Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2017

Hulp in de huishouding voor mantelzorgers

LISSE > Mantelzorgers kunnen zich verheugen op een cadeautje van de gemeente; extra ondersteuning, waar het gaat om de hulp bij het huishouden. Wie minimaal acht uur per week zorgt voor een ander (gedurende minimaal drie maanden) kan dit krijgen. Wethouder Adri de Roon (D66) vertelde hier dinsdag 23 mei meer over.

De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD), waar de gemeenten Lisse, Teylingen, Hillegom, Noordwijk en Noordwijkerhout bij zijn aangesloten, houdt geld over; 870.000 euro. En van de rijksoverheid mag dit bedrag uitgegeven worden aan activiteiten die vallen onder de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De gemeentebesturen willen graag de vele honderden mantelzorgers een hart onder de riem steken. In Lisse alleen al gaat het om minimaal tweehonderd mensen, die officieel mantelzorger zijn.

De Roon: ,,We hebben bedacht om een regeling in het leven te roepen, waarbij het geld wordt gebruikt om mantelzorgers te ontlasten. Zij kunnen hulp bij het huishouden aanvragen, zodat ze even niet hoeven te stofzuigen of de wc schoon te maken. Dat kan in hun eigen huis zijn, maar ook voor degene voor wie ze zorgen; hoe dan ook ontlast dat de mantelzorger.'' Mantelzorgers kunnen hiervoor in aanmerking komen, als ze een aanvraag doen bij de mantelzorgconsulent. Voor de komende drie jaar heeft Lisse 166.000 euro beschikbaar. ,,En op is op'', zo waarschuwt de wethouder.

De mantelzorgers die in aanmerking komen, krijgen een voucher; geen geld. Deze vouchers worden geaccpeteerd door de bestaande contractpartners van de gemeenten bij de hulp in het huishouden. De mantelzorger betaalt een eigen bijdrage van 5 euro per uur en kan maximaal 52 uur aan hulp bij het huishouden per jaar toegekend krijgen. De rest van het benodigde bedrag (21 euro in totaal) wordt vergoed door de voucher. Deze heeft dus een waarde van maximaal 832 euro per mantelzorger. En als alle geregistreerde mantelzorgers deze voucher aanvragen, dan is het daarvoor beschikbare geld direct op. De Roon doet een oproep: ,,Het is interessant voor mantelzorgers en maak hier gebruik van.'' Ook in de andere ISD-gemeenten is geld beschikbaar voor deze vouchers: Teylingen: 237.000 euro, Hillegom: 160.000 euro, Noordwijk: 192.000 euro en Noordwijkerhout: 115.000 euro.


Tekst: Joep Derksen