Van bang vogeltje tot tijger met zelfvertrouwen
Door Joep Derksen
Slaan onder de kin, trappen in het kruis en mokerklappen op de borst. Het lijkt er misschien op dat de kinderen worden getraind om hun mannetje te staan bij een knokpartij, maar het gaat om het achterliggende effect. De wetenschap hoe je jezelf moet verdedigen geeft vertrouwen. De UGSV werkt eraan om de kinderen bij te brengen hoe zij zich mentaal en fysiek kunnen verdedigen. De jeugd is onderverdeeld in twee groepen: jongens en meisjes van 10 tot 12 jaar en jongeren tussen 12 en 16 jaar. Rob Esser, drager van de zwarte band, bezitter van de 5de dan en leermeester, werkt al tien jaar aan het verbeteren van de weerbaarheid bij jongeren. “We geven veel aandacht aan de kinderen en hebben twaalf instructeurs op zestien kinderen. Steeds meer jongeren hebben behoefte aan weerbaarheidstraining, want de maatschappij is sneller en anoniemer geworden. De jeugd heeft behoefte aan structuur en dat hen verteld wordt wat er moet gebeuren.”
Verantwoordelijkheid
Esser vervolgt: “Bij de jeugd tot 12 jaar hebben we meest te maken met pestgevallen en tussen 12 en 16 jaar praten we voornamelijk over ongewenste intimiteiten.” Wij proberen in te spelen op wat de kinderen zelf willen en leren hen dat bij hun acties ook verantwoordelijkheid komt. Slaan doet zeer, dus hou daar rekening mee. Ter verdediging kun je ook gebruik maken van je stem en je houding: dat brengen we de jongeren bij.”
Jongerenwerker Johan Braaksma vult aan: “Het tienerwerk sluit hier perfect op aan. De kinderen kunnen zich bij mij inschrijven en proeven wat deze weerbaarheidstrainingen inhouden. De samenwerking met de UGSV loopt prima en we zijn op zoek naar andere verenigingen die met jongeren werken: zij kunnen ook gebruik maken van de @Hok faciliteiten.”
Onzeker
Terwijl haar zoon Rick leert hoe hij het beste een tegenstander onder de kin kan slaan en tegelijk andere slagen kan afweren, zit zijn moeder Sandra langs de kant tevreden te kijken. “Deze training werkt echt. Rick was heel onzeker en daarom is hij hier gekomen. In het begin denk je; gaan die trainingen nou echt helpen, maar hij heeft het naar z’n zin. Ze werken ook aan z’n uitstraling, zodat hij niet als een bang vogeltje loopt. Dankzij deze trainingen is hij een tijgertje met zelfvertrouwen geworden.”
3 Comments:
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Een reactie posten
<< Home