Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 augustus 2010

Stamtafel initieert overlegplatform

VOORHOUT – ‘Als het om de pegels gaat, worden alle regels anders.’ De teloorgang van het historische erfgoed gaat de stamtafelaars zodanig aan het hart, dat enkele van hen spontaan het initiatief opzetten voor een Overlegplatform. In dit platform zouden vertegenwoordigers van onder meer de Betrokken Voorhouters, Historische Kring Voorhout (HKV) en de Stichting Het Boerhaavehuis plaats moeten nemen. Maar ook andere gepassioneerde mensen voor het rijke Voorhoutse verleden worden opgeroepen deel te nemen aan dit Overlegplatform. Geïnteresseerden kunnen mailen naar: overlegplatformvoorhout@hotmail.com.

Er zijn al een aantal belangenverenigingen die zich op een specifiek cultuurhistorisch deel van Voorhout richten. Maar deze verenigingen zouden veel meer moeten samenwerken om zoveel mogelijk waardevolle objecten en natuurdelen te behouden, zo oordeelde de stamtafel. Er is al wel een monumentencommissie in Teylingen, maar juist de pandjes die geen monument zijn, maar wel een karakteristieke bouw hebben, worden bedreigd in hun voortbestaan. Hetzelfde geldt voor de waardevolle natuurdelen, waar het levensgenot van de Voorhouters grotendeels vanaf hangt.

De stamtafelaars erkenden dat veel panden in Voorhout geen monumentale waarde hebben, maar voegden er wel aan toe dat ze het waard zijn om te vallen onder een beschermd dorpsgezicht. Nu al wordt een aantal karakteristieke huisjes bedreigt in hun voortbestaan, zoals de pandjes aan weerszijden van café De Toog en het kappershuisje naast de oude Hema. Projectontwikkelaars hebben plannen met een Olympisch inslag: “verder, sterker en hoger”. Een stamtafelaar noemde het de verblokkering van Nederland. ‘De trend is om kleinschalige behuizing plat te gooien en te vervangen voor hoge blokken gebouwen. Alleen particuliere initiatieven kunnen karakteristieke gebouwen behouden, zoals bij de oude brandweertoren is gebeurd. Deze wordt nu bewoond. Je kunt niet alles behouden zoals het is, maar je kunt wel je best doen om te bewaren wat er is.’
Spontaan namen twee stamtafelaars het initiatief om te kijken hoeveel mensen zich willen inzetten voor het oprichten van een overlegplatform; een club mensen die zich bezighoudt met het behoud van het dorp en meebeslist over de toekomst van alles wat karakteristiek voor Voorhout is. Een van hen verwoordde het als volgt: ‘Je moet uitgaan van wat je als inwoners een waardevol pand of landschap vindt, niet of iets een monument is. Geïnteresseerden om deel te nemen aan het overlegplatform kunnen een email sturen naar: overlegplatformvoorhout@hotmail.com.