Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 mei 2010

Strijd om jachthaven Broek en Simontjespolder gaat nieuwe fase in

TEYLINGEN – Het plan voor een nieuwe jachthaven in de Broek en Simontjespolder blijft de gemoederen in Warmond en Leiden bezig houden. Al meer dan 5.000 mensen hebben hun handtekeningen gezet tegen het voornemen om een jachthaven van maximaal 500 ligplaatsen aan te leggen in deze polder. Ook organiseert de organisatie achter het comité stopjachthaven.nl op zondag 6 juni een protesthalfuurtje, van 11:30 uur tot 12:00 uur. Alle politici uit Teylingen en Leiden worden voor deze actie uitgenodigd.

Dinsdag 11 mei kreeg een aantal van de politici al uitleg van het comité over hun visie op de plannen. Veerman James Taghavi toonde met zijn pontje dat de haven tot zo’n veertig meter uit de kust zou komen te liggen. De politici uit Leiden waren verbaasd en verbijsterd en ook oppositiepartij Trilokaal uit Teylingen liet zich niet onbetuigd. Fractievoorzitter Rob ten Boden meldde: ‘Dit landschap moet absoluut bewaard blijven. Een jachthaven komt de economie van Warmond niet ten goede, want de booteigenaren gaan echt niet naar het dorp van Warmond om daar wat te nuttigen.’

De Leidse SP (Antoine Theeuwen en Han Dirks), PvdA (Gerda van den Berg) en GroenLinks (Pieter Kos) waren ook aanwezig. Zij namen de woorden van Thijs van Ormondt van het actiecomité zorgvuldig in zich op. “Dit idee voor een jachthaven valt onder de noemer ‘Stupide plannen’. Een uitbreiding van de jachthavencapaciteit is niet nodig en een adequate ontsluiting kan zeker niet door Leiden aangelegd worden.’ Overigens liet ex-wethouder Bert Homan (VVD) in een eerder interview al weten dat als onderdeel van de plannen een ontsluitingsroute naar de jachthaven op Warmonds grondgebeid gerealiseerd kan worden.

Desgevraagd geeft Jan Bart Lucas, voorzitter van KWV De Kaag, een vereniging met 1.800 leden, zijn mening: “Wij vinden dat er ruimte is op de Kaag voor meer ligplaatsen. Buiten de drukke vaaruren tussen 13:00 uur en 16:00 uur is het namelijk heel rustig op het water. De tegenstanders van de jachthaven vinden dat deze een aantasting van het landschap is en in feite klopt dat. Maar de komst van de hele Merenwijk was een nog veel grotere aantasting van het landschap. Een jachthaven is een verbetering van het geheel, al hoeft die niet per sé op de huidige geplande plek te komen, maar kan het ook elders aan de Kaag gerealiseerd worden. Maar als er toch een motorsloepenhaven met 300 bootjes bij de Merenwijk aangelegd wordt, denk ik dat de helft van de Merenwijkers een ligplaats gaat huren. Het is toch heerlijk om aan de ene kant van je huis een bootje te hebben en aan de andere kant je auto?!’