Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 januari 2017

SVKB nu ook voorstander uitplaatsen varkenshouderij

WOUBRUGGE > Precies een jaar geleden was SVKB nog mordicus tegen het uitplaatsen van de varkenshouderij van de A. de Graaflaan naar de Kruisweg. Maar de partijleden zijn nu toch bijgedraaid, zo bleek tijdens de fractievergadering van maandag 16 januari.

Begin vorig jaar liet fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) nog weten, dat ze hoopte dat de omwonenden ,,veel succes zouden hebben bij het bezwaar maken richting de Raad van State. Wij kunnen juridisch hier verdomd weinig mee doen, maar het voelt gewoon niet goed. Wij kunnen het niet verkopen aan onze achterban.'' Maar amper een jaar verder, blijkt het tij te zijn gekeerd.


,,Voortschrijdend inzicht'', heet dat in politieke termen. Nu liet Van der Wereld weten, dat het vertrek van de varkenshouder uit het dorp ,,ook voordelen biedt. Het is een duivels dilemma, maar het is fijn dat zo'n bedrijf naar de zijkant verdwijnt.'' Als het bedrijf weg is, mogen op de vrijgekomen grond zo'n dertig woningen gebouwd worden. SVKB-gemeenteraadslid Christian Malin liet weten, dat gekeken moet worden naar de mogelijkheid voor sociale woningbouw op die locatie. Van der Wereld ging nog een stapje verder en stelde: ,,We moeten een visie hebben voor de lange termijn en niet blijven modderen op de vierkante meter. Je kan niet én een glastuinbouw-, én een veehouderij- én een woningbouwgemeente zijn; je moet keuzes maken. Dat kan met differentiatie per kern, maar die visie moet er wel komen bij het gemeentebestuur.''