Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 april 2009

‘De koeien zijn blij’

Minister Verburg brengt vaarkoeien naar het weiland

WARMOND – Zes pinken, twee koeien en een kalf kregen zaterdag 25 april hoog bezoek: niemand minder dan Gerda Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) begeleidde hen per schuit naar de polder. Deze zevende publieke weidegang was onderdeel van het driedaagse feestelijke evenement ‘Tussen Koe en Kunst’ dat in Warmond vele duizenden bezoekers trok.

Gerard Slingerland, voorzitter van het bestuur van de Stichting Tussen Koe en Kunst, heette de minister van harte welkom ‘op de grens van het groene hart. Bijna nergens vind je zo’n mooi zicht. Maak geen metropolitaanse parken in het groene hart, maar laat het een plek zijn waar agrariërs kunnen verblijven en mensen kunnen genieten.’ Na een Mexicaans muzieknummertje nam Verburg het woord: ‘Het groene hart kan niet zonder boeren en koeien. We moeten zuinig zijn op hen: dankzij de boeren kunnen we tegen redelijke prijzen eten en drinken. Op dit moment zijn de melkprijzen heel laag, maar ook boeren moeten een goede boterham kunnen verdienen. Ik ga de vaarboeren, die hun koeien per boot naar het weiland brengen, financieel steunen. Zij zorgen er namelijk voor dat de koeien in de wei komen. Voor deze vaarboeren stel ik maximaal 1 miljoen euro per jaar beschikbaar.’

De lage melkprijzen waar de minister het over heeft zijn overigens niet terug te vinden in de supermarkt: hoe komt het dat de consument niet het voordeel plukt van de lage melkprijzen? Verburg: ‘De distributeurs en de boeren zijn met elkaar in gesprek over de marges. Ik houd hier nadrukkelijk toezicht op, maar het is niet aan de overheid die bepaald welke prijzen de markt gebruikt.’ Ze kijkt ondertussen naar de koeien die de praam oplopen: ‘Deze koeien zien er uitstekend uit. Ze zijn blij, dat kun je aan hun uitdrukking zien. Ook hebben ze een mooie kleur.’
Vervolgens stapte minister Verburg samen met wethouder Bert Homan en boer Van der Voort op de praam om de koeien naar het belendende weiland aan de overkant van de vaart te brengen. Aangekomen op het weiland genoten de koeien zichtbaar van hun nieuwe ruimte. De minister bleef niet in de Bollenstreek voor het bloemencorso: haar takenpakket voor deze zaterdag bracht haar met haar dienstauto naar Zeeland.