Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 augustus 2021

Tienduizenden euro’s boete

Voor illegaal huisvesten arbeidsmigranten

RIJPWETERING – De beheerders van een bedrijfswoning op Zuidweg 5 en 5a moeten een dwangsom van 27.400 euro betalen voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten.

Volgens de gemeente Kaag en Braassem was er van alles mis in het pand. Eind vorig jaar legde het gemeentebestuur een dwangsom op van in totaal 60.000 euro. De mensen moesten de brandveiligheid verbeteren, de omvang van de bedrijfswoning verminderen en stoppen met het huisvesten van de arbeidsmigranten. Een half jaar na het opleggen van die dwangsom bleek echter, dat die arbeidsmigranten er nog steeds woonden.

De beheerders van de bedrijfswoning lieten weten, dat ze bij een gesprek met gemeentelijke toezichthouders begin dit jaar hadden begrepen ‘dat het wel goed was zo’. Toen duidelijk werd gemaakt, dat de arbeidsmigranten écht weg moesten, werden deze zeven mensen direct uit de bedrijfswoning gezet. Toch zet het gemeentebestuur door met het opleggen van de dwangsom, al is het dan voor een lager bedrag.

Het pand zou verhuurd worden, omdat verkoop van het pand te weinig op zou brengen om alle vaste lasten te betalen, zo voerden de beheerders aan. Als gevolg van de last onder dwangsom zouden zij dan ook verder in de schulden komen. Maar volgens het college van burgemeester en wethouders is dit niet aangetoond.

Maar is het wel eerlijk, om mensen aan te slaan voor 27.400 euro, terwijl ze (uiteindelijk) aan alle voorwaarden voldoen? Een gemeentelijk woordvoerder stelt, dat de hoogte van de dwangsom ‘naar evenredigheid’ is opgelegd. De termijn om de illegale situatie aan te pakken is verstreken. Omdat het aantal arbeidsmigranten eerder dit jaar gehalveerd werd naar zeven, heeft de gemeente wel de hoogte van de dwangsom aangepast.