Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 april 2009

Einde dreigt voor Comité voor Straatversiering en Mozaïeken

Speurtocht naar sponsors

SASSENHEIM – “In het slechtste scenario houdt het Comité voor Straatversiering en Mozaïeken binnen twee jaar op te bestaan.” Deze noodkreet doet Leo van Ruiten, secretaris en penningmeester van datzelfde comité. Op dit moment ontvangt de organisatie, die ieder jaar zorgdraagt voor het met bloemen en vlaggen opfleuren van het centrum tijdens het bloemencorso en koninginnedag, een basissubsidiebedrag van de gemeente. Daarnaast zijn er kleine en iets grotere donateurs die jaarlijks een financiële bijdrage leveren. Maar de totaalinkomsten nemen jaarlijks af en bereiken nu een kritisch niveau.

Door Joep Derksen

Het Comité voor Straatversiering en Mozaïeken werd in 1946 opgericht met als doel om iets extra’s te doen voor het dorp Sassenheim in de tijden dat de bollen in bloei stonden. Daarnaast was een hoofdreden het leggen van de mozaïeken. Van deze laatste kunstvorm is weinig meer over: veel mensen zijn teleurgesteld afgehaakt doordat hun mozaïeken door vandalisme tienponder gingen. Sinds drie jaar liggen deze mozaïeken nu in het Park Rusthoff.

Over de huidige stand van zaken laat Van Ruiten weten: “We krijgen subsidie van de gemeente en een kleine honderd donateurs die jaarlijks een vrijwillige bijdrage leveren. We teren momenteel hard in op onze reserve: jaarlijks hebben we zo’n 750 euro nodig aan reparaties of vervanging van materiaal dat vernield of gejat is. Het is absoluut noodzakelijk dat de versiering rondom het corso behouden moet blijven. Sassenheim ziet er zo veel beter uit dan Hillegom, Lisse of Bennebroek. Toeristen kijken niet alleen naar het corso, maar ook naar alles eromheen. Dankzij de versieringen is Sassenheim sfeervoller en straalt het dorp meer gezelligheid uit dankzij de wapperende vlaggen en de mandjes met bloemen.”

Naamsvermelding

Vooralsnog zit een subsidieverhoging van de gemeente Teylingen er niet in, zo meent Van Ruiten. “De donaties van bedrijven en inwoners variëren van 5 euro tot 150 euro en we hebben echt meer donateurs nodig. De donateurs krijgen er geen naamsvermelding of iets dergelijks voor terug, maar wel een mooi versierd dorp: je doet het dan ook uit goedheid voor je dorp. Ik vind het jammer dat het aantal donateurs is teruggelopen: veel bollenbedrijven zijn als donateur afgevallen. Het worst case scenario zou zijn dat we zover zijn ingeteerd dat we het dorp niet meer kunnen versieren. Dat kan binnen twee jaar al zover zijn. Nu al is het niet meer mogelijk om het hele traject van de rotonde tot en met Sassenheim-Zuid te versieren. We willen zeker doorgaan met wat we al ruim zestig jaar doen. Met ons zessen (Cees Bos, voorzitter, en leden Piet Nicola, Kees Voijs, Hans Oudshoorn en Piet Vos, JD) en met dank aan Jan Kroes die decennialang voorzitter was en vorig jaar overleed, maken we ons een paar dagen druk. Dan zorgen we ervoor dat het dorp er prachtig uitziet: het Comité is uniek voor Sassenheim en moet nog vele jaren behouden blijven.”
Donaties kunnen gestort worden op rekeningnummer 35.72.04.115 (Rabobank) ten name van Comité voor Straatversiering en Mozaïeken in Sassenheim. Voor meer informatie kan gemaild worden met Van Ruiten: cvs-sassenheim@casema.nl.