Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 januari 2017

Stichting GGK viert veertigjarig bestaan

RIJPWETERING > De stichting Geef Gehandicapten Kans (GGK) vierde zaterdag 14 januari in het Dorpshuis haar veertigjarig bestaan. Tientallen vrijwilligers, betrokkenen, mensen met een beperking en hun familieleden vierden deze mooie prestatie. Burgemeester Marina van der Velde kwam speciaal naar het evenement toe om de start van dit jubileumjaar te openen.

De stichting GGK werd opgericht door Toos van Scheppingen en organiseert onder meer activiteiten en feesten voor mensen met een beperking. Dan gaat het om uitgaansdagen, die in het teken staan van ontmoeten en plezier maken met elkaar, maar ook leren tientallen GGK-leden zwemmen bij De Waterduikers. Tot december vorig jaar werd er ook muziek gemaakt bij Toontje Anders; jarenlang een opleidingscentrum voor de Jostiband. Helaas is Toontje Anders door een gebrek aan muzikanten opgeheven.

Maar de GGK is springlevend, zo bleek tijdens het feest. De verstandelijk beperkte inwoners genoten samen met hun familieleden van de vrolijke muziek die Marco de Hollander en Fred Petten maakten. De oprichtster van GGK stelde in het jubileumboekje: ,,Ik ben dankbaar, dat de verstandelijk beperkten in onze maatschappij steeds meer tot hun recht komen. Natuurlijk moet er nog veel gebeuren en voor stilzitten is het nog geen tijd. We zijn er nog niet.'' Vice-voorzitter Jan Bouwmeester vult aan: ,,Het hele jaar door hebben we feesten en activiteiten. Vandaag organiseren we de Wintermiddag, maar later dit jaar hebben we ook de Zomerdag, een vrijwilligersfeest, trekking van de loterij en een sinterklaasmiddag. Ons doel is het organiseren van leuke, creatieve bezigheden voor mensen met een beperking tussen 0 en 80 jaar, want in de gemeente is er voor hen te weinig te doen.''

Penningmeester John van Berkel laat weten: ,,We hebben nu 65 leden en kunnen nog altijd vrijwilligers gebruiken. Nu zijn er dertig deelnemers aan de zwemlessen en we hebben een wachtlijst van drie personen. Behalve feesten organiseren, zetten we ook wel eens voorlichtingsavonden op.'' Vanuit de overheid komt de laatste jaren steeds vaker de oproep, dat mensen met een beperking en mensen zonder een beperking veel vaker moeten samenkomen. Hoe kijkt de GGK hier tegen aan? Van Berkel: ,,Bepaalde activiteiten moet je wel apart organiseren, zoals de zwemlessen. Het is jammer dat het zo moet, maar ook fijn dat het zo is. De zwemmers zijn een heel hechte groep en gaan van zwemdiploma naar zwemdiploma door de jaren heen.''

Burgemeester Marina van der Velde opende het evenement. Enthousiast liet ze weten: ,,We zien dat mensen met een beperking steeds meer meedoen in de samenleving. Hele restaurants draaien op mensen met een beperking, maar ook hebben we in onze gemeente Buurman Toon, waar ze actief zijn. Ieder mens verdient waardering en ik ben trots op jullie; de mensen met een beperking, de vrijwilligers en de ouders!'' En met deze woorden schoot ze een snipperkanon af en verklaard de Wintermiddag voor geopend.


Joep Derksen