Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2017

Dorp klaar voor juryleden Entente Florale 2017

LISSE > Het gemeentebestuur heeft alles in het werk gesteld, om de jury van Entente Florale 2017 onder de indruk te laten krijgen van het dorp. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) vertelde hier dinsdag 23 mei meer over.

De Entente Florale 2017 is een wedstrijd voor gemeenten, waarbij drie dorpen beoordeeld worden op de hoeveelheid groen en (cultuur)historie. De wethouder toonde een gelikte papieren brochure, waar de een of andere boom voor is gesneuveld en vertelde over de route, die de juryleden op vrijdag 9 juni gaan fietsen. Uiteraard worden zij naar de Keukenhof, het Keukenhofbos en Kasteel Keukenhof geleid. Maar ook wordt een fietsbezoekje gebracht aan het Huys Dever, de Heemtuin en een buurtcomposthoop in de Poelpolder. Gehoopt wordt, dat de jury ook onder de indruk zal zijn van de weilanden ten noorden van de Zwartelaan, waar zich uiterst zeldzame vogels bevinden.

Zo'n groenverkiezing is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar met drie gemeenten die meedoen, kun je als bestuurder altijd juichend laten weten, dat je gewonnen hebt: de eerste, tweede of derde plaats. Is deze Entente Florale niet gewoon een zelfbevlekkingsverkiezing? Op deze kritische vraag reageert Nieuwenhuis: ,,Het is goed om een keer naar je groen te kijken en ontdekken, wat we al hebben. Soms ga je dingen herontdekken. De route, die de juryleden volgen, gaan we online aanbieden, zodat toeristen en inwoners deze route ook kunnen volgen. We krijgen ook nog een mooi rapport. De deelname aan Entente Florale kost 5.000 euro, maar als we een dieptescan zouden laten maken over het groen in ons dorp door een bureau, dan is dat al snel duurder dan 5.000 euro. Inderdaad komt er uit, of je eerste, tweede of derde bent. Het is leuk om eerste te worden, maar het is niet de hoofddoelstelling.'' Op woensdag 20 september wordt bekend gemaakt, of Lisse goud, zilver of brons 'wint'.


Joep Derksen