Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 mei 2010

Verkeerslessen voor veiligere toekomst

NOORDWIJK – Moet je als fietser stoppen bij een kruispunt met haaientanden? Mag je door rood licht rijden als je rechtsaf slaat? Deze fietsvraagstukken moesten groep 8-leerlingen in de praktijk op zien te lossen tijdens hun verkeersexamen op dinsdag 18 mei.

Door Joep Derksen

Overal langs de route door het dorp zaten moeders en vaders die kritisch keken of de scholieren zich aan de regels hielden. Immers, over enkele maanden gaan de kinderen naar de middelbare school en dan zullen ze zonder hun ouders iedere dag de weg van huis naar het klaslokaal moeten afleggen.

Nadat twee agenten iedere fiets minutieus onderzocht hadden om te zien of ze verkeersveilig genoeg waren (lichten, banden, remmen), was het tijd om te vertrekken. Wethouder Martijn Vroom (CDA) liet met een toeter en een megafoon duidelijk weten dat de kinderen, met tussenpozen van een halve minuut, mochten vertrekken.

Vroom onderstreepte de noodzaak van deze verkeerslessen: “Ik heb sinds een jaar een rijbewijs en een auto en pas als je in de auto zit, merk je hoe slecht kinderen te zien zijn. Noordwijk is behoorlijk veilig voor fietsers maar de kinderen moeten wel leren op te letten hoe ze tussen de auto’s door gaan. Het gaat vandaag namelijk niet om de techniek van het fietsen, maar over het omgaan met het snelle en het langzame verkeer. Als je door een auto met 15 km per uur geraakt wordt, lig je daarna wel in het ziekenhuis.”

De wethouder had nog een nieuwtje: “Als college hebben we besloten om de wegen in de buurt van scholen zodanig aan te passen dat kinderen voorrang krijgen in het verkeer.”