Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juni 2018

Recordopbrengst voor Roparun


BOLLENSTREEK – Heel even was het feest bij Team Bollenstreek. Van de organisatie van de Roparun hadden de renners te horen gekregen, dat ze de derde plaats hadden gehaald, waar het ging om het ingebrachte sponsorgeld. Met de ruim 80.000 euro, die via collectes en braderieën is binnen gehaald, lonkte de eeuwige roem. Maar helaas bleek een ander team op het laatste moment nét een paar duizend euro meer ingezameld te hebben.

Dave van der Wijngaard van Team Bollenstreek heeft dan ook gemengde gevoelens. ,,Dit is het hoogste bedrag, dat we gehaald hebben en ook de hoogste plaats. Maar het ultieme doel is, om een keer op het podium te komen. 80.000 euro inzamelen is natuurlijk een prachtige prestatie, maar het is net als in de atletiekwereld; met een vierde plaats ben je het senieltje van de klas. Volgend jaar gaan we er nog een keer voor en dan hopen we, dat we het podium bereiken.''

Ophef over vastzetten Rederijkersplein


NOORDWIJK – Een heuse 'politie lock down' in het anders zo pittoreske Noordwijk. 's Nachts tussen 22:00 uur en 06:00 uur mag er bij het Rederijkersplein niemand meer in, als ze daar niet wonen. En dat allemaal vanwege enkele autobranden. Wat is er toch aan de hand in deze badplaats, die zich altijd profileert als een chique en keurige woonplek?

Door Joep Derksen

Het is vrijdagmiddag en de winkels op het Rederijkersplein worden goed bezocht. Er is geen sprake van een 'gespannen sfeer'. Iets verderop bij het water zitten enkele Noordwijkse hangjongeren te chillen. Zij balen er van, dat ze nu argwanend bekeken worden door allerlei buurtbewoners. ,,Wij als jongeren worden op die branden aangekeken en iedereen denkt, dat wij wat gaan doen. Maar dat komt door de sociale media; daar wordt gezegd, dat jongeren het spul in de fik gezet hebben, maar dat kunnen best oudere mensen zijn. We hopen dat diegenen opgepakt worden, dan zijn wij er niet meer de dupe van.''

Een man op middelbare leeftijd stapt uit zijn auto om boodschappen te doen. Hij maakt zich niet druk: ,,Ik woon hier niet in de buurt, maar ik blijf hier boodschappen doen. Het is hier altijd goed parkeren, gemakkelijk toegankelijk en een prima bediening.'' De eigenaresse van de stomerij laat weten, dat ze de extra politiecontroles 's nachts prima vindt. ,,Anders gaat er nog meer in de fik.'' De brandstichtingen begonnen enige tijd geleden met een vuilcontainer, daarna een afvalbak en vervolgens ging een keet van de bouwvakkers in vlammen op, waarna het de beurt was aan enkele auto's en busjes van een school voor kinderen met beperkingen. ,,De vrouw: we vrezen nu voor de garageboxen aan de achterkant. We doen al pooltjes; wat gaat er nou weer in de fik?''

Een oude man met een rollator en bretels met daarop de vlag van Friesland is op weg naar de Lidl. Hij weet wel, wie er voor de branden verantwoordelijk zijn. ,,Dat zijn die Marokkaanse gasten. Ze doen de hele dag niets en lopen je uit te dagen.'' Hij is niet onder de indruk van de politie-inzet: ,,Dat zal niet helpen. Die gasten zijn niet dom; zij zien de politie ook. Ze houden ze zich rustig of ze maken dat ze weg komen.''

Deze beschuldigingen schiet een andere voorbijganger in het verkeerde keelgat. ,,Het is zo jammer, dat iedereen met de vingers wijst naar de Marokkanen! Wat heeft die burgemeester gesnoven, dat hij hier een lockdown doet? De burgemeester heeft dit uit bangigheid gedaan en zo ook een stukje haat aangebracht bij de buurt. Het zijn niet de jongens van deze wijk. Ik heb het ze zelf gevraagd. Zij vertelden me: 'We zijn toch niet dom. We gaan toch niet in onze wijk alles in de brand zetten, of busjes van onschuldige kinderen in de fik steken'.''

Toch zijn er mensen, die het positieve zien van al deze ophef. ,,Gebruik dit als kans! Ga de hangjongeren vragen, wat ze hier missen. Organiseer activiteiten en houd een voetbaltoernooitje, maar zet hen niet weg als het schorem van Boerenburg. Ze noemen het hier een getto. Hoezo? Omdat het sociale huurwoningen zijn?! Geef de jeugd eerlijke kansen!''

De extra politiecontroles blijven doorgaan tot 17 juni. ,,Voorlopig is dit de meest veilige plek van Noordwijk'', zo laat een ondernemer weten.

Kerkstraat later klaar


[LEIMUIDEN] De omwonenden van de Kerklaan moeten nog enkele weken langer geduld hebben. De werkzaamheden aan deze doorgaande weg hebben te maken gekregen met enkele onverwachte tegenvallers. Zo moeten de kabels en leidingen voor het drinkwater op een andere plek komen. En dat geldt ook voor de elektriciteitsleidingen en -kabels. Eigenlijk zouden de werkzaamheden eind deze maand afgerond moeten zijn, maar de gemeente hoopt nu, dat het werk nog vóór de start van de bouwvakvakantie klaar is.

Mini eengezinswoningen


[HOOGMADE] Op de allerlaatste dag van de regeertermijn van het vorige college van burgemeester en wethouders werd de allereerste koopovereenkomst ondertekend voor de Extra SocialeWoningen (ESW). Maandag 4 juni zetten wethouder Floris Schoonderwoerd en directeur Danny Visser van Woondiensten Aarwoude hun handtekeningen. Het is de bedoeling, dat er tien eengezinswoningen voor senioren komen op een deel van het terrein, waar nu nog het oude schoolgebouw van basisschool Ter Does staat.

Door Joep Derksen

Voor een kleine 200.000 euro mag Woondiensten Aarwoude daar die tien huizen bouwen. De eerste mensen, die kans krijgen om deze woningen te bemachtigen, zijn senioren uit Hoogmade. Het is de bedoeling, dat de bouw van de huizen al in het eerste kwartaal van 2019 kan beginnen, zodat deze een half jaar later klaar zijn. Maar voor het zo ver is, moet de gemeente Kaag en Braassem nog wel een rechtszaak winnen bij de Raad van State. De Verontruste Hoogmadenaren zijn namelijk naar deze instantie gestapt in een allerlaatste poging om de komst van de tien huizen tegen te houden.

Schoonderwoerd heeft er alle vertrouwen in, dat de gemeente deze zaak gaat winnen. ,,Hier in de gemeenteraad is met 21 tegen 0 stemmen besloten om die woningen er te laten komen.'' Maar omdat er altijd een kans is, dat de Raad van State toch in het nadeel van de gemeente besluit, heeft WDA een clausule in het contract gezet, dat de verkoop van de grond wordt afgeblazen als de woningen toch niet gebouwd mogen worden.

De sociale huurhuizen, die er komen, zullen heel populair zijn, zo verwacht Visser. ,,We gaan hier mini eengezinswoningen realiseren. Met een puntdak er op, maar van binnen heb je op de begane grond een woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. Dan kun je in die woning alles doen, zonder dat je direct hulp nodig hebt en je dus ook geen trap nodig hebt.'' Ieder huis heeft een achtertuin en een schuurtje. Visser: ,,De bewoners houden het gevoel, dat ze in een reguliere woning zitten.''

,,Gemeente een stukje groener''


[KAAG EN BRAASSEM] De ex-wethouders Herman Haarman (D66) en Henk Hoek (CDA) namen maandag 4 juni afscheid van hun politieke collega's. Haarman liet weten: ,,Ik heb werk het met heel veel plezier gedaan. Het wethouderschap vergt wel wat van je. Het gaat de hele dag door en inwoners weten je heel goed te vinden. Je kunt dit werk alleen volhouden, als je het leuk vindt om te doen. Ik heb geprobeerd om Kaag en Braassem een stukje groener te krijgen.'' Hoek zette als eerste zijn vrouw in het zonnetje: ,,Dankzij haar is Kaag en Braassem een stuk mooier geworden. Zij verdient een lintje. Vier jaar leek een heel eind aan de voorkant, maar ze zijn omgevlogen. Ik ga niet boos, teleurgesteld of rancuneus weg. Waarom zou ik? Ik ben met pensioen!”

Geen raadsleden naar regio


[KAAG EN BRAASSEM] De benoeming van het nieuwe college van burgemeester en wethouders had maandagavond 4 juni een feestje moeten zijn. Maar voordat dit feest echt van start kon gaan, riep burgemeester Marina van der Velde de fractievoorzitters eerst nog op het matje. De reden was het voortdurende pleidooi van het CDA om ook gemeenteraadsleden aan te stellen als afgevaardigden in regionale bestuursorganen.

Raadslid Karin van der Kaaden (CDA) liet weten, dat haar partij een raadslid wilde voordragen, zodat die in een regionaal bestuursorgaan benoemd zou kunnen worden. Dat zag formateur en PRO-fractievoorzitter Ruud van der Star niet zitten: ,,Het is de vraag of je een raadslid moet afvaardigen in samenwerkingsverbanden. We moeten het college mandateren om daar voor ons heen te gaan. Wij hebben alle vertrouwen in het college.''

Maar fractievoorzitter Nick van Egmond van coalitiepartij D66 bleek juist wel gecharmeerd van een raadsvertegenwoordiging. ,,Wij hebben eerder ook aangegeven, dat wij de regio open willen houden voor raadsleden. Het is heel goed, dat het college nu op de hoogte is, dat er raadsleden zijn, die mogelijk ook in regionaal verband actief willen worden. Het is aan het college om die afweging te maken.'' Hierop daagde Van der Kaaden de raadsleden van SVKB uit om te reageren. Deze partij dolf namelijk vier jaar geleden het onderspit, toen zij gepassioneerd pleitten voor het benoemen van toenmalig raadslid Christian Malin in een bestuursorgaan.

Maar de SVKB-politici kregen niet de kans om te reageren. Vergadervoorzitter en burgemeester Marina van der Velde greep in: ,,Ik schors de vergadering. Ik wil de fractievoorzitters bij mij hebben.'' Na vijf minuten pauze bleken de kaarten verdeeld te zijn. Bij de stemming over het voorstel, om alleen collegeleden af te vaardigen naar regionale overleggen, stemde alleen het CDA tegen.

Hoek niet de winter doorgeholpen


[KAAG EN BRAASSEM] De twee formateurs van de nieuwe coalitie, Ruud van der Star (PRO) en Ger van Emmerik (SVKB), lichten toe, waarom de keuze is gevallen op de huidige wethouders. Floris Schoonderwoerd (PRO) en Yvonne Peters (VVD) zijn oude bekenden. Nieuwe wethouders zijn Petra van der Wereld (SVKB) en Inge van der Meer (D66). De meest verrassende naam, die niet terugkeert in de nieuwe coalitie is Henk Hoek (CDA).

De enige partij, die geen wethouder mag aanleveren, is daarmee het CDA. Volgens Van der Star en Van Emmerik had die partij niet eens ex-wethouder Henk Hoek naar voren geschoven als mogelijke kandidaat. Van der Star: ,,We constateerden dat het CDA op twee momenten geen kandidaat heeft geleverd. Dat is zoals het is. De formatie was niet: help Henk Hoek de winter door. We hebben hem niet op bezoek gehad.''

Van Emmerik lichtte toe: ,,Het CDA heeft gezegd, dat ze voor een aantal opties (portefeuilles, waarvoor wethouders gezocht werden, JD geen kandidaat hadden. Ze vertelden, dat hun kandidaat alleen aan tafel wilde zitten, als alles vrij was om te bespreken. Dat gaan we dus niet doen.'' Hij had wel waarschuwende woorden voor wethouder Van der Meer, die haar wethouderschap van drie dagen in de week wil combineren met een andere baan als vastgoedadviseur. ,,Het is vrij ambitieus om naast een wethouderschap nog twee dagen te werken.'' Deze mening werd maandagavond 4 juni gedeeld door vertrekkend wethouder Herman Haarman (D66), die bij zijn afscheidsspeech stelde: ,,Degene die denkt, het wethouderschap in drie dagen per week te doen: meisje, ik kom jou nog wel tegen. Het gaat de hele dag door.''

Kous af voor CDA


[KAAG EN BRAASSEM] Maandagavond 4 juni werd het nieuwe college geïnstalleerd. Naast burgemeester Marina van der Velde wordt Kaag en Braassem de komende vier jaar geregeerd door de wethouders Floris Schoonderwoerd (PRO), Petra van der Wereld (SVKB), Yvonne Peters (VVD) en Inge van der Meer (D66). De gemeenteraad ging unaniem akkoord met hun aanstelling. Alle wethouders kregen 21 voorkeurstemmen, met uitzondering van Schoonderwoerd, die één tegenstem moest dulden.

Fractievoorzitter Marcel Doze (CDA) maakte van de gelegenheid gebruik, om de teleurstelling van deze partij over het aanstellingsproces uit te spreken. ,,We willen niet de indruk wekken dat we gefrustreerd zijn. We zijn van mening dat de formateurs er niet helemaal in geslaagd zijn om alle verbeteringen te maken. Er was een rompkabinet, en het is niet gelukt om gezamenlijk een gesprek te voeren over de portefeuilleverdeling. Van participatie van inwoners en andere geïnteresseerden is helemaal geen sprake geweest. Wij hebben er voor gekozen om geen wethouderskandidaat te leveren. Deze teleurstelling hebben we uitgesproken; daarmee is de kous af.''

Mede-formateur Ger van Emmerik reageerde hierop: ,,We hebben deze vier wethouders gekozen, omdat ze kwaliteit bezitten. Ik beleef het niet zoals het door het CDA geschetst wordt. We hebben het goed en zorgvuldig gedaan. Ik kijk terug op een proces waar ik trots op ben. Het was niet 100% goed, maar wel 98%.''

Actie tegen uitbouw


[RIJPWETERING] Op de Poeldijk 8b wordt volgens de gemeente een bijgebouw illegaal gebruikt. Daarom is het college van burgemeester en wethouders van plan om een last onder dwangsom op te leggen.

Een gemeentelijk handhaver constateerde, dat het zomerhuis op die locatie groter is, dan toegestaan en waarvoor in 2006 een vergunning is afgegeven. Ook de wijze waarop het zomerhuis gebruikt wordt, mag niet volgens de gemeentelijke regels. Indertijd werd namelijk aangegeven, dat het gebouw gebruikt zou worden als fitness en/of berging. Op grond van de bouwregels is er op het perceel één woning toegestaan. En de legale bewoning vindt volgens de gemeente nu in de molen plaats. Het zomerhuis staat er dus illegaal. Toch heeft de gemeente in 2015 het zomerhuis een eigen adres gegeven; Poeldijk 8b. Alle personen die als bewoners in de molen stonden ingeschreven zijn daar op 19 januari 2016 uitgeschreven en ingeschreven op Poeldijk 8b. Hierna is de uitbouw nog eens 'aanzienlijk vergroot'. En dat gebeurde zonder vergunning.

Dus heeft de gemeente actie ondernomen. De tijdelijke vergunning voor het legaliseren van het gebruik van de zomerwoning is eerder dit jaar ingetrokken. Toch is er nog een kans, dat het zomerhuis alsnog gelegaliseerd wordt. Hiervoor moet een aanvraag worden ingediend. Voorlopig gaat de gemeente dus niet eisen, dat de uitbouw van het zomerhuis afgebroken wordt.

Agrariër mag uitbreiden


[KAAG] Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de bouw van een nieuwe stal op het perceel achter Julianalaan 3. Zo kan de agrariër zijn veestapel uitbreiden van 51 naar 95 melkkoeien en van 46 naar 65 stuks jongvee. De overbodige opstallen en voeropslag op het huidige perceel worden zoveel mogelijk gesloopt dan wel verwijderd.

Eerder had de agrariër een voorstel ingediend om een nieuwe stal te bouwen achterop het huidige perceel. Maar dat leidde tot veel protesten van omwonenden. Op die locatie zou de nieuwe stal namelijk het uitzicht van een groot aantal bewoners van de Julianalaan en de Prins Willem Alexanderlaan aanzienlijk beperken. Op de nu geplande locatie achter de tennisvelden en de scheepswerf van Van Lent zou de impact op het open landschap een stuk beperkter zijn. Bovendien zullen er dan minder transportbewegingen plaatsvinden over de Julianalaan. Door het slopen van de vrijgekomen opstallen en het verwijderen van de voeropslag krijgt het perceel bovendien een nettere uitstraling. Het college geeft geen medewerking aan de wens van de agrariër om boten te stallen in de oude stal die vrij zou komen. Omwonenden mogen nog bezwaar maken.

Column


Nieuw

Sinds maandag 4 juni hebben we een nieuw gemeentebestuur. Tijdens de gemeenteraadsvergadering werden de oud-wethouders Herman Haarman en Henk Hoek bedankt voor hun werk en inzet van de afgelopen vier jaren. Floris Schoonderwoerd (PRO) en Yvonne Peters (VVD) kunnen hun wethouderswerkzaamheden voortzetten en zij worden geflankeerd door twee nieuwe gemeentebestuurders. Dat zijn Petra van der Wereld (PRO) en Inge van der Meer (D66).

Het eerste, dat opvalt, is natuurlijk het feit, dat dit nieuwe college slechts één man heeft; de burgemeester is immers ook een vrouw. Het is een goede zaak, waar het gaat om de emancipatie, maar legt ook een druk op de deelnemers van dit college. Immers; zij zullen goed willen presteren om te bewijzen, dat dit college van burgemeester en wethouders nog beter is dan de vorige colleges.

Wie zijn deze wethouders, in een notendop, waarde columnlezer? Floris Schoonderwoerd is de meest ervaren van het stel; hij begint aan zijn derde ambtstermijn als wethouder. De afgelopen vier jaren had hij zeker niet de gemakkelijkste politieke onderwerpen, waar hij verantwoordelijk voor was. Maar Schoonderwoerd en zijn partij werden toch beloond met het meeste aantal ontvangen stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Yvonne Peters verving vier jaar geleden al Ton van Velzen als wethouder voor de VVD. En ondanks het feit, dat haar partij de allerkleinste fractie in de gemeenteraad is, mag zij toch verdergaan als bestuurder. Dat kun je zien als beloning en een stukje waardering voor het werk, dat ze de afgelopen jaren heeft gedaan.

Petra van der Wereld draait al een behoorlijk aantal jaren mee in de politiek. Als voorvrouw van SVKB maakte ze van haar hart geen moordkuil; ze zei vaak, wat ze dacht. Hopelijk blijft dat ook zo en wordt ze niet geïnfecteerd met het bestuurderscommunicatievirus. U weet wel: dat je alleen nog gaat praten met meel in de mond.

Inge van der Meer is nieuw; niet alleen als bestuurder, maar ook in de lokale politiek. Haar wieg stond in Roelofarendsveen, maar op haar 23ste verhuisde ze naar Noordwijk. Daar woonde Van der Meer tot vorig jaar. Enkele weken geleden werd ze geïnterviewd voor de serie 'Ken uw raadslid'. Hierin stelde ze onder meer als antwoord op de vraag, wat ze wil bereiken in de politiek: ,,Het mooie van Kaag en Braassem zou zoveel als mogelijk zichtbaar moeten worden. Ik zou willen, dat alle inwoners van deze gemeente toerist worden van hun eigen dorp.'' Het is een goed streven; Van der Meer en haar collega-collegebestuurders krijgen vier jaren de tijd om onze mooie gemeente door te laten stomen tot de top van alle Nederlandse gemeenten.

Veel succes met het bereiken van dit doel! Maar, vergeet nooit om het allerbelangrijkste in het oog te houden. De inwoners zijn er niet voor de bestuurders, maar de collegeleden zitten er voor en dankzij de inwoners.

Grenspaal opgeknapt


[RIJNSATERWOUDE] Een stukje lokale historie krijgt weer de plek die hij verdient. In 1846 stonden de dorpen Rijnsaterwoude en Woubrugge op voet van oorlog. Zij waren het oneens over de plek, waar de grens lag. Het liep zo hoog op, dat Koning Willem II zich hier zelfs mee moest bemoeien. De definitieve grensafscheiding werd uiteindelijk bepaald in een gezamenlijke vergadering van de beide gemeenten. En een grenspaal werd er neergezet, om duidelijk te maken, waar Rijnsaterwoude begon en Woubrugge ophield.

De tand des tijds tastte de grenspaal door de decennia echter behoorlijk aan. De Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude heeft hierop het initiatief genomen om de oude grenspaal te renoveren en inmiddels is hij weer zo goed als nieuw. Woensdag 6 juni wordt de grenspaal 2.0 onthuld, in het bijzijn van beide voorzitters van de historische verenigingen; Ben Beukenholdt uit Woubrugge en Arie Blaazer uit Rijnsaterwoude.

Nieuwe collegeleden bekend


[KAAG EN BRAASSEM] De kogel is door de kerk: wethouders Henk Hoek (CDA) en Herman Haarman (D66) keren niet terug in het nieuwe college. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) blijft wel aan, net als Yvonne Peters (VVD). Zij worden de komende vier jaar geflankeerd door Petra van der Wereld (SVKB) en Inge van der Meer (D66). Hierdoor wordt Schoonderwoerd het enige mannelijke collegelid.

Ook de zogeheten 'portefeuilles' zijn verdeeld; dat zijn de onderwerpen waar de wethouders zich mee bezig gaan houden. Schoonderwoerd heeft als hoofd aandachtspunten in z’n portefeuille:
Jeugd, omgevingsvisie, wonen en coördinerend wethouder MAG (Maatschappelijke Agenda, JD). Van der Wereld bekommert zich om: Zorg, recreatie en toerisme, financiën en ze is coördinerend wethouder voor communicatie en participatie.

Peters richt zich op: Leefomgeving, grondexploitaties en projecten, economie en werk en inkomen. Daarnaast is zij coördinerend wethouder Ruimte. Van der Meer is een echte nieuwkomer in de lokale politiek, maar haar ster rijst snel. Als wethouder houdt ze zich bezig met de portefeuilles Ruimtelijke ontwikkeling en Duurzaamheid. Maandag 4 juni werden de nieuwe collegeleden gepresenteerd.

Nieuwe raadsleden


[KAAG EN BRAASSEM] Nadat de nieuwe wethouders werden aangesteld, konden ook vier nieuwe raadsleden hun (r)entree maken in de politiek. Voor PRO nam Tanja van Klink de raadszetel over van Floris Schoonderwoerd. Roland van Beurden (SVKB) volgde Petra van der Wereld op in de raad en Gino Wesselman (D66) is weer politicus dankzij de 'promotie' van partijgenote Inge van der Meer. En nu Yvonne Peters weer wethouder is, mag Peter van Dijk het woord voeren in de raad. Hij wordt naar verwachting tevens de nieuwe fractievoorzitter van zijn partij.

Nieuwe straatnaam


[ROELOFARENSVEEN] De vier nieuwe appartementen achter Noordeinde 43 krijgen hun eigen woonadres. En dus is een nieuwe straatnaam bedacht, voor het gebied tussen Noordeinde 47 tot aan de parkeerplaats aan het Noordplein: 'Oeverzicht'. Het college van burgemeester en wethouders stemde vorige week in met deze nieuwe naam, die door de initiatiefnemer van de appartementen voorgesteld is.

Overeenkomst voor tien sociale woningen


[HOOGMADE] De Stichting Woondiensten Aarwoude (WDA) mag tien sociale woningen bouwen aan de Van Alcmaerlaan. Maandag 4 juni werd hiervoor een overeenkomst getekend met de gemeente. Of de bouw van de woningen daadwerkelijk al in 2019 van start kan gaan, is nog twijfelachtig. De actiegroep Verontruste Hoogmadenaren is namelijk naar de Raad van State gestapt in een laatste poging om de komst van de huizen te verhinderen. Zij willen het liefst, dat het oude schoolterrein van basisschool Ter Does veranderd wordt in een groene oase. Maar volgens de overeenkomst gaat WDA al wel 193.860 euro betalen, zodat op dat terrein tien huizen kunnen komen. De gemeente zorgt er voor, dat het terrein bouwrijp gemaakt wordt.

Plannen voor woningen


[LEIMUIDEN] Met het verdwijnen van de huidige bedrijfsbebouwing op het perceel ter hoogte van Westerdijk 27, kunnen daar drie woningen gebouwd worden. Dit idee van een ondernemer kan rekenen op steun van het college van burgemeester en wethouders. De gemeente wil daarom medewerking verlenen aan dit verzoek. De verwachting is, dat de komst van de drie woningen zorgt voor een 'kwaliteitsimpuls'.

Sprietlopen van start


[LEIMUIDEN] Het jaarlijkse sprietlopen vindt weer plaats; dit keer op zaterdag 9 juni, vanaf 14:00 uur. Over het riviertje de Drecht liggen die dag twee sprieten (houten palen); van oever naar oever. De deelnemers lopen, bij voorkeur verkleed!, over de palen naar de overzijde. Als je droog overkomt, ga je door naar de volgende ronde. Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om de lol, maar ook om het winnen van de Wisselsprieten. Per categorie zijn drie prijzen beschikbaar en ook zijn er prijzen voor de meest onfortuinlijke deelnemer en de best verklede deelnemer. Voor de individuele lopers worden dit jaar extra categorieën geïntroduceerd. De senioren worden opgedeeld in een categorie 14 tot 25 jaar en een categorie 25 jaar en ouder. Zo maken de oudere deelnemers meer kans op een prijs.

Verkoop van huurgrond


[LEIMUIDEN] Alle bewoners aan de Drechtlaan 8 tot en met 84 en 88 kopen de percelen grond en water achter hun huizen. Hiervoor krijgt de gemeente een kleine 200.000 euro van deze mensen. Tot nu toe werd die grond verhuurd aan de bewoners en leverde dat de gemeente 7.800 euro aan huurinkomsten per jaar op. De bewoners zijn erg blij met deze deal. Zij betaalden gemiddeld 3.300 euro per standaard perceel van 113 m2. Dat is een prijs van 29,20 euro per m2. Zij mogen echter geen hekwerken op de dijk plaatsen en de drainagegoot moet voor regelmatige onderhoudswerkzaamheden vrij bereikbaar zijn.

Zonnepanelen op dak gemeentehuis


[KAAG EN BRAASSEM] Het dak van het gemeentehuis in Roelofarendsveen krijgt nog dit jaar 235 zonnepanelen. Hiervoor ondertekende wethouder Yvonne Peters samen met Job Grovenstein, voorzitter van KBenergie een overeenkomst. KBenergie mag twee daken van het gemeentehuis gebruiken voor het opwekken van zonne-energie. Inwoners, die in de omgeving van het gemeentehuis wonen, kunnen lid worden van de coöperatie en zo mee profiteren van de zonne-energie die opgewekt wordt. Dat is met name interessant voor mensen, die zelf geen zonnepanelen op het eigen dak kunnen of willen hebben. Zo kunnen ze toch een bijdrage leveren aan de doelstelling om energieneutraal te worden.

Tunnel geopend


VOORHOUT – Op donderdag 31 mei was het dan zo ver: de fiets- en voetgangerstunnel onder de Nagelbrugrotonde werd officieel geopend. Vele tientallen inwoners waren op dit evenement afgekomen, om het eindresultaat te zien van de schilderingen op de tunnelwanden. Kunstenares Judith van der Meer lichtte toe, dat ze historische personen heeft gecombineerd met hedendaagse aspecten. Zo is een broeder te zien op rolschaatsen en heeft Jacoba van Beieren een koptelefoon op. Aan weerszijden van de tunnel staan twee spreuken; in het Latijns en Nederlands. Deze spreuken zijn afkomstig van Herman Boerhaave (De deur staat voor u open, maar het hart nog meer) en Joep Derksen (Waardeer de kus van het leven!). De beschildering van de tunnel is een cadeau van plaatselijke Rotary-afdeling aan de lokale bevolking, ter ere van het 25-jarig bestaan van deze serviceclub. Het filmpje is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=GrAL9qHBi7E.

Delia Molderings schittert in 'The Chef's Line Nederland'


Paspoort:

Naam: Delia Molderings

Leeftijd: 24

Werk: Student politicologie

Relatie met: Stef Mimpen

Favoriete gerecht: Pasta met tomatensaus; heel simpel. Je denkt nooit aan wat je maakt, maar altijd aan wat je vroeger thuis zelf at

Opvallend: Ik ben een mix van nationaliteiten; mijn moeder is Italiaans, mijn vader Duits en ik woon in Nederland




De afgelopen week kon heel Nederland genieten van de prestaties van Delia Molderings in 'The Chef's Line Nederland', een culinaire televisiestrijd op 24Kitchen. Vier amateur-koks gaan de strijd aan tegen evenveel professionals uit een gerenommeerd restaurant. Molderings kookte zichzelf een weg naar de finale.

Door Joep Derksen

Alle deelnemers mogen kiezen, welk soort gerechten ze willen maken en dat was voor Delia een 'no brainer': 'De Italiaanse keuken, natuurlijk! Dat heb ik van huis uit meegekregen en daar voel ik me het meeste thuis. Bij mijn ouders thuis was de keuken de ruimte, waar iedereen bij elkaar komt. Mijn moeder stond altijd wel iets te pruttelen. Ik ging dan kijken, wat er in de pannen zet en ging helpen.''

Ze geniet van het koken. ,,In de keuken ben ik mezelf en hoef ik nergens aan te denken. Wat ik kook, hangt vaak ook af van hoe de dag is geweest. Als ik een chille dag heb, blijf ik in de flow en maak ik iets gemakkelijks. Maar meestal begin ik heel simpel, waarna uiteindelijk de hele tafel vol staat.'' Over haar kookstijl: ,,De simpele smaak moet er in zitten. Ik ben iemand van de klassieke combinaties, maar dan wel op een bijzondere manier. Italianen zijn heel streng in wat wel en niet mag. Sommige dingen combineer je wel of niet. Kaas en vis op één bord is bij ons een no-go. En pasta maak je niet 'even' klaar, door er wat restjes groente bij te gooien en een sausje er op te doen. Je eet je pasta met bolognaise of een andere specifieke saus, waarbij je er verse groenten aan toevoegt.'' En wie kunnen er het beste koken; de mannen of de vrouwen? Delia lacht: ,,Italiaansse mamma's kunnen het beste koken. De meeste Italiaanse mannen koken niet, tenzij ze het echt moeten.''

Sardinië

Delia moest het in het 24Kitchen-programma opnemen tegen drie andere thuiskoks en tegelijkertijd de professionele koks van Restaurant Mario uit Wijdewormer verslaan. Dat lukte haar bij de leerling-kok, de chef de parti en de sous-chef. In de finale streed ze tegen chef-kok Mario zelf, toevallig ook afkomstig van Sardinië, waar Delia's familie vandaan komt. ,,In die finale kookte ik ravioli, volgens ons familierecept. Uiteraard won de chef, maar dat vond ik niet erg, want eerder hadden we het restaurant al twee keer verslagen.'' Waaronder dus de sous-chef. Delia lacht: ,,Hij baalde er enorm van.''

Hele kip

Ze is blij, dat ze met het programma heeft meegedaan. ,,Vrienden en familie vinden het altijd lekker, wat ik maak. Maar zij hebben er geen verstand van en genieten vooral van mijn eten, omdat ze me aardig vinden. Maar dit was een programma met een echte jury. Nu weet ik zeker, dat ik goed kan koken; ik heb een beker om het te bewijzen.'' Welk gerecht raad je mensen aan om eens uit te proberen? ,,Been eens een hele kip uit en gebruik het hele dier van begin tot eind. Dan kook je duurzaam, heb je vlees voor de hele week en toon je ook het respect voor het dier dat voor jou doodgegaan is.''

Smaakt dit televisiekookoptreden naar meer? Delia maakt er niet haar beroep van: ,,Ik heb tien jaar als bijbaan in de horeca gewerkt. Binnenkort maak ik mijn studie Politicologie af en dan begin ik aan mijn loopbaancarriere. Niet in de horeca, maar wel zal ik mijn leven lang blijven koken, zolang mijn vriend de afwas blijft doen!''

Angst voor integriteit


OEGSTGEEST – Gemeenteraadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) maakt zich zorgen over de integriteit van de aankomende wethouders. Zij riep haar collega-raadsleden op om de toekomstige collegeleden te 'screenen'. Maar dit pleidooi werd afgewezen door de aankomende coalitiepartijen PrO, VVD en CDA.

Raadslid Melanie van Driel (PrO) zag geen reden om het huidige beoordelingsproces te wijzigen. Fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk (CDA) vond dat er al ,,op een goede manier aandacht gegeven wordt aan de integriteit van de wethouders.'' En zijn collega Sven Spaargaren (VVD) vond het integriteitsverhaal 'heel belangrijk. Daar hebben we goede afspraken over gemaakt.'' Vervolgens vroeg Rosdorff aan burgemeester Emile Jaensch om een 'terugkoppeling te krijgen over de risico's van de aankomende wethouders en welke beheersmaatregelen daar tegen genomen worden'. Als de burgemeester die toezegging zou doen, zou zij haar motie intrekken. Maar Jaensch wilde niet zo ver gaan. ,,Ik zeg toe, dat ik over het eindresultaat een mededeling doe. Dat kan een zeer bondige conclusie zijn. Ik zal niet allerlei analyses houden.'' Toch bleek dit voor Rosdorff voldoende. Zij trok haar motie in.

Balen van gebrek aan informatie


OEGSTGEEST – Het nieuws, met de namen van de drie nieuwe wethouders, kwam voor de oppositiepartijen volslagen onverwacht. Enkele uren voor de raadsvergadering van donderdag 31 mei werden de raadsleden met een mail geïnformeerd over de komst van de bestuurders.

Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) vond dit niet de goede volgorde: ,,Er ligt een coalitieakkoord, dat niet nu gepresenteerd wordt. We hebben een persbericht ontvangen met een titel van het coalitieakkoord ('Groen, sterk en betrokken', JD). Ik had liever eerst de inhoud gezien en dan de poppetjes.'' Fractievoorzitter Bus (D66) liet weten, een aantal portefeuilles niet gezien te hebben, waarvoor de wethouders verantwoordelijk zouden moeten zijn. Zoals de regio en onderwijs. ,,Van de fractievoorzitter van de VVD hoorde ik meer over zijn vakantie dan over zijn onderhandelingen. Hoe staat het met bezuinigingen en OZB-verhogingen? Geef ons eerst de informatie, zodat we samen als raad er mee aan de slag kunnen.'' Hierop liet Sven Spaargaren (VVD) weten, dat alle informatie ,,zo snel mogelijk bekend wordt gemaakt aan de raad.'' De installatie van het nieuwe college vindt waarschijnlijk op 14 juni plaats.

Bouwen op maatschappelijke bestemming


OEGSTGEEST – Het bestemmingsplan staat het niet toe, maar toch mogen er mensen wonen naast het gemeentecentrum. Hiermee krijgt het bedrijf VORM precies, wat ze wil. Tijdens de raadsvergadering van donderdag 31 mei stelde alleen raadslid Ria Pasterkamp (PrO) hier vragen over.

De strook grond naast het gemeentecentrum is in handen van een projectontwikkelaar. Pasterkamp hoorde van een inwoner, dat de gemeente toestemming had gegeven, dat daar woningen gerealiseerd mogen worden. Ondanks het fiet, dat er een 'maatschappelijke bestemming' op dat terrein ligt. ,,Klopt die informatie? Het is een bestemmingswijziging op een gevoelige plek in het dorp. Hoe kan het dat wij er niets van weten en waarom wilt u dit zo doen?''

Wethouder Jan Nieuwenhuis (CDA) gaf toe, dat er een maatschappelijke bestemming op dit terrein ligt. Maar vulde aan: ,,Er is een verschil tussen bestemmingswijziging en een functiewijziging. De bestemming blijft er op zitten en de functie mag anders worden ingevuld. Dat is mogelijk binnen een bepaalde omvang. Voor VORM hebben we de vergunning afgegeven.'' Volgens Nieuwenhuis zou het gemeentecentrum het recht van overpad mogen behouden. Die huizen blijven er voor lange tijd staan, zo beaamde Nieuwenhuis. ,,Ik denk niet dat de belegger voor een hele korte termijn die investering gaat doen. Die panden zullen vooralsnog als woningen in gebruik zijn.''

Brief minister Ollongren wordt goed bewaard


OEGSTGEEST – Hoe kan het lokale bestuur en dus ook de lokale democratie het beste versterkt worden? Met deze vraag richtte Minister Ollongren zich tot alle gemeenteraden van Nederland. Met het verzoek, om vóór 1 juni een reactie te geven.

Maar de raadsleden van Oegstgeest kregen deze brief van Ollongren zo laat voor ogen, dat deze vraag pas in de raadsvergadering van donderdag 31 mei behandeld kon worden. Raadslid Lydie Vennema (net als Ollongren van D66) probeerde de overige politici te overtuigen om dit onderwerp in een commissievergadering te bespreken. Maar daar kreeg ze geen steun voor. Raadslid Ria Pasterkamp (PrO): ,,Iedereen is voor meer democratie en meer participatie. Dit soort dingen gaan het meest leven, als er een concreet plan onder ligt. Laten we deze brief heel erg goed bewaren.'' Raadslid Edgard Creemers (VVD) was het hier mee eens. De minister heeft de deadline van 1 juni gesteld; het heeft geen zin om er op 5 juni nog over te praten.''

Gebouwen onder toezicht


OEGSTGEEST – Twee gebouwen in deze gemeente staan onder strenge bewaking. Zij blijken namelijk uitgevoerd te zijn met 'breedplaten vloeren'. Hetzelfde type vloeren als waarmee de ingestorte parkeergarage van Eindhoven Airport was uitgerust. Het gemeentebestuur maakt niet bekend, welke twee gebouwen dit zijn, maar de eigenaren of vertegenwoordigers van die eigenaren zijn door de gemeente geïnformeerd. Zolang er 'geen belastingtoename' plaatsvindt, kunnen die gebouwen gewoon gebruikt worden. Wel moeten de panden regelmatig gecontroleerd worden door een expert.

Geen kap voorafgaand aan bomenbeleid


OEGSTGEEST – Bewoners van de Anemonenlaan zijn ongerust; zij vrezen dat een prachtige strook groen verdwijnt voor de komst van extra parkeerplaatsen. Gemeenteraadslid Nico Janssen (PrO) nam het donderdag 31 mei voor hen op tijdens de raadsvergadering. Hij wees wethouder Jos Roeffen (Hart voor Oegstgeest) nog maar eens een keer op de eerder door de raad aangenomen motie 'Kappen met kappen'. En dat de raad eerst nog een bomenbeleid moet vaststellen, voordat nieuwe kapactiviteiten eventueel kunnen plaatsvinden door de gemeente.

Roeffen, die binnenkort geen wethouder meer is, kon Janssen deels gerust stellen. Hij liet het PrO-raadslid weten, dat er dit jaar waarschijnlijk niet meer gekapt gaat worden in de Anemonenlaan. ,,Als er al gekapt gaat worden, gaat dat pas rond februari volgend jaar plaatsvinden. Ruim voor die tijd heeft u het bomenbeleid vastgesteld en dan zal met het bomenbeleid rekening gehouden worden.'' De wethouder zegde ook toe, dat hij de situatie van de Anemonenlaan onder de aandacht zal brengen bij de ambtenaren.

Introductie nieuwe wethouders


OEGSTGEEST – De namen van de drie nieuwe wethouders zijn bekend. Maar wat weten we nu eigenlijk van Huri Sahin (PrO), Matthijs Huizing (VVD) en Jan Nieuwenhuis (CDA)? De Oegstgeester Courant deed onderzoek.

Door Joep Derksen

Sahin zit sinds 2015 in de Provinciale Staten voor GroenLinks en is daar fractievoorzitter. In haar allereerste speech voor Provinciale Staten liet ze weten, wat voor haar de twee belangrijkste thema's zijn: ,,De transitie naar een duurzame economie en de transitie naar schone energie. We zijn ervan overtuigd dat we alleen op deze wijze weer als provincie voorop kunnen lopen, meer banen kunnen creëren en de luchtkwaliteit kunnen verbeteren.'' Wat dat betreft kan Sahin in Oegstgeest haar hart ophalen, want zij wordt onder meer verantwoordelijk voor de Ruimtelijke Ordening, Duurzaamheid, Wonen en Leefomgeving.

In februari vorig jaar deed ze nog een oproep aan de raadsleden in Zuid-Holland om meer invloed te creëren voor zichzelf: ,,Ik ben ervan overtuigd dat raadsleden meer grip kunnen hebben als zij veel zelfbewust hun rol invullen en positie innemen.'' Ze is een groot voorstander van windenergie op het land, zo schreef ze dat jaar ook. ,,Voor GroenLinks is het nakomen van onze afspraken met het Rijk om meer windturbines te plaatsen heel erg belangrijk. Juist nu de rechter heeft besloten dat de overheid zich nog veel meer moet inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Het percentage van duurzaam opgewerkte energie in Zuid-Holland is slechts 4% (!). Windenergie is schoon, onuitputtelijk en het maakt ons onafhankelijk. Ik ben blij met de toezegging om na te gaan hoe ook kleinere windturbines op hoge daken geplaatst kunnen worden.'' De komende vier jaren zullen we zien, hoeveel kleinere en grotere windmolens er in Oegstgeest bij komen.

Matthijs Huizing (VVD) is ook geen onbekende in de politiek. Hij zat van 2010 tot 2013 zelfs al in de Tweede Kamer, waar hij zich onder meer bemoeide met een nieuw belastingplan en woordvoerder was voor Sociale Zaken. Maar hij moest zijn kamerlidmaatschap opgeven. Als voorzitter van ASC zat Huizing de afgelopen jaren meer dan regelmatig bij de politiek en het bestuur van onze gemeente aan tafel. Met resultaat, zo schreef hij op 25 augustus 2017. ,,Morgen gaat het dan echt gebeuren. Na 17 jaar plannen maken, ploeteren, politieke tegenstand en procedures gaat ASC verhuizen naar de Overveerpolder. Daar staat een prachtig clubhuis, modern maar met oog voor onze 125 jaar oude tradities. Een parel in de polder. Ik ben super trots op. Wat een eer dat ik voorzitter mag zijn van zo'n sportvereniging.'' Verder is Huizing, zo blijkt uit zijn LinkedIn account, een groot cricketfan, kan hij politiek onderhandelen en is hij een 'verbinder, probleemoplosser en aanjager'. Tussen 2002 en 2008 zat Huizing al in de raad van Oegstgeest. Hij wordt verantwoordelijk voor de portefeuiilles Financiën, Vastgoed, Afvalbeleid en Dorpsmarketing

Wethouder Jan Nieuwenhuis (CDA) werd op 7 november vorig jaar geïnstalleerd als wethouder, als opvolger van het volslagen onverwachte vertrek van Marien den Boer. Nieuwenhuis is econoom en heeft veertig jaar gewerkt bij de rijksoverheid, zoals het Ministerie van Economische Zaken. Ook is hij onder meer voorzitter van Balans Rijnland—een organisatie voor ouders en leerkrachten van kinderen met leer- en gedragstoornissen. Nieuwenhuis werd in 2008 benoemd tot Ereburger van Oegstgeest. Nieuwenhuis mag dus als enige collegelid aanblijven voor een nieuwe periode van (dit keer) vier jaar besturen van Oegstgeest en gaat zich onder meer bezig houden met de portefeuilles Zorg, Jeugd, Economie, Verkeer, Sport en Groen.

De nieuwe collegeleden worden naar verwachting op donderdag 14 juni geïnstalleerd.

Oegstgeest komt voor zichzelf op


OEGSTGEEST – De gemeente Oegstgeest moet haar eigen belangen beter vertegenwoordigen, waar het gaat om de gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland. Deze instantie, waarin allerlei gemeenten vertegenwoordigd zijn, is bezig om haar takenpakket uit te breiden, om zo het eigen bestaansrecht te garanderen. Maar dat mag niet ten koste gaan van Oegstgeest, zo vinden de gemeenteraadsleden.

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 31 mei besloten de politici unaniem dat het college nog dit jaar duidelijk maakt, wat voor ieder programma van Holland Rijnland de ,,aantoonbare toegevoegde maatschappelijke waarde is voor Oegstgeest, afgezet tegen de hiermee gepaard gaande lasten op de gemeentebegroting''. Maar ook moet het college de raad informeren over activiteiten van Holland Rijnland, die ook in andere samenwerkingsverbanden kunnen worden opgezet. Bijvoorbeeld in de Leidse regio. Burgemeester Emile Jaensch beloofde, dat hij hier aan gaat werken, al wil hij nog wel van de politici weten, wat nou precies die ,,aantoonbaar toegevoegde waarde'' is voor Oegstgeest.

RDOG op matje


OEGSTGEEST – De tijd, dat de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG) ongegeneerd en ongestraft haar handje op kan houden bij de gemeente, moet nu maar eens voorbij zijn. De gemeenteraad nam donderdag een motie van PrO aan over dit onderwerp.

Raadslid Ria Pasterkamp (PrO) ging er met gestrekt been in. ,,We hebben meegemaakt dat de RDOG elk jaar opnieuw zegt; jullie willen bezuinigen, maar er is geen alternatief. U moet bijdokken. Dit jaar hebben ze tegen ons gezegd: u wilt niet bijdokken, dus gaan we meteen een begroting indienen waarbij u flink moet bijbetalen.'' Genoeg is genoeg, aldus Pasterkamp: ,,Het zijn geen onnodige zaken, maar al twee jaar zeggen we tegen RDOG dat we heel sober moeten regeren. We hebben weinig geld en moeten keuzes maken, welke taken we wel en niet door RDOG laten uitvoeren.'' Ze diende samen met D66 en Lokaal een voorstel in. Voor het jaar 2020 moet de RDOG duidelijk maken, wat de maatschappelijke gevolgen zijn van de producten en diensten, die de RDOG levert. Het voorstel werd unaniem aangenomen door de raad.

Uitstel bouwplannen Overgeest


OEGSTGEEST – Het college moet één uniform beleid voeren, waar het gaat om het hele gebied van Endegeest, Overgeest, het grootste deel van het Wilhelminapark en de Geesten. Dit pleidooi hield fractievoorzitter Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest) tijdens de raadsvergadering van 31 mei.

Juist door één totaaloverzicht te houden van alle bouwprojecten en uitbreidingsplannen, kunnen de ontwikkelingen in de gaten gehouden worden. Van Dissel: ,,Het hele gebied is beeldbepalend voor onze omgeving. We vinden het zeer de moeite waard om er bovenop te zitten, met alles wat er gebeurt, aan eigendommen die van eigenaar veranderen, bouwplannen en nog veel meer.'' Voordat de gemeenteraad een nota van uitgangspunten heeft opgesteld, zouden er geen bouwvergunningen meer afgegeven mogen worden, zo vond de fractievoorzitter. Hij kreeg direct steun van de VVD, PrO en de meeste CDA-raadsleden. Lokaal en D66 waren tegen, net als één CDA-raadslid. Raadslid Arne-Jan Vos (D66) vond, dat wachten tot zo'n nota van uitgangspunten is opgesteld zorgt voor vertraging. ,,En wij willen in Overgeest stappen zetten.'' Het voorstel van Hart voor Oegstgeest werd aangenomen door een ruime raadsmeerderheid.

Winkels op zondagochtenden open


OEGSTGEEST – De politieke partij Lokaal wil deze maand met een voorstel komen om de winkeltijden op de zon- en feestdagen te verruimen. De ondernemers van de Lange Voort, De Kempenaerstraat en De Boeg pleiten hier al langer voor. De winkels zouden volgens hen op de zondagen niet pas vanaf 12:00 uur open moeten zijn, maar al vanaf 9:00 uur. Zodat ze vervolgens tot 20:00 uur 's avonds klanten kunnen verwelkomen.

Doordat de winkels op de zon- en feestdagen nu pas om 12:00 uur open mogen zijn, zorgt voor omzetverlies, zo vinden de ondernemers. Zij missen de klanten, die juist in de vroege uren inkopen willen doen, zoals het kopen van een versgebakken bruin bolletje bij de bakker. Maar ook de eigenaren van een bouwmarkt en Tuincentrum De Bosrand, die op het bedrijventerrein De Boeg komen, zien de vroegere openingstijden graag komen.

Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) is het helemaal eens met de argumenten, die gegeven worden voor een vroegere zondagsopenstelling. Zo pleiten de ondernemers onder meer: ,,Het belang van de zondag en van de zondagochtend blijkt uit de omzetten van bijvoorbeeld een tuincentrum. De zaterdag en zondag zijn met een aantal feestdagen de belangrijkste omzetdagen. In de ochtenduren wordt niet alleen een substantiële omzet gedraaid, maar ook wordt door openstelling in de ochtend een moeilijk te hanteren bezoekerspiek in de middag voorkomen. Doordat in de huishoudens steeds vaker beide volwassenen werken wordt er steeds meer in het weekend gewinkeld en minder doordeweeks. Ook ligt de gemiddelde besteding op de zondag het hoogst.''

In omliggende gemeenten zijn tuincentra al wel eerder open dan 12:00 uur. Alexander Beekhuis, voorzitter Stichting Lange Voort, roept de politici op: ,,Het belang van de zondagochtend is groot. En dit is het geval voor meerdere winkels in Oegstgeest. De nieuwe Winkeltijdenwet maakt het mogelijk met dit belang van de winkeliers rekening te houden. Daarom willen we u verzoeken om flexibele openingstijden te bieden aan de winkels op zon- en feestdagen zodat de ondernemers zelf de openingstijden kunnen kiezen en afstemmen op de behoefte van hun klanten.''

Van den Ouweelen vroeg het college, wanneer er een voorstel komt voor vervroegde openingstijden. En hij trok de vergelijking met sportverenigingen en sportscholen die wél op zondagochtend open mogen zijn. Hierop reageerde burgemeester Emile Jaensch, dat sportscholen iets anders zijn dan winkels en dus niet onder de detailhandelswet vallen. Verder stelde Jaensch: ,,De Bosrand is een tuincentrum dat zich in 2020 in deze gemeente kan gaan vestigen. Zij hebben gevraagd om de ruimere openstelling en we nemen dit verzoek in behandeling. Er is niet ongelooflijke haast bij; het zou ook later dit jaar kunnen. Ik kan me voorstellen dat het nieuwe college na de zomer hiermee terug komt naar de raad.'' Van den Ouweelen wil er niet te lang mee wachten. ,,Het is een raadsbesluit om die tijden te verruimen. We zijn verplicht om het op zo kort mogelijke termijn te regelen voor de inwoners.'' Hij dient hierover een voorstel in bij de eerstvolgende raadsvergadering.

Weer uitstel voor Brug Poelgeest


OEGSTGEEST – De gemeenteraadsleden moeten zich weer buigen over het bestemmingsplan Poelgeest. Nieuwe besluiten moeten worden genomen, nu de Raad van State in een tussenuitspraak de gemeente op de vingers heeft getikt.

Het gaat om een nieuwe weg, die wordt gerealiseerd voor de 'Brug Poelgeest'. De bestemming 'water' is weliswaar veranderd in 'verkeer', maar de gemeente heeft volgens de Raad van State niet voldoende gemotiveerd, waarom die bestemmingsplanwijziging doorgevoerd moest worden. De gemeente krijgt zestien weken de tijd om deze fout te herstellen. Dat moet met behulp van een gewijzigd vaststellingsbesluit.

Volgens een ambtelijk advies moeten dan als redenen voor deze wijziging worden aangegeven: ,,De gevolgen voor luchtkwaliteit, het geluidniveau, de mate van hinder door inschijnende koplampen en de verkeersafwikkeling van het plan aan het einde van de Hugo de Vrieslaan. Naar onze verwachting kan het gebrek worden hersteld door de onderzoeken en onderbouwing behorende bij het bestemmingsplan Brug Poelgeest toe te voegen aan het bestemmingsplan Poelgeest.'' De ambtenaren kunnen dat echter niet binnen de door de Raad van State gestelde termijn van zestien weken regelen. Daarom wordt de Raad van State nu gevraagd, of de termijn van zestien weken verlengd kan worden, zodat de raadsleden de bestemmingsplanwijziging kunnen goedkeuren in de gemeenteraadsvergadering van september 2018.

03 juni 2018

Zonnepanelen voor huurders


[KAAG EN BRAASSEM] Duizend huurders van MeerWonen krijgen deze week een brief met een aanbod om acht zonnepanelen te plaatsen op het dak van hun woning. Ze betalen hier 9,20 euro per maand voor, maar verdienen dit geld terug doordat ze minder energiekosten hebben. Als het goed is, houden ze zelfs geld over. Daarnaast dragen ze bij aan een duurzamere samenleving. Deze in totaal 8.000 zonnepanelen zorgen namelijk voor bijna 1 miljoen minder CO2 uitstoot per jaar. MeerWonen verwacht, dat de huurders ieder jaar minimaal 130 euro per jaar overhouden aan de zonnepanelen.

Wachtlijsten jeugdzorg weggewerkt


[KAAG EN BRAASSEM] Vorig jaar nog kreeg 'Veilig Thuis' een negatieve beoordeling van zowel de Inspectie Jeugd als de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat kwam onder meer, doordat er een wachtlijst was, zodat jongeren weken of nog langer moesten wachten, voordat hun precaire situatie aangepakt kon worden.

Door het aannemen van extra personeel zijn die wachtlijsten nu weggewerkt, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Wel moet Kaag en Braassem de komende jaren rekening houden met nog weer extra kosten. Dat komt volgens een ambtelijk rapport door de aanscherping van de meldcode huiselijk geweld en de 'multidisciplinaire aanpak ++'.

Voetbalkooi geopend


[HOOGMADE] De voetbalkooi is helemaal klaar en wordt zaterdag 2 juni om 11 uur officieel geopend. Deze voetbalkooi ligt op de hoek van de Alcmaerlaan en het C. Spronghplantsoen en is het resultaat van een inwonerinitiatief. De jeugd van Hoogmade uitte vorig jaar haar wens voor deze voetbalkooi en dat verzoek werd ondersteund door de dorpsraad Hoogmade. Die zaterdag wordt e voetbalkooi om 11:00 uur officieel geopend.

Communicatiecentrum bij Foto van Kampen


Noordwijk – Op 1 juni begint het 105de jaar sinds de oprichting van Foto van Kampen. Eigenaar Thomas Steenvoorden grijpt dit moment aan, om enkele innovatieve activiteiten op te zetten. Bovendien introduceert hij, als eerste in de wijde regio, 3D-selfies: een miniatuurafbeelding van jezelf of jouw geliefde.

Door Joep Derksen

Vorig jaar nam Steenvoorden de winkel over en sindsdien zijn er veel mooie dingen gebeurd. De winkel heeft een make-over gehad en Foto van Kampen is de officiële dealer geworden van Fuji Film voor de hele Bollenstreek en Leidse regio. Steenvoorden's gedachten gaan terug naar maart 2017: ,,De vorige eigenaar had twee jaar gezocht naar een opvolger en had al besloten er mee te stoppen. Na gezamenlijk een kopje koffie te drinken, besloot ik om de zaak over te nemen. Niet omdat ik er geld mee wil verdienen of de hele dag achter de balie wil staan. Maar ik vond het zonde, dat zo'n mooi bedrijf uit Noordwijk zou verdwijnen. Bovendien biedt deze winkel een compleet pakket aan, zoals studiofotografie.''

Steenvoorden wil de winkel gebruiken om een plek te zijn voor stichtingen en verenigingen, waar ze creatief bezig kunnen zijn. En helemaal gratis gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een printer, scanner of fotomachine. ,,Het wordt een communicatiecentrum, voor non-profit organisaties. Ze kunnen gratis gebruik maken van deze werkplekken.'' Foto van Kampen heeft een subsidieaanvraag ingediend bij het innovatiefonds. Zodra dit goedgekeurd wordt, kunnen 250 Noordwijkse organisaties, maar ook scholen, ouderenbonden, sportverenigingen en andere clubs uit de regio gebruik maken van het communicatiecentrum.

Een andere nieuwe dienst, die Foto van Kampen vanaf 9 juni aanbiedt zijn de 3D-modellen. Voortaan kan iedereen een beeldje van zichzelf laten maken. Steenvoorden legt uit, hoe dat mogelijk is. ,,Ik maak gebruik van een handscanner en een full colour 3D-printer. Zo krijg je een 3D-selfie van jezelf in de vorm van een beeldje, dat tot 40 centimeter groot kan zijn.'' Je hoeft geen raketwetenschapper te zijn, om te realiseren dat deze 3D-beeldjes een doorslaand succes zullen zijn. Wie als een van de eersten zo'n beeldje wil hebben, kan het beste langs komen op 9 en 10 juni; tijdens deze open dagen van Foto van Kampen. Dan biedt de winkel 10% korting op alle winkelvoorraden in het totale assortiment. Steenvoorden: ,,Die dag geef ik demonstraties van de 3D-modellen. Als het aanslaat, koop ik een grote fotoboot voor het hele lichaam. Dan kun je niet alleen modellen van mensen, maar ook van je huisdier krijgen. Zo heb je een eeuwigdurende herinnering.''

Naast Foto van Kampen is hij ook eigenaar van Bureau Binnen, dat onder meer het magazine 'Leef!' uitgeeft. Steenvoorden houdt van fietstochtjes: ,,Op de fiets kan ik nadenken over ideeën, hoe ik de winkel aanpak en bij bureau Binnen door ga.'' Sinds januari is Steenvoorden's dochter Elise bij Foto van Kampen aan de slag gegaan. Zij vormt samen met Ellen Steenbergen en twee andere werknemers een hecht team.

Foto van Kampen
De Keuvel 2, Noordwijk
T: 071 36 121 76

Grenzenloos genieten bij Heinde en Ver

NOORDWIJKERHOUT – 'Waar gaan we vanavond uit eten?' Op die vraag is voortaan altijd maar één antwoord nodig: Bij Heinde & Ver in Noordwijkerhout! Voor een scherpe vaste prijs kun je hier echt een avondje uit en heb je keuze uit talloze verschillende gerechten en dranken. En de bediening: die is helemaal top!

Door Joep Derksen

Heinde & Ver is een nieuw concept, dat zich al heeft bewezen in Woerden en Den Bosch. Eigenaar Marco Grevinga, heeft nu naast Proeflokaal Bregje Noordwijk en Proeflokaal Bregje Beinsdorp, ook Heinde en Ver Noordwijkerhout geopend.

Heinde en Ver is een concept met een uitgebreide keuze aan gerechten en drankjes voor een vaste prijs. Heinde en ver (dus: van over de hele wereld) biedt veel variatie aan; of het nu vlees, vis, vegetarisch of heerlijke dessertjes zijn. Naast de heerlijke gerechtjes kunt u ook grenzeloos genieten van het drank arrangement. De menukaart is indrukwekkend; daar staan maar liefst 55 gerechten op. Waaronder een uitgebreide keuze aan vegetarische gerechten. Onze gasten mogen de hele avond grenzeloos genieten van al onze gerechtjes en dranken voor een vaste prijs. Van maandag tot en met donderdag voor slechts 32,50 euro en van vrijdag tot en met zondag alleen 37,50 euro.''

Heinde & Ver is nu enkele weken open, maar is door de mond tot mondreclame al enorm populair. Niet in het minst, vanwege de gastvrije bediening door het personeel, dat iedereen met een warme glimlach verwelkomt. Vanaf het begin weet je als gast; dit is een restaurant, waar men je waardeert voor wie je bent en waar je weet, waar je aan toe bent. Grevinga licht toe: ,,Dit is een laagdrempelig restaurant, dat wel klasse uitstraalt. We krijgen hier heel veel diverse gasten; of je nu begin twintig bent, samen met je gezin, of als vergevorderde senior; hier voel je je welkom. Als je logisch nadenkt, is Heinde & Ver de enige logische keuze om uit eten te gaan. Elders betaal je 25 euro voor een biefstukje; hier krijg je voor dat geld, met een kleine opslag, een diversiteit aan gerechtjes en de drankjes!'' En kinderen zijn nog veel goedkoper uit. De prijs voor kinderen t/m 11 jaar is €17,50.

Heinde & Ver opende haar deuren op 10 mei. Grevinga heeft persoonlijk het personeel in dienst genomen en hierbij gekozen voor mensen, die passie uitstralen. ,,Goede bediening is heel belangrijk; vanaf de eerste gastvrije ontvangst, een uitstekende bediening en een hartelijk afscheid. Als gasten aan het eind van de avond weg gaan, moeten ze het gevoel hebben gehad, dat ze in een heel mooi restaurant intens genoten hebben. Niet alleen van het eten en drinken zelf, maar ook de mooie inrichting en de leuke bediening.''

Heel fijn is ook, dat je bij Heinde & Ver voldoende gratis parkeerplekken hebt. Bovendien is het restaurant gemakkelijk te bereiken; je bent er binnen één minuut vanaf de N206. Ook met het openbaar vervoer is het goed bereikbaar. Grevinga lacht: ,,De bus stopt vlak bij onze deur en dat is gemakkelijk als je geen BOB wilt zijn.''

Heinde en Ver (Herenweg 78, Noordwijkerhout) is iedere dag geopend vanaf 17:00 uur. Voor meer informatie: T: 0252 703 484, W: www.heindever.nl.

Een tweede leven voor uw kleding


Kledingreparatie & stomerij Sassem

SASSSENHEIM – Kleding weggooien, omdat een rits het niet meer doet? Dat is eeuwig zonde, want door Kledingreparatie & stomerij Sassem is die heerlijk zittende jeans of prachtig zomers jurkje weer helemaal als nieuw. Eigenaar Selcuk Yilmaz heeft al ruim 25 jaar ervaring met het herstellen van kleding, gordijnen, kussens en andere waardevolle textielproducten.

Door Joep Derksen

Twee maanden geleden nam Yilmaz de zaak over en nu al weten veel mensen hem te vinden. Dat blijkt wel, want Yilmaz onderbrak het interview meerdere keren om klanten te helpen. En terecht, want de klant is koning. Zeker bij Kledingreparatie & stomerij Sassem, waar slechts één ding belangrijk is: dat de klant goed en snel geholpen wordt en altijd tevreden is met het eindresultaat.

Heeft één van uw prachtige gordijnen een opknapbeurt nodig? Yilmaz: ,,We zijn gespecialiseerd in het vermaken van kleding en reparatie. Daarnaast passen wij ook gordijnen aan, of kussenhoezen. Niet alleen voor thuis, maar ook voor op sloepen en andere boten.'' Ook voor mensen, die alleen een dagje in Sassenheim komen winkelen, is Kledingreparatie & stomerij Sassem een welkome winke. ,,Mensen van buiten het dorp kunnen gelijk geholpen worden. Bijvoorbeeld als ze net nieuwe kleding hebben gekocht, waar wat aan de taille gedaan moet worden, of moeten worden ingekort.''

Tot en met 23 juni heeft Kledingreparatie & stomerij Sassem een kennismakingsaanbieding: een stomerijactie met maar liefst 20% korting op gordijnen, dekens, winterjassen, mantels en matrashoezen. Deze zaak maakt gebruik van een erkende stomerij, dus een uitstekend resultaat is gegarandeerd. Wie gebruik maakt van de diensten van Kledingreparatie & stomerij Sassem, is ook duurzaam bezig. Je geeft kleding en andere textielproducten namelijk een tweede leven. Ingescheurde spijkerbroeken of kapotte ritsen worden hersteld en dan kan het kledingstuk weer jaren mee.

Voor meer informatie: Kledingreparatie & stomerij Sassem, Hoofdstraat 262B, 2171 BR Sassenheim, T: 0252 751 514, E: ateliersassem@gmail.com. W: www.kledingreparatiesassem.nl.

Topkwaliteit vleesgerechten bij Stef's & Jeff's

VOORHOUT – Je hebt vleeseters en vleesgenieters. Bij Stef's & Jeff's staat de passie voor vlees voorop, in combinatie met de warme gastvrijheid die iedere bezoeker aan dit barbequerestaurant als een fijne deken omhult.

Door Joep Derksen

De eigenaren van Stef's & Jeff's zijn, hoe kan het anders, Stephan & Jeffry; zij zijn van jongs af aan vrienden en besloten vorig jaar om hun gezamenlijke passiedroom werkelijkheid te laten worden. Een eigen restaurant, waarbij het draait om “genieten” door middel van uitstekende gerechten, een heerlijke gezelligheid en een plek waarbij je je thuis voelt. Jeffrey licht toe: ,,Ik had al jaren de passie om de zaak te starten samen met Stephan en anderhalf jaar gelden zijn we om ons heen gaan kijken. We zitten beiden ons hele leven al in de horeca; het is ons leven en we willen niets anders.''

Vorig jaar zetten de vrienden het restaurant Stef's & Jeff's op. ,,We zijn helemaal verzot van grillen en barbecue. Alle gerechten worden hier bereid op een 'Big Green Egg'; dat is een keramische barbecue in de vorm van een ei, welke er voor zorgt dat de barbecue langer zijn warmte vasthoudt, zuiniger is in gebruik en de temperatuur beter beheersbaar is, wat resulteert tot overheerlijke gegrilde gerechten en krijg je door het gebruik van houtskool een veel intensere smaak aan je vlees en vis.''

Stef's & Jeff's onderscheidt zich van alle andere restaurants op twee gebieden. Zo wordt hier veel met 'dry aged' kwaliteitsvlees gewerkt. ,,Dry aged is vlees, dat drie tot zes weken lang in speciale klimaatkasten opgehangen is. Dan droogt het iets in, waardoor het vlees malser wordt en een sterkere smaak krijgt.'' Chef-kok Stephan maakt dan ook geen gebruik van allerlei smaaktoevoegingen: ,,Neem als voorbeeld onze Tomahawk, deze ligt zo'n 25 minuten op de barbecue, met enkel wat peper en zout er bij. De smaak moet namelijk van het vlees zelf afkomen.''

Een andere bijzondere kwaliteit van Stef's & Jeff’s is het concept ‘Cut Your Own Steak’. Hierbij komen zij met één bepaald stuk vlees aan tafel en kunnen de gasten zelf bepalen hoe groot zij hun stuk vlees willen hebben en geen genoegen hoeven te nemen met de standaard portie die je normaal krijgt. Het stuk zal aan tafel afgesneden en gewogen worden, waarna hij vervolgens op de Big Green Egg bereidt zal worden. Hierdoor weet je precies wat je op je bord krijgt.

In het restaurant, met daarbij een kleurrijk terras, hangt een huiselijke en gezellige sfeer. '' Het terras is fonkelnieuw en nu al heel populair. Jeffry: ,,Het is niet het allergrootste terras, maar wel heel sfeervol ingericht.'' Mensen moeten zich hier thuis voelen; dat is het allerbelangrijkste. ,,Wij proberen interactie met de gast te hebben, door onder meer een praatje te maken. Maar we zorgen ook voor een portie humor.''

Deze maand introduceert Stef's & Jeff's een nieuwe kaart. Met echte vleestoppers, zoals de Tomahawk, lamsrack en kalfsribeye en diverse dry aged producten. Stephan: ,,De Tomahawk is een immense ribeye, met een stuk bot er aan. Het lijkt op de tomahawk bijl.'' Stef's & Jeff's is het enige restaurant in heel Voorhout, dat een eigen kinderhoek heeft, waar de jeugd kan kleuren, televisie kijken of hun eigen ‘gerechten’ kunnen maken in de kinderkeuken. Omdat je in Voorhout gratis kunt parkeren, kun je zonder tijdschema genieten van je lunch of diner. Stef's & Jeff's verzorgt ook de catering voor feesten en partijen.

Stef's & Jeff's, Herenstraat 74, 2215 KJ Voorhout, T: 0252 866 550, W: www.stefsenjeffs.nl.

Zorgenloos scheiden


Van den Berg mediation bij echtscheiding

STREEK – Het regelen van een scheiding is het einde van een langdurig en vaak emotioneel proces. Maar de enige manier, waarop je dit kunt afsluiten, is door alle zaken rond de afhandeling goed te regelen. En door op een gelijkwaardige manier te geven en te nemen, zorg je er voor dat alles op de juiste manier afgehandeld wordt. Dat is niet alleen fijn voor de toekomstige ex-partners, maar vooral ook voor de kinderen.

Door Joep Derksen

,,Ruzie heeft gevolgen voor de kinderen. Daar zit de pijn. Als je een scheiding netjes verzorgt, kun je in de toekomst samen met je kinderen verder als hun vader en moeder. Niet als ex-partners.'' Dit laat Dirk Jan van den Berg, eigenaar van Van den Berg mediation bij echtscheiding weten. Wie in dit soort situaties het huwelijk wil afsluiten met alleen maar advocaten, moet beseffen dat uiteindelijk alleen die advocaten de winnaars zijn.

Jaarlijks begeleidt Van den Berg zo'n 70 echtscheidingen, waarbij beide partners tegelijkertijd aan tafel zitten. En 99% tot 100% van die echtscheiding worden succesvol afgehandeld. Hij licht toe: ,,Als mensen hier komen, dan zijn ze bereid om het huwelijk op basis van overleg te beëindigen. Daarbij zoek je wat minder de grenzen op en wil je niet altijd het onderste uit de kan halen.'' Bij een scheiding komt namelijk veel kijken; het gaat verder dan de vraag wie in het huis mag blijven wonen en hoe vaak de kinderen bij de partners mogen slapen. ,,Je praat over pensioenen, wonen, lijfrentes, alimentaties. Maar uiteindelijk van het mediationtraject ontstaat er een overeenkomst. Ik begin altijd met het ouderschapsplan. Uiteindelijk is de zorg voor de kinderen het allerbelangrijkste. Daarna praten we over de woning en andere zaken, waarbij we gezamenlijk niet keihard onderhandelen, maar veel meer normale gesprekken voeren.''

Van den Berg is fiscaal en financieel gespecialiseerd. Als High Trust bij de Raad van Rechtsbijstand kan hij gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand voor één of beide partners. Wie gebruik maakt van de diensten van Van den Berg mediation bij echtscheiding, zal nooit voor onverwachte kosten komen te staan. ,,Ik vertel van tevoren wat de mediation kost en heb geen uurtarief. Daarnaast hebben de mensen altijd recht op gratis nazorg. Je kunt altijd bij mij terecht, als je bijvoorbeeld nog vragen hebt, het ouderschapsplan aangepast moet worden of als inkomsten veranderen.''

Hij besluit: ,,Als je een relatie netjes afrond, kun je verder met je leven. Als je dat niet doet, heb je er jaren last van. Dat geldt voor iedereen; of je nu weinig geld hebt of een CEO van een multinationaal bedrijf. Juist door gezamenlijk te streven naar een goed eindresultaat, kun je pijn vermijden bij jezelf én bij de kinderen.''

Voor meer informatie: Van den Berg Mediation bij echtscheiding, 1e Poellaan 26, 2161 LB Lisse, T: 06 1090 5633, W: www.vandenbergscheiden.nl.

Ruime keuze en advies aan huis bij Woonbasis


Lisse - De basis van fijn wonen is een mooi interieur. Maar hoe weet je wat het beste bij jou en jouw huis past? Voor deze vraag is het goed om een bezoek te brengen aan Woonbasis. De medewerkers van Woonbasis zetten zich in om mensen te inspireren en te adviseren bij het vinden van de juiste vloer of binnenzonwering.
De filosofie achter de winkel is om mensen te inspireren. Je wordt hier op een andere manier geholpen. Zo geeft Woonbasis gratis advies aan huis. Veel inwoners van Lisse, de Bollenstreek en de regio hebben al gebruik gemaakt van dit unieke extra stukje service. Het is namelijk altijd fijn, om de mening van een expert te horen, zodat je de komende jaren nog meer van jouw huis kunt genieten.

In de winkel kan een afspraak gemaakt worden voor thuisadvies. Thuisadvies kan gaan over een nieuwe vloer en de soort binnenzonwering, maar ook over de inrichting of indeling van het huis en welke kleuren daarbij passen. Vaak vind men het lastig om het interieur kloppend te krijgen, want welke kleur vloer staat nu het mooiste? En welke binnenzonwering is nu het meest geschikt voor jouw woonsituatie? Door advies aan huis kunnen ze deze vragen ter plaatse beantwoorden. Om het thuisadvies extra kracht bij te zetten kan er zelfs een 3D ontwerp gemaakt worden.

In de winkel zelf is een uitgebreide collectie aan vloeren. Of het nu gaat om PVC-vloeren, tapijt, vinyl of laminaat. Er zijn veel en diverse kleuren en kwaliteiten van merken als Moduleo, Therdex, Dersimo en Impressions. PVC- vloeren worden op het moment het meeste geplaatst; dit komt mede door de natuurgetrouwe uitstraling en omdat de vloer weinig onderhoud vergt en perfect te combineren is met vloerverwarming. PVC- vloeren in visgraatmotief zijn nu hartstikke hip en dat weten ze bij Woonbasis ook. Ruime keus in diverse visgraatvloeren en met uiterste precisie geplaatst. Voordat Woonbasis een vloer gaat plaatsen, wordt eerst de situatie bekeken en opgemeten zodat er niets over het hoofd gezien kan worden.

Ook voor gordijnen en andere binnenzonwering is het goed om bij Woonbasis naar binnen te stappen. Van het eigen huismerk tot merken zoals Zonnelux, Unilux, JAB Anstoetz en House of Happiness. Net zoals bij de vloeren wordt ook de binnenzonwering professioneel thuis ingemeten, zo heeft de klant er geen omkijken naar. Hoe kun je het beste binnenzonwering uitkiezen?
Licht is heel belangrijk. Daglicht geeft een ruimte direct een bepaalde sfeer mee. Met raamdecoratie kun je spelen met dit licht door de lichtinval en lichtintensiteit aan te passen. Goede raamdecoratie is dus essentieel. Ook is het belangrijk het doel van de zonwering te bepalen is het voor de inkijk, gezelligheid of geluiddemping. In de winkel kunnen ze hier alles over vertellen.

Bijzonder in de collectie van Woonbasis zijn de shutters van het merk Unilux. Slanke en elegante panelen van aluminium, verkrijgbaar in alle RAL kleuren en geschikt voor in de badkamer. Omdat de panelen van boven naar beneden verschuiven kan er geen stof op blijven liggen en zijn ze ook gemakkelijk schoon te houden. Kortom, zeker een bezoekje aan Woonbasis waard.

Woonbasis, Heereweg 199b, Lisse, T: 0252 349 742, W: www.woonbasis.nl.

,,Veel meer dan een winkel''


Hestia interieur en design

LISSE – Kwaliteit is niet alleen een voorwaarde; het is een resultaat van jarenlang vakmanschap, kennis en dienstverlening. Al meer dan dertig jaar is Hestia een begrip bij iedereen, die interieurarchitectuur hoog in het vaandel heeft staan. Eigenaar Arno Jurgens is met zijn team verhuisd van de interieurstudio aan de Heereweg naar het prachtige winkelpand op Berkhoutlaan 9 in Lisse.

Door Joep Derksen


,,Wij zijn trots op de kwaliteit van Nederlandse ontwerpen en merken, daarom nemen deze een belangrijke plaats in, in de nieuwe showroom. Uiteraard hebben we hier ook weer een ontwerpstudio, zodat wij een compleet interieur op maat kunnen aanbieden.'' Jurgens laat met gepaste trots weten: ,,In 1992 begon Hestia in dit pand. De afgelopen zeventien jaar zaten we in het oude politiebureau, waar we een ontwerpbureau voor maatwerkmeubels en interieurontwerpen hebben opgezet.


In het grote hoekpand, heeft een complete verbouwing plaatsgevonden en het eindresultaat mag er wezen. In de fraai gestileerde winkel is er een ruime selectie aan moderne interieurproducten. ,,Naast het design van bekende merken als Arco, Artifort, en Pastoe zijn er ook meubelen, verlichting, servies en bestek van jonge Nederlandse ontwerpers.'' ,,Hier kunnen wij mensen vrijblijvend laten zien wat we kunnen doen met een interieur. Daarom is Jurgens ook blij, dat Hestia weer in het vertrouwde winkelpand is gevestigd. Door wisselende exposities zijn zowel op de begane grond als op de eerste verdieping prachtige voorbeelden te zien van kunst in het interieur.
Op dit moment exposeert Hestia schilderijen van Anneke van Kesteren en keramiek van Leni Venne.


Maar ook is er ruimte gereserveerd voor het ontwerpbureau van Hestia zelf, waar experts dagelijks bezig zijn om nieuwe en verfrissende interieurs te creëren.
,,Wij werken graag samen met jonge interieurarchitecten. Zij kunnen gebruik maken van onze faciliteiten, hun eigen projecten doen, maar ook ervaring opdoen door samen onze projecten uit te werken.'' Hierdoor kan Arno Jurgens zich meer concentreren op het geven van advies. Hestia heeft in de loop der jaren een team aan bouwers, loodgieters en schilders verzameld waar het bedrijf graag mee samenwerkt om complete verbouwingen te realiseren. ,,Wij zijn op zoek naar perfectie en willen voor onze klanten alles goed regelen en begeleiden. Dat ontzorgen is, wat wij fijn vinden om te doen.''

Kortom Hestia is een winkel voor liefhebbers van design. Wie dus op zoek is naar een meubel, een lamp, plannen wil maken om (een deel van) het huis opnieuw in te richten of denkt aan een verbouwing, breng dan eens een bezoek aan Hestia interieur en design.

Voor meer informatie: Hestia interieur en design, Berkhoutlaan 9, 2161 EL Lisse, T: 0252 418 399, W: www.hestiadesign.nl. E: info@hestiadesign.nl

Uitbreiding Café het Wapen


[LEIMUIDEN] Café het Wapen van Leimuiden heeft grootse plannen. Niet alleen wordt het café / restaurant flink uitgebreid; ook komen er acht hotelkamers bij dit pand. Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover deze verbouwplannen, zo liet wethouder Herman Haarman donderdag 24 mei weten.

Volgens de plannen worden het café en de keuken vergroot, verandert de bedrijfsruimte in een grotere zaal en worden er acht hotelkamers gerealiseerd, verspreid over de eerste en tweede verdieping. De aparte opslagruimtes verdwijnen en de bedrijfswoning blijft gehandhaafd. Haarman informeert: ,,De eigenaar van dit café heeft besloten om op zijn huidige locatie te blijven zitten en met het toevoegen van een aantal hotelkamers zijn huidige uitspanning te vergroten. Het volume past niet, maar we besluiten positief op zijn principeverzoek. Het centrum van Leimuiden gaat er toch beter uit zien als er wordt geherinvesteerd. Ook vergroten we zo het aantal bedden. Wel moet gezorgd worden voor voldoende parkeerplekken en moet de initiatiefnemer luisteren naar de wensen van omwonenden.''

Eerst waren er nog twee bedrijfswoningen en een uitbouw aan de zuidkant van het bouwgebied gepland. Deze tweede bedrijfswoning en de halfronde serre aan de zuidzijde maken echter geen onderdeel meer uit van het principeverzoek richting de gemeente.

Positief saldo voor gemeente


[KAAG EN BRAASSEM] De financiële toekomst van de gemeente ziet er zonnig uit, zo liet een ambtenaar vorige week weten tijdens het persgesprek. Dit komt mede door grote financiële meevallers vanwege inkomsten van de rijksoverheid. Mogelijk is er in juni meer goed nieuws te melden, zodra de 'meicirculaire' – een mededeling van de regering over de uitkeringen aan gemeenten – bekend is.

Hoe dan ook, blijft Kaag en Braassem een positief resultaat houden; in ieder geval tot en met 2022. Dat jaar krijgt de gemeente al niet meer de jaarlijkse precario-inkomsten van 2,7 miljoen euro niet meer. Maar zelfs met die tegenvaller houdt de gemeente nog een plus over onder aan de streep. Het extra geld zorgt voor kansen voor de uitvoering van een aantal (bouw)projecten. De komende jaren wil het nieuwe college 'wensen' uitvoeren. Dan gaat het om het opknappen van landbouwwegen, de komst van ikc's (integrale kindcentra, JD), investeringen in de Tweesprong, het Veense Hout en het aanbrengen van aanpassingen op de N207, zodat het landbouwverkeer niet meer door Leimuiden hoeft te rijden.

Opening rotonde


[ROELOFARENDSVEEN] De rotonde bij het Veenderveld is helemaal klaar. Enkele fraaie beelden zijn er op geplaatst, met dank aan lokale bedrijven die deze blikvangers hebben gesponsord. Wethouder Herman Haarman 'opende' de rotonde op donderdag 24 mei en dankte het Parkmanagement, dat de 'tulpsponsoring' geregeld had.

Handhaven op puinafval


[KAAG] De eigenaar van het terrein Julianalaan 55 heeft een last onder dwangsom gekregen van het college van burgemeester en wethouders. Hij moet 1.000 euro betalen, als hij niet binnen acht weken een grote hoeveelheid grond en puin van zijn terrein heeft verwijderd. Na een klacht van een buurman heeft de gemeente een handhaver langs gestuurd om de situatie ter plekke te bekijken. De conclusie van de gemeente is, dat er op die waterkering inderdaad geen puinafval mag liggen. En dus krijgt de veroorzaker twee maanden de tijd om een keuze te maken: of zelf het spul verwijderen en zo de dwangsom van 1.000 euro vermijden. Of de 1.000 euro betalen, waarna de gemeente zorgt voor verwijdering van het afval en de kosten hiervoor door de veroorzaker betaald moeten worden.

Haarman wethouder af


[KAAG EN BRAASSEM] Wethouder Herman Haarman (D66) keert definitief niet terug. Het is nog niet zeker, dat D66 een nieuwe wethouder mag leveren in de komende raadsperiode. Maar als dat wel het geval is, wordt dat een D66-er die in deze gemeente woont. En dat zal Haarman dus niet zijn. Hij laat weten, dat hij zijn aandacht gaat richten op zijn eigen bedrijf: ,,Ik word weer interim-manager.''

Golfbrekers bij zwemstrand


[RIJNSATERWOUDE] Het bedrijf De Rijk B.V. mag van de gemeente het zwemstrand naast jachthaven 't Venegat onder handen nemen. Zo komt er een golfbreker (palenrij) over een lengte van 25 meter. Ook wordt klei en zand aangevuld, zodat het strand nog jaren mee kan. De palen zijn gemaakt van hardhout en zouden dus heel lang mee moeten kunnen. Deze activiteiten moeten er voor zorgen, dat er niet meer jaarlijks 150 m2 zand bijgestort wordt, om de zwemplek te behouden. De Rijk krijgt 4.875 euro voor het werk. De oplossing om een palenrij als golfbreker te plaatsen is tot stand gekomen in overleg met de dorpsraad en De Rijk zelf. Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het plaatsen van een golfbreker op die locatie.

Gemeente wil niet voorbarig optreden


[LEIMUIDEN] Het college van burgemeester en wethouders gaat niet handhaven, waar het gaat om het terrein Westeinde 19. Omwonenden maken zich zorgen over onder meer overlast, waar het gaat om arbeidsmigranten die hier mogelijk komen wonen. Ook zou de gemeente scherp moeten handhaven op het aantal steigers en ligplaatsen aan de Drecht op die locatie. Bovendien bestaat er angst, dat bouwmaterialen vol in het zicht komen te liggen en dat dit zorgt voor een 'rommelig aangezicht'.

Maar met deze verzoeken wordt dus niets gedaan. Wethouder Herman Haarman (D66) licht toe: ,,Een aantal stacaravans wordt vervangen door recreatiewoningen. Mensen zijn benauwd, dat dingen (bomen en struiken op de houtwal, JD) gekapt gaan worden en dat straks illegale bewoning gaat plaatsvinden. We vinden het voorbarig om nu al op te treden. De werkzaamheden moeten nog uitgevoerd worden. We willen niet op verwachtingen gaan handhaven, maar we moeten ze in de gelegenheid stellen om het uit te voeren.'' Waar het gaat om de angst voor de huisvesting van arbeidsmigranten reageert de gemeente in een ambtelijk document: ,,Momenteel worden de recreatiewoningen nog niet bewoond en is allerminst zeker, dat er in deze woningen arbeidsmigranten komen te wonen. Van een overtreding is dus nog geen sprake.''

Geen tweede woning


[ROELOFARENDSVEEN] Het college van burgemeester en wethouders gaat niet akkoord met een verzoek om een tweede woning te bouwen op het perceel Witte Singel 12. Er is hiervoor niet genoeg ruimte op dat terrein, zo wordt gesteld.

Een perceel van een vrijstaande woning moet 300 m2 groot zijn. Maar in deze situatie is er voor de bouw van een vrijstaande woning slechts zo'n 175 m2 beschikbaar. En dan moeten er ook nog eens twee parkeerplaatsen aangelegd worden. ,,Hiervoor is geen ruimte'', zo luidt een ambtelijk advies. Mocht de perceeleigenaar overwegen om een woning bij het huidige huis aan te bouwen, dan zal het college zo'n verzoek opnieuw bekijken.

Geen leges voor Buurtermolen


[RIJPWETERING] De Rijnlandse Molenstichting heeft aan het gemeentebestuur gevraagd om een kostenvergoeding voor de restauratie van de Buurtermolen. Maar dit heeft het college van burgemeester en wethouders afgewezen.

De gemeente wil namelijk een precedentwerking voorkomen. Naast de molens heeft Kaag en Braassem namelijk meerdere rijks- en gemeentelijke monumenten. De molens ontvangen al een bijdrage, maar voor de overige monumenten binnen de gemeente bestaat geen mogelijkheid bij te dragen in de kosten van onderhoud. Wel krijgt de Rijnlandse Molenstichting een handreiking; de eerder betaalde legeskosten van 12.876,20 euro worden teruggestort op hun bankrekening. Hiermee loopt het college vooruit op een nog vast te stellen nieuwe legesverordening, waarbij eigenaren van monumenten geen leges meer hoeven te betalen, als ze onderhoud plegen aan hun eigendom.

Geen bed & breakfast op bedrijventerrein


[ROELOFARENDSVEEN] Door de hele gemeente zijn 'bed & breakfast' gelegenheden van harte welkom. Maar het college van burgemeester en wethouders heeft hierop wel een uitzondering: op bedrijventerreinen mag zo'n faciliteit niet komen. Daar kwam de eigenaar van het terrein Veenderveld 45a vorige week achter. Hij moet binnen twee weken zijn bed & breakfast activiteiten staken. Zo niet, dan riskeert hij 100 euro boete. Per dag.

Ook heeft het college van burgemeester en wethouders hem een dwangsom opgelegd van 1.000 euro per overtreding, waar het gaat om de aangelegde steigers en het bijgebouw, een hooibarg, waar geen vergunning voor is. Deze bouwwerken moeten binnen vier weken verdwijnen. Waarom is de gemeente zo tegen de aanwezigheid van deze bed & breakfast? Zo'n toeristische activiteit past toch binnen het beleid om recreatie en toerisme te stimuleren?

Wethouder Herman Haarman (D66) licht toe: ,,We vinden dat er op een bedrijventerrein geen bed & breakfast moet worden gerund. Voor een bedrijventerrein creëer je andersoortige activiteiten. Een bedrijfswoning kan eventueel, maar we zijn tegen de komst van andere activiteiten. Het leidt er uiteindelijk toe dat mensen gaan klagen. En we hebben niet zoveel bedrijfsruimte; daar moeten we zoveel mogelijk gebruik van maken.''

De hooibarg en steigers moeten ook weg; deze passen niet in het bestemmingsplan. Bovendien wordt volgens het gemeentebestuur de hooibarg momenteel gebruikt door jongeren, als ‘hangplek’. Ondernemers, die in de buurt hun bedrijf hebben, dienden bij de gemeente een verzoek in om hierop te handhaven, omdat ze last van de jongeren zouden hebben.