en nog wat, maar krijgen ook dingen voor elkaar. Wanneer jij zelf iemand bent, die graag een bijdrage wil leveren, met jouw handjes of denkkracht, dan ben je van harte welkom. Alle Rotaryleden helpen de samenleving met hun kennis en kunde; dat maakt de Rotary sterk als organisatie. Die diversiteit is onze kracht: alleen ga je harder, maar samen kom je verder.”

Van de Velde besluit: “Als Rotary willen we laagdrempelig zijn. Met deze open clubbijeenkomst willen we laten zien, wat we allemaal doen en dat we niet alleen maar praten en borrelen achter gesloten deuren. Als Rotary zijn we vooral actiegericht!”

Wie zich wil aanmelden om gratis met een van beide Rotaryclubs kennis te maken, kan een email sturen naar: regine.rotary@gmail.com. Geef dan in de email aan, of je naar de bijeenkomst van de Rotaryclub Sassenheim op 5 april of naar de Rotarybijeenkomst in Voorhout op 7 april wilt gaan.

PRO behaalt klinkende zege

KAAG EN BRAASSEM – De politieke partij PRO Kaag en Braassem behaalde woensdag 16 maart met de gemeenteraadsverkiezingen een verpletterende overwinning. Onder leiding van Sandra de Wagenaar stemde 34,7% van de kiezers op PRO. Hiermee komt deze partij met zeven zetels in de gemeenteraad (de afgelopen periode had PRO zes zetels).

En dat is dus 1/3de van het totaal aantal te verdelen zetels; in de raad zitten namelijk 21 raadsleden. Vier jaar geleden was Samen voor Kaag en Braassem even groot als PRO, maar deze partij heeft van de kiezers een klap in het gezicht gekregen. Met 8,8% minder stemmen komt SVKB in de raad met vier zetels; twee zetels verlies. SVKB, onder leiding van Petra van der Wereld wordt voorbijgestreefd door het CDA; tegen de landelijke trend in behaalde lijsttrekker Anja de Rijk zelfs meer stemmen dan vier jaar geleden. Ook het CDA heeft vier zetels. D66 (met Nick van Egmond als lijsttrekker) kreeg minder stemmen dan vier jaar geleden, maar behoudt het huidige zetelaantal van drie. De VVD, met lijsttrekker Peter van Dijk, komt op hetzelfde zetelaantal en krijgt er dus één zetel bij; bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 behaalde deze partij nog twee zetels.


Reacties

De Wagenaar: “Natuurlijk zijn we erg blij dat de kiezer heeft bepaald dat we opnieuw de grootste mogen zijn. Daar zijn we met elkaar enorm trots op. De maanden voorafgaand aan de kandidaatstelling hebben we aan heel veel mensen gevraagd of ons geluid nog nodig is in de raad en de conclusie was “Ja jullie zijn nodig”! Vervolgens zie je dat er veel nieuwe mensen aanhaken en je ziet energie komen in de hele groep en dan is dit het resultaat. Het resultaat van een goede opzet en een frisse campagne waarbij de kiezer op verschillende manieren van onze ideeën kon horen en lezen.”

Van der Wereld: “Natuurlijk zijn we heel erg teleurgesteld! Als SVKB hebben we dit niet zien aankomen en ook niet verwacht. We hadden een mooie campagne met vooral veel aandacht voor vergroening in plaats van verstening van onze gebieden/dorpen. We hebben ons niet voor laten staan op wat wij, met elkaar in het raadsakkoord, met elkaar bereikt hebben. De kiezer heeft gestemd. Daarmee is de keus bepaald en daar moeten we het mee doen. We feliciteren Pro en VVD met hun zetel winst! Natuurlijk gaan we nog analyseren en gesprekken voeren om te achterhalen waarom het gelopen is zoals het is. Maar voor nu wachten wij bescheiden af op wat onze rol mag en kan zijn de komende jaren. 

De Rijk: “Hier zit een blij ei. Zetelbehoud is winst. We hadden nooit verwacht, dat we de tweede partij van Kaag en Braassem zouden worden. We worden beloond door de kiezer vanwege onze controlerende en volksvertegenwoordigende rol, die we hebben gespeeld. Het raadsbreed gedragen akkoord, dat we vier jaar geleden hebben ingevoerd, komt wat ons betreft niet meer terug. We willen het debat terug in de raad. Het is belangrijk dat een wethouder er ook voor moet werken.”

Van Egmond: “Allereerst feliciteren we natuurlijk de winnaars, PRO en VVD. Wij zijn blij en tevreden dat we stevig op drie zetels zijn blijven staan. Sinds 2014 doen we mee en we hebben nu voor de derde keer drie zetels. Dat is een mooie constante en geeft aan dat D66 een partij is met een duidelijke basis in Kaag en Braassem. Daar ben ik erg trots op. De afgelopen jaren hebben we verantwoordelijkheid genomen en onze kiezers hebben dat gewaardeerd. Ik hoop dat we snel in gesprek gaan over de samenwerking voor de komende jaren. Dan kunnen we weer aan de slag met het vertrouwen wat we hebben gekregen. Dan gaan we komende periode, samen met de inwoners, onze dorpen nog mooier maken.”

Van Dijk: “De VVD Kaag en Braassem is erg blij met de zetelwinst en het vertrouwen dat de kiezer ons hiermee gegeven heeft. We gaan de komende vier jaar keihard aan de slag om dit vertrouwen waar te maken. We danken alle inwoners die we tijdens de campagne gesproken hebben voor hun inbreng en interesse en blijven graag in gesprek. En we feliciteren PRO, de winnaar van de verkiezingen.”

Winnaars en verliezers in Nieuwkoop

NIEUWKOOP – Maar liefst drie partijen hebben gewonnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart. Samen Beter Nieuwkoop (SBN), met lijsttrekker Lizet Keijzers, blijft echter de grootste partij.

Als eerste de winnaars; de VVD kreeg 3,1% meer stemmen en komt daardoor met vijf zetels in de gemeenteraad. Hiermee is de VVD, onder leiding van Tom de Kleer, de tweede partij van de gemeente Nieuwkoop geworden. Ook D66 deed het goed: Jop van der Pijl leidde zijn team naar een verkiezingsoverwinning, waardoor deze partij het zetelaantal in de raad verdubbelt van één naar twee zetels. Ook de SGP-ChristenUnie behaalde onder leiding van de nieuwe lijsttrekker Gerrit Splinter meer stemmen dan vier jaar geleden. Deze extra steun was echter nét niet genoeg voor een tweede zetel.

Waar er winnaars zijn, heb je natuurlijk ook verliezers. Het CDA kreeg 4,6% minder stemmen en daardoor heeft het CDA nog maar vier zetels in de raad (was: vijf). Ook Natuurlijk Nieuwkoop moet het met een zetel minder doen en deze partij heeft voortaan nog maar drie vertegenwoordigers in de gemeenteraad. SBN zakt 0,7%, waar het gaat om het aantal uitgebrachte stemmen, maar deze partij behoudt toch het hoogste zetelaantal van alle partijen: zes SBN-raadsleden zullen zich de komende vier jaren voor de gemeente Nieuwkoop gaan inzetten.

Reacties

CDA-lijsttrekker Antoinette Ingwersen: “We hebben de afgelopen maanden een enthousiaste en mooie campagne neergezet. Met onze vier gekozen raadsleden hebben we een sterk team om verder te bouwen aan de gemeente. Met een mooie mix van jong en ervaring. Wij willen alle kiezers bedanken voor het vertrouwen en wij kijken ernaar uit om aan de slag te gaan!”

De Kleer (VVD): "We zijn ontzettend blij en bedanken de kiezer voor het vertrouwen dat we hebben gekregen. Dat het is gelukt om een zetel te winnen, is te danken aan de combinatie van een sterke club mensen met verschillende vakgebieden die goed geworteld zijn in alle dorpen en op allerlei werkgebieden. En daarnaast hebben we een inhoudelijk-sterk verhaal om Nieuwkoop als gemeente sterker te maken. We zijn nu de tweede partij van Nieuwkoop, en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Daar zijn we ons van bewust. We gaan daarom vol energie en enthousiasme aan de slag in de raad en gaan voor een plek aan tafel bij de coalitieonderhandelingen."

Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop): We hebben nagenoeg hetzelfde aantal stemmen als in 2018 gekregen, maar helaas was het dit keer net niet genoeg voor de vierde zetel. In de tussentijdse uitslagen stonden we steeds op vier zetels. Het resultaat van het laatst binnengekomen stembureau leidde tot de uiteindelijke drie zetels. Dus het is een teleurstellende uitslag, maar wij blijven ons uiteraard met drie zetels net zo inzetten als voorheen.”

Jop van der Pijl (D66): “We zien een stijgende lijn aan stemmen. We krijgen steeds meer leden en voeten in de aarde in onze gemeente. Het was echt tof om het gemeentehuis gisterenavond binnen te lopen met een ploeg jonge mensen, dat zie ik (naast het resultaat) écht als een verkiezingswinst. Ik ben optimistisch, we zijn dit jaar in zetelaantal verdubbeld. Laten we dat over vier jaar weer doen. Wij zien tot slot dat de coalitie heeft verloren en oppositiepartijen VVD & D66 hebben gewonnen.”

Aftredend SGP-ChristenUnie voorman Elias van Belzen komt niet meer terug in de raad. Hij heeft alle vertrouwen in zijn opvolger: Gerrit Splinter. Deze laat weten: “We hebben 20% meer stemmen gekregen, dan vier jaar geleden. Maar een goede coach is nooit tevreden.” Wat voor soort politiek gaat u bedrijven? “Geen idee. Ik heb geen idee; ik heb geen politieke achtergrond, maar ik ga mijn gezonde boerenverstand gebruiken. En doen wat goed is voor de inwoners en ondernemers.”

Lizet Keijzers (SBN): “Samen Beter Nieuwkoop is trots op haar zes zetels en daarmee zijn we de derde keer op rij de grootste partij We bedanken de stemmers voor dit vertrouwen. SBN feliciteert de VVD en D66 met hun winst van één zetel en SGP-ChristenUnie met het vasthouden van hun positie. Wij leven mee met Natuurlijk Nieuwkoop en het CDA, die deze verkiezing verlies opliepen. Met deze uitslag gaan we snel van start met het vervolg: informeren en het aftasten op mogelijkheden van samenwerking en formeren. De kiezers hebben gesproken. Wij staan nu voor de taak een mooie samenwerking te bouwen waarmee we resultaten kunnen blijven boeken voor onze inwoners, ondernemers en verenigingen! Dat doe je immers niet alleen. Samen groeien we verder!”

15 maart 2022

Gemeentebestuur zet zich in voor vluchtelingen uit Oekraïne

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn ondersteunt de bevolking en leiders van Oekraïne in hun strijd voor vrijheid en democratie. De oorlog zal grote humanitaire gevolgen hebben; Alphen wil een steentje bijdragen in de opvang en ondersteuning van de vluchtelingen uit Oekraïne, die ook naar Nederland komen.

Naar aanleiding van vragen door het Alphens Nieuwsblad reageren de politieke partijen BA, CDA, CU, D66, GL,NE, PvdA, RGL, SGP en de VVD gezamenlijk:

Hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne wil en kan Alphen opvangen? 
Dat is nu nog niet te zeggen en afhankelijk van meerdere factoren: we zien nu dat de stroom vluchtelingen op gang komt. De eerste opvanglocaties zijn geopend. Het college onderzoekt nu waar er opvang mogelijk is en komt straks met een groslijst; er is sowieso al veel bereidheid voor particuliere opvang. Het is ook afhankelijk hoeveel vluchtelingen uiteindelijk in Nederland komen en welke opdracht we krijgen vanuit het Rijk.

Al jaren zijn er wereldwijd miljoenen mensen op de vlucht zijn: waarom zet Alphen zich nu opeens zo snel in met tijdelijke opvangwoningen voor vluchtelingen uit Oekraïne? 
Alphen plaatst al vele jaren vluchtelingen, dat is niet nieuw. Dit is een Europese oorlog en er komen heel veel vluchtelingen naar het Westen van Europa. We weten nu nog niet hoe de oorlog zich verder ontwikkeld en hoe lang die gaat duren. We zullen als Europa solidair zijn en de mensen een veilig onderdak moeten bieden.

Onderdak is één ding, maar wordt er ook gezorgd voor werk en scholing? Hoe?
Er is een nieuwe Europese richtlijn over de status van deze Oekraïense vluchtelingen: zij kunnen drie jaar in de Europese Unie verblijven zonder asiel te hoeven aanvragen; zij krijgen een speciale verblijfstatus. De richtlijn bepaalt ook dat de Oekraïners in staat moeten worden gesteld om te werken, een onderkomen moeten krijgen en toegang tot onderwijs, bijstand, financiële ondersteuning en medische zorg. Gemeenten worden hiervoor verantwoordelijk. Hoe dat precies geregeld moet worden, is nog onduidelijk.

Hoe tijdelijk is tijdelijk? 1 jaar, 10 jaar? 
Zoals de nieuwe richtlijn aangeeft, voorlopig 3 jaar. Echter dit is natuurlijk ook afhankelijk van de ontwikkeling van de oorlog en de terugkeer van de veiligheid in de Oekraïne.

In het persbericht staat: ‘Incidenteel geld beschikbaar stellen’: wat houdt dat in; krijgen Oekraïense vluchtelingen een geldzakje?
Wat wij als gemeenteraad hiermee bedoelen is voor het in orde maken van de opvang geld beschikbaar is Daar gaat meestal een hele logistieke organisatie aan vooraf. We verwachten dat als we een taakstelling krijgen, hier ook geld voor komt vanuit het rijk of vanuit Europa.

Waarom is deze actie van de gemeenteraad zo belangrijk? 
Omdat wij als gemeenteraad niet meer voor de verkiezingen van 16 maart in vergadering bij elkaar komen en wel van ons willen laten horen dat we meeleven en meedenken. Normaal zou je in een vergadering het college met een motie een opdracht kunnen geven. Dat doen we nu met dit statement. Deze oorlog is binnen de grenzen van Europa. Oekraïne is een vredelievend land, met een goed werkende democratie. De vrijheid van de Oekraïners is ook onze vrijheid. Hun democratie is de onze. We zijn er trots op om dit geluid eensgezind met de hele raad te kunnen uitspreken. We zien ook vanuit de Alphense samenleving heel veel hulp ontstaan, dit is het steentje wat we als raad kunnen bijdragen.

Iris van de Kolk (SP) laat onder meer weten: “Helaas is het feit dat mensen moeten vluchten voor oorlogsgeweld iets wat over de hele wereld voorkomt. Wij vinden dat vluchtelingen, die mogen blijven omdat het niet veilig is in hun land, recht hebben op een plek binnen onze gemeente. Daarbij moet het niet uitmaken waar je vandaan komt. Ondanks dat we het heel belangrijk vinden nu deze groep vluchtelingen te helpen betekent dat niet dat het niet nodig is voor een bredere groep. Wij vinden dat alle vluchtelingen, of ze nu permanent mogen blijven of niet, vanaf dag één geholpen moeten worden om te integreren omdat dat belangrijk is voor hoe zij functioneren in onze samenleving. Hier leven betekent ook een steentje bijdragen. Daar hoort werk en scholing ook bij, want een leven bestaat uit meer dan alleen een dak boven je hoofd, ook al begint het daar wel mee. De Oekraïense vluchtelingen krijgen geen geldzakje uit eventueel incidenteel geld dat we beschikbaar stellen. Dat geld stellen we beschikbaar voor het eventueel opzetten van een tijdelijke opvanglocatie. We gaan er vanuit dat het Rijk met geld over de brug zal komen. Als gemeente kunnen we onze verantwoordelijkheid zo snel mogelijk nemen zonder dat er onduidelijkheid is voor de vluchtelingen en onze inwoners. Zonder regie ontstaan er mogelijk chaotische situaties.”

Hoe Leimuiden haar eigen dorpshaven kreeg

Het boek ‘Bezige burgers’ beschrijft de komst van een nieuw dorpshart

LEIMUIDEN – Acht jaar van zijn leven heeft Eddy Broekema, samen met enkele andere inwoners van Leimuiden, gegeven aan het realiseren van een nieuw dorpshart. Mét een eigen sloepenhaven. Nu dit doel gelukt is, ontbrak er nog maar één ding; een boek dat beschrijft hoe het vernieuwde dorpshart er kon komen. Vrijdag 11 maart presenteert Broekema het boek ‘Bezige burgers’.

JOEP DERKSEN

In 2014 was Leimuiden in last. Na zes jaar pogingen ondernomen te hebben om het dorp een nieuw dorpshart te geven, gaf projectontwikkelaar Leyten de opdracht terug aan de gemeente. Ondertussen verloederde het centrum almaar verder, met kale, vervallen gebouwen die het uitzicht lelijk ontsierden. Vier inwoners van het dorp vonden het niet acceptabel, dat Leimuiden nog langer moest wachten op een vernieuwd centrum. Hans Bliemer, Anja van Weerlee, Joris Hekkenberg en Broekema zelf zetten de werkgroep ‘Masterplan Dorpshart Leimuiden’ op. Met het bouwen van enkele tientallen woningen zou het mogelijk moeten zijn om niet alleen het dorpshart aan te pakken, maar Leimuiden ook een eigen sloepenhaven te geven.

Het idee voor deze haven kwam acht jaar geleden van Koos Waasdorp. De bewoners van de 27 nieuwe huizen, waaronder boerderijwoningen, schuurwoningen, een hooimijtwoning en acht sociale appartementen kunnen in het haventje gebruik maken van de dertig ligplaatsen voor sloepen. Vanuit de haven kun je dan met je sloep de Ringvaart op om vervolgens door te varen naar bijvoorbeeld de Kagerplassen.

Als secretaris van de werkgroep heeft Broekema (78) alle notulen en emails bewaard. Voor het schrijven van dit boek heeft hij hier goed uit kunnen putten. Ook putte Broekema uit zijn eigen geheugen over wat er goed en niet goed is gegaan. “Nadat wij onze plannen presenteerden, kregen we van het gemeentebestuur de opdracht. Dat gaf wel druk, omdat we een projectontwikkelaar moesten vinden, die ons plan aansprekend genoeg vond om er geld in te steken. Van de zes ontwikkelaars wilde Smit’s Bouwbedrijf uit Beverwijk met ons verder gaan.”

Uiteindelijk is niet het hele dorpscentrum op de schop gegaan, ‘alleen’ de noordkant. Broekema: “Wij vinden het nog steeds jammer dat alleen de Noordkant van het centrum is ontwikkeld. Één onderdeel van ons plan was, dat cafe Rene naar de noordkant van het centrum zou verhuizen. Maar dat bleek hem toch teveel te kosten. Ook met een aantal andere grondeigenaren kwamen we niet tot elkaar. Maar met dit gedeelte heeft het dorpshart een heel echte verbetering ondergaan. Ik merk ook dat vrijwel iedereen in Leimuiden blij is met de nieuwe situatie. Ik denk dat er een moment komt, dat die zuidkant op de schop gaat. Die ziet er eigenlijk niet uit. Nu die noordkant mooi geworden is, komt er ongetwijfeld een projectontwikkelaar die gaat kijken wat hij aan de zuidkant kan doen.”

Het boek ‘Bezige burgers’ is opgedragen aan Koos Waasdorp; de geestelijk vader van het idee voor een haven. Koos mag vrijdag het eerste exemplaar in ontvangst nemen en wethouder Yvonne Peters krijgt het tweede exemplaar. Is ‘Bezige burgers’ en historisch verantwoord boek? “Dat vind ik een lastige. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk de verschillende situaties toe te lichten; er zitten veel bijlagen in. Die bijlagen zijn de illustratie en het bewijs, dat het zo gegaan is.”

Broekema neemt een slok van zijn koffie en besluit: “Het voelt goed, dat het gelukt is en dat het dorp een heel ander aangezicht heeft. Dit is ook een tastbaar project en dat geeft wel voldoening.” Hij heeft nog wel een wens: “Het zou fijn zijn, als de gemeente een gebaar zou maken. Ik zou het leuk vinden, als er aan de kop van de haven een watergerelateerd kunstwerk komt, zoals een mooie, kleurrijke fontein.”

‘Bezige Burgers’ (ISBN: 789464 372 557) is in beperkte oplage verkrijgbaar en te koop bij Eddy Broekema zelf.

Hoop op een goede uitslag

NIEUWKOOP – In de aanloop naar de verkiezingen is alle lijsttrekkers gevraagd om hun voorspelling te geven over het aantal zetels, dat hun partij denkt te halen. Met daarbij de motivatie, waarom ze tot dit aantal zijn gekomen. Hieronder leest u de resultaten.

Jop van der Pijl, lijsttrekker D66 Nieuwkoop, schrijft: “Waarschijnlijk had je iets verwacht als "ik ga geen aantallen noemen" of "het is aan de kiezer woensdag", maar ach. Laten we het maar gewoon doen. Ik hoop met mijn frisse kijk, positieve verhaal en mooie lijst vier zetels binnen te halen. Wij gaan voor vier zetels, omdat wij merken dat steeds meer inwoners toe zijn aan een politiek met visie. Een politiek die verder durft te kijken dan morgen, de uitdagingen die ons vandaag te wachten staan op het gebied van klimaat en wonen niet de problemen maakt van de volgende generatie. Met meer lokale leden dan ooit te voren, een langere kandidatenlijst en een positieve campagne gaan wij ervoor om met meer D66 raadsleden dan ooit te voren plaats te nemen in de Nieuwkoopse gemeenteraad Overigens ga ik vanzelfsprekend al uit m'n plaat als we twee of drie zetels halen. Ik heb er mega veel zin in.”

Lijsttrekker Lizet Keyzers van SBN geeft aan: “Samen Beter Nieuwkoop kijkt met grote interesse uit naar de uitslagen, en hoopt dat de kiezers allemaal gaan stemmen. Met de situatie in de wereld op de voorgrond en in gedachten, kunnen wij niet anders dan blij zijn met ons democratisch stelsel, en Samen Beter Nieuwkoop roept dan ook alle inwoners op om te gaan stemmen!”

Elias van Belzen laat namens SGP-ChristenUnie weten: “De SGP-ChristenUnie Nieuwkoop gaat voor twee zetels. Het vertrouwen in de politiek is dalende. Juist onze partij staat bekend om haar betrouwbare politiek. Geen goedkope verkiezingspraatjes en ons te veel laten leiden door de waan van de dag. Onze slogan is niets voor niets Vertrouwen & Verbinden. Bij ons staan inwoners centraal!

Tom de Kleer is lijsttrekker van de VVD. Hij stelt: “Wij mikken op vijf zetels. Een zetel winst dus. We menen dat we een sterk-inhoudelijk verhaal hebben, voor een gemeente die meer gaat "leveren" voor inwoners, ondernemers, woningzoekenden, mantelzorgers en
vrijwilligers. We geloven dat Nieuwkoop moet werken voor jou, door meer resultaatgericht aan de slag te gaan, met concrete acties, waar mensen echt iets aan hebben. Als we dat verhaal goed uitdragen, vertrouw ik op
winst.”

 

Namens Natuurlijk Nieuwkoop geeft lijsttrekker Pien Schrama aan: “Onze voorspelling is minimaal vier zetels. Met als motivatie dat Natuurlijk Nieuwkoop een programma heeft, dat veel kiezers aanspreekt door onze realistische uitgangspunten voor energietransitie en verduurzaming van woningen en onze inzet om meer echt betaalbare woningen te gaan bouwen. En wij zijn de partij die er voor zorgt dat inwoners echt mee kunnen praten over ontwikkelingen in hun dorp.”

 

Alleen SBN reageert dus niet inhoudelijk op de vraag hoeveel zetels ze denken dat ze kunnen halen. Het voorspelde totaal aan zetels van de overige partijen opgeteld is vijftien zetels. Het CDA heeft niet gereageerd, dus deze partij zal de resterende zes zetels moeten delen met SBN.

Lijsttrekkers voorspellen uitslag

NIEUWKOOP – In de aanloop naar de verkiezingen is alle lijsttrekkers gevraagd om hun voorspelling te geven over het aantal zetels, dat hun partij denkt te halen. Met daarbij de motivatie, waarom ze tot dit aantal zijn gekomen. Hieronder leest u de resultaten. Elke partij heeft één email gekregen met de vraag om een voorspelling te doen. Alleen D66 heeft hierop niet gereageerd.

Fractievoorzitter Fred Zoetendaal (Samen Voor Kaag en Braassem) reageert: “Elke partij streeft uiteraard naar winst. We streven naar minimaal zetelbehoud, dus zes zetels, maar willen wel van plaats ruilen met Pro en dus de grootste worden. Waarom we dit denken? Ons verkiezingsprogramma is helder. Wij staan voor groen en blauw en dat al sinds vele jaren. Onze vertegenwoordigers, zijnde al onze leden, een mooie groep van enthousiaste mensen, van jong tot ervaren, die een passie hebben voor onze mooie gemeente en al jarenlang een gezamenlijk doel nastreven. Zijnde een mooie toekomst, niet alleen voor de komende vier jaar maar juist verder en voor de volgende generaties. En dat is waar steeds meer mensen zich bewuster van worden. Meer focus op vergroening in plaats van verstening. Het is hoognodig voor onze leefomgeving, voor onze gezondheid, voor het klimaat. Dit geldt zeker voor nieuwe woongebieden die meer groen en leefbaar moeten blijven.”

Namens PRO Kaag en Braassem geeft Sandra de Wagenaar aan: “PRO is nodig, dat hebben we gehoord in aanloop naar deze verkiezingen als ook nu tijdens de lopende campagne. We verwachten dus opnieuw de grootste te worden, dus minimaal zes of zeven zetels. Het enthousiasme waarmee onze frisse campagne wordt ontvangen als ook de manier waarop wij de kandidatenlijst gevuld kregen, ook met nieuwe kandidaten, versterkt dit gevoel. We gaan dan ook vol vertrouwen de laatste week in.”

Anja de Rijk-de Jong, fractievoorzitter CDA Kaag en Braassem laat weten: “Wij gaan voor vijf zetels en dromen van zes. Wij hebben ons de afgelopen vier jaar voor veel zaken ingezet en ons goed laten zien. Daarbij altijd het algemeen belang en de gedeelde verantwoordelijk in het achterhoofd. Hopelijk zien de kiezers dat. Niettemin hebben wij wel last van de landelijke politiek; veel mensen zijn daar teleurgesteld in en 'vluchten' daarom naar lokale partijen. Wij zijn echter net zo lokaal met kandidaten uit acht van de elf kernen en krijgen geen enkele instructie vanuit landelijk CDA (zie daar de vele verschillen in de CDA afdelingen in het land). Wel zetten wij ons landelijk netwerk in om bijvoorbeeld het bouwvlak dat op natuurbelevingstuin De Bult zit te verplaatsen naar Rijpwetering/Oud Ade, waar woningbouw zo gewenst is.”


Peter van Dijk, fractievoorzitter VVD Kaag en Braassem stelt: “
Wij gaan voor vier zetels. De afgelopen raadsperiode heeft de VVD met een kritisch, maar constructief geluid veel bereikt. Meer dan op basis van het huidige zetelaantal misschien verwacht mocht worden. We hopen dat onze inwoners dit ook zo ervaren hebben en ons de kans geven dit geluid nog nadrukkelijker in en buiten de raadszaal te laten horen.”

Boek beschrijft ontstaan van haven in Leimuiden

LEIMUIDEN – Na vele jaren van voorbereidingen en tegenslagen, zoals verzakkende grond, verrijst in het dorp Leimuiden nu eindelijk een eigen haven in een vernieuwd dorpshart. Dit idee van Leimuidenaar Koos Waasdorp werd acht jaar geleden nog als onhaalbaar betiteld. Maar de Werkgroep Masterplan Dorpshart Leimuiden heeft het tóch voor elkaar gekregen. Werkgroeplid Eddy Broekema schreef een boek over het ontstaan van dit nieuwe dorpshart.

JOEP DERKSEN

Met gepaste trots houdt Broekema (78) zijn boek in de hand, dat hij aan Waasdorp heeft opgedragen. ,,Hij is de geestelijk vader van het idee van een haven en Koos kwam ermee in 2014. Ook had hij andere plannen, zoals het uitbreiden van de detailhandel met allerlei winkeltjes en bij de haven wilde hij meer voorzieningen, zoals douches.” Niet al die plannen zijn verwezenlijkt, maar dat Leimuiden een nieuw dorpshart heeft mét een haven en dertig aanlegplaatsen voor sloepen, mag toch een klein wonder heten.

In 2014 was projectontwikkelaar Leyten al zes jaar bezig met plannen voor een nieuw dorpshart. Maar aan het eind van dat jaar gooide Leyten de handdoek in de ring. Woondiensten Aarwoude kwam met een plan op de proppen om in Leimuiden veertig levensloopbestendige woningen te bouwen aan de noordkant. Maar vier inwoners, Hans Bliemer, Anja van Weerlee, Eddy Broekema en Joris Hekkenberg kwamen met een eigen plan. Prachtige nieuwe woningen, met een sloepenhaven in het centrum van Leimuiden. Enkele jaren daarna werden oude panden aan de bewuste noordkant, waaronder een oude remise van het busbedrijf Maarse & Kroon werden gesloopt en hiervoor in de plaats kwamen 27 fonkelnieuwe huizen. Waaronder acht sociale (goedkopere) appartementen.

De periode van het eerste idee voor een dorpshart met haven, tot aan de voltooiing van dit miljoenenproject, heeft Broekema nu beschreven in het boek ‘Bezige burgers’ ,,Het boek is wel een beetje kritisch op andere instanties”, meldt hij. Het gaat over onze ervaringen, met name onze contacten met de gemeente Kaag en Braassem.” Zo ontstond er twee keer een crisissituatie tussen de projectgroep en het gemeentebestuur. Één keer eiste het college, dat de initiatiefnemers de grond ‘onvoorwaardelijk’ moesten kopen. Later maakte de gemeente bezwaar tegen het feit, dat de initiatiefnemers financiële afspraken gemaakt hadden met de projectontwikkelaar Smit’s Bouwbedrijf, die het vernieuwde dorpshart heeft gerealiseerd.

,,Ik weet niet of we als gelijke partners gezien werden. Het zou kunnen dat men dacht: ‘Laat het maar gebeuren, we zien wel wat er van komt. En als het verkeerd gaat, ligt het niet aan de politiek.’ Maar sinds de naam van de nieuwe projectontwikkelaar bekend werd, werden we meer serieus genomen.”

Dat Leimuiden is verrijkt met een haven, moet toch wel als genoegdoening voelen. ,,We hebben laten zien, dat er voor Leimuiden en de hele gemeenschap iets moois tot stand is gekomen. De noordkant van het dorpshart is verbeterd; ooit komt er een moment, dat ook de zuidkant op de schop gaat.” En wie weet wordt dat deel ook verrijkt met prachtige woningen voor toekomstige inwoners van Leimuiden.

Het eerste exemplaar van het boek ‘Bezige burgers’ wordt vrijdag overhandigd aan Koos Waasdorp. Wethouder Yvonne Peters ontvangt het tweede exemplaar.

 

04 maart 2022

Dode door uitslaande eilandbrand

KAAG – Heel Kaag is in diepe rouw. Door een brand kwam één markante inwoner om het leven en werden twintig woningen en een restaurant verwoest.

De brand ontstond zondagavond in het appartementencomplex in het achterste appartement boven het restaurant Bij Benjamin aan de Beatrixlaan. Omroep West meldde, dat deze brand met één lichtflits begon in het appartement van ‘Opaatje Pier’; de aimabele man die al veertig jaar op het eiland woonde. In dit nieuwsmedium laat buurtbewoner Roderick van den Berg weten: “Rond 21.00 uur zagen we in het appartement van opaatje Pier een lichtflits en direct erna viel de stroom uit en ontstond er brand. Door de wind ging het vuur alle kanten op en sprong het direct over naar de andere appartementen. Toen was het al niet meer te redden. De hulpdiensten waren razendsnel ter plekke, maar zij konden ook niet veel doen. Door de storm konden ze met hun stralen bijna niet tegen de wind in. Het was ontstellend.”

Het vuur greep razendsnel om zich heen, mede aangewakkerd door de stormachtige wind, die gelijktijdig over Kaag ging. De brand werd dan ook betiteld als ‘vliegvuur’; door de lucht vliegende vonken. Ook uit omliggende gemeenten kwamen brandweerwagens om mee te helpen. In totaal werden vijf tankautospuiten en een hoogwerker ingezet. Vanwege instortingsgevaar konden ze de brand alleen van bovenaf blussen. Onder het dak zat namelijk teer, dat heel lang brandt en smeult.

De rookontwikkeling was immens, maar omliggende woningen konden gelukkig behouden blijven. Helaas maakte de bewoner uit het appartement waar de brand vermoedelijk ontstond en die voor zijn mobiliteit afhankelijk was van een rollator, geen schijn van kans. Dertig appartementenbewoners konden wél op tijd het appartementencomplex ontvluchten en zij mochten de eerste nacht doorbrengen in hotel Orion. Een aantal van hen kon terecht bij familieleden. Maar het lichaam van voormalig acteur en regisseur Opaatje Pier werd de volgende dag met behulp van een speurhond aangetroffen.

Op maandag waren de brandweerlieden nog steeds bezig met nablussen. Een dag later begonnen de forensisch experts met het onderzoek naar de precieze oorzaak van de brand. Op dinsdagavond kwamen zo’n zestig eilandbewoners samen tijdens een informatiebijeenkomst in de Kaagse Kerk, die door het gemeentebestuur van Kaag en Braassem inderhaast was georganiseerd. Hier werden verhalen uitgewisseld, ondersteunende omhelzingen gegeven en tranen weggepinkt.

Burgemeester Astrid Heijstee laat weten: “Heftige dagen op Kaag. Respect voor de inzet van alle hulpdiensten. Daarnaast mijn medeleven voor de naasten van het slachtoffer. Dank aan alle bewoners en organisaties van Kaag voor alle geboden hulp.”

Het is nog niet bekend, wanneer en of de bewoners van de getroffen appartementen weer naar hun woningen kunnen terugkeren. De woningen zijn namelijk op dit moment onbewoonbaar verklaard. Een woordvoerder van de gemeente laat weten, dat er niet genoeg woningen zijn in Kaag en Braassem om alle twintig gezinnen op te vangen. Inwoners, die tijdelijke huisvesting beschikbaar hebben, kunnen hierover contact opnemen met de gemeente. Een beveiligingsbedrijf is ingehuurd om de achtergelaten en overgebleven spullen van de bewoners van de uitgebrande appartementen te bewaken.

 

Locoburgemeester Petra van der Wereld: “Het is verschrikkelijk wat de mensen is overkomen. We ondersteunen hen bij hun zoektocht naar woningen bieden slachtofferhulp aan. Het is wachten op het onderzoek van de politie. Binnenkort mogen mensen hun spullen proberen op te halen. Ik ben blij dat ze onderdak hebben kunnen krijgen in Hotel Orion.” Van der Wereld besluit: “Het is hartverwarmend om te zien hoe de inwoners van Kaag elkaar ondersteunen; dat ze er willen zijn om deze mensen te helpen en te ondersteunen. Helemaal top!”

Overzicht partijen gemeenteraadsverkiezingen

Woensdag 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Maar welke partijen zijn in uw gemeente actief en wat zijn hun belangrijkste standpunten? Deel 2: Nieuwkoop. 

Lizet Keijzers (Samen Beter Nieuwkoop): “We willen aandacht voor woningbouw voor jong en oud, met zorg en speelmogelijkheden voor kinderen. De leefomgeving en duurzaamheid zijn belangrijk, zodat inwoners het groen, de rust en ruimte kunnen waarderen.” De dorpen moeten beter op de (toeristische) kaart komen te staan. “Waar wat te doen en te beleven is. Waar inwoners er voor elkaar zijn en ruimte is voor kunst, cultuur en ondernemers.” Gezondheid is ook belangrijk: “Hier moet blijvend aandacht voor zijn, met goede zorg- en onderwijsvoorzieningen en behoud van sportvoorzieningen.”

Antoinette Ingwersen (CDA): “Voor verenigingen willen wij de administratieve last verlagen, bijvoorbeeld voor kleine subsidies of onkostenvergoedingen. De gemeente moet verenigingen ondersteunen bij al hun vragen.” Over wonen: Het CDA wil een goede mix van betaalbare woningen en appartementen voor starters, gezinnen en senioren. Er moet een doorstroommakelaar komen. Voor het CDA is verkeersveiligheid enorm belangrijk. Onveilige punten binnen en buiten de dorpen pakken we aan. Verkeer zonder bestemming willen we om de dorpen heen leiden. Zo zorgen we ervoor dat fietsers en voetgangers zich veilig kunnen verplaatsen.”

Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop) wil meer investeren in sportvoorzieningen bij scholen. Ook moet alle ventilatie in schoolgebouwen coronaproof zijn. Ouderen en mensen met een beperking moeten zolang mogelijk in hun eigen sociale omgeving kunnen blijven wonen. Natuurlijk Nieuwkoop wil vooral goedkopere koop- en huurwoningen laten bouwen. De partij wil wél knarrenhofjes, maar geen hoogbouw. Zonnepanelenvelden vind de partij onvermijdelijk, maar Natuurlijk Nieuwkoop wil geen grote windturbines in het open en groene gebied. We stimuleren energiebesparing, minder energiegebruik en kleinschalige opwekking.”

Tom de Kleer (VVD) vindt, dat de gemeente te weinig heeft bereikt de afgelopen jaren. Er zijn heel veel beleidsplannen en nota's opgeleverd, maar zonder concrete en resultaatgerichte actielijsten. "Het woningbouwtempo is ingezakt onder het huidige college. We willen bedrijventerreinen opknappen en eindelijk investeren in winkelcentra. Ook willen we een concreter preventiebeleid, waardoor we gericht eenzaamheid aanpakken, de sportdeelname verhogen en ouderen langer fit houden. Er moet een persoonlijkere dienstverlening komen, met meer advies op maat en vaste aanspreekpunten voor inwoners en ondernemers.”

Jop van der Pijl (D66): "We willen haast maken met de bouw van nieuwe woningen. Appartementen voor jong en oud. Maar ook willen we ons inzetten voor een groenere omgeving, door onder andere het aanplanten van 3000 inheemse bomen. Bovendien willen we alle inwoners helpen met verduurzamen voor een lagere energierekening.” Ook vindt D66 dat de dorpen mooier maken kunnen worden "door middel van straatverlichting, mooi straatmeubilair, ideeën van inwoners en kunst.” Van der Pijl wil meer wandelpaden, zodat Nieuwkopers een rondje door de eigen groene omgeving kunnen lopen.

Elias van Belzen (SGP-ChristenUnie): "Wij willen een samenleving waarin iedereen ertoe doet en meedoet. We moeten de zorg zo dicht mogelijk bij onze omwoners organiseren, mét optimale keuzevrijheid, zodat u hulp kan kiezen die bij u past.” Hij wil ruimte voor ondernemers om te ondernemen. "Het MKB is onmisbaar voor werkgelegenheid, de lokale economie en voor de leefbaarheid.” Van Belzen: "Geen zonnevelden op onze groene open ruimtes. Wij willen zorgvuldig omgaan met de aarde maar moeten in een realistisch tempo ruimte maken voor schone energie. We zetten in op zon op daken.”