Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2017

Kostenposten van miljoenen euro's

KAAG EN BRAASSEM > De invoering van de nieuwe Omgevingswet gaat de gemeente 2,4 miljoen euro kosten aan ambtelijke inzet, ict en het inhuren van experts. Daarna houdt het nog niet op, want ieder jaar moet de gemeente vervolgens tussen de 50.000 euro en 100.000 euro opzij zetten, voor het ambtelijk handelen volgens de Omgevingswet. Deze informatie kregen raadsleden te horen tijdens een vergadering op woensdag 24 mei.

Maar de gemeente krijgt op het financiële vlak nog veel meer te verstouwen. De afgelopen jaren kreeg Kaag en Braassem ieder jaar vele miljoenen euro's binnen aan precariorechten (belasting op kabels en leidingen). Maar vanaf 2022 is deze precariobelasting afgeschaft. Het scheelt de gemeente dan zo'n 2,7 miljoen euro per jaar. Fractievoorzitter Ton van Velzen (LKB) vroeg zich daarom af, of het niet verstandig is, om nu al te beginnen met bezuinigen, zodat deze financiële tegenvaller gemakkelijker kan worden opgevangen. Een ambtenaar liet echter weten, dat die noodzaak er nu nog niet is, ,,omdat de bedragen (van de precariobelasting, JD) de komende vier jaren binnenkomen''. Ook de overige politieke partijen voelden er niets voor, om nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 met bezuinigingen richting de kiezers te gaan. Fractievoorzitter Alwin Koek (VVD) stelde: ,,Het gemiste geld van die precario wordt toch wel doorgeschoven naar de inwoners. We moeten bekijken hoe we toewerken naar die gemiste inkomsten vanwege de afschaffing van de precario. Dat besluit wordt waarschijnlijk na maart 2018 genomen.''


Joep Derksen