Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2010

Wensenlijst mantelzorgers in kaart gebracht

LISSE – Een informatieboekje met belangrijke contactgegevens en hulp bij het invullen van formulieren. Dat zijn twee van de voornaamste wensen die mantelzorgers hebben, zo blijkt uit een tevredenheidsonderzoek Wmo. Dinsdag 10 augustus maakte het college van burgemeester en wethouders de uitslagen van dit onderzoek, dat is uitgevoerd door het bureau SGBO, bekend.

Mantelzorgers zijn mensen die meerdere uren per week tot 24 uur per dag voor een naaste, buur of bekende zorgen. Het zijn mensen die dit volledig vrijwillig en onbetaald doen en vaak zelfstandig hun weg dienen te vinden door de vele wouden van bureaucratie en instellingen. Doel van het rapport is meer ondersteuning te geven aan de huidige en toekomstige mantelzorgers.

Het rapport geeft dan ook een aantal aanbevelingen: ‘Stel een informatieboekje op waarin gegevens staan over telefoonnummers en belangrijke organisaties. Biedt hulp aan bij het invullen van formulieren. Geef meer informatie over het verschil tussen een persoonsgebonden budget (pgb) en zorg in natura (zin). Biedt digitale mogelijkheden om in het kader van respijtzorg vrijwilligers te vinden die een poosje als oppas kunnen dienen, zodat de mantelzorgers zelf ook af en toe kunnen ontspannen.’
Het lokaal loket, dat in het gemeentehuis is gevestigd, kan helpen met het verstrekken van informatie over de mogelijkheden voor pgb en zin. Het bureau SGBO adviseert andere organisaties die een rol spelen in het verzorgingsgebied, de aanbevelingen op te nemen. De rapportage wordt in september met de Wmo-adviesraad besproken, met name waar het gaat om de aanbevelingen en de uitwerking daarvan.