Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 augustus 2021

Wegkijkpolitiek


Column

Meerdere malen per week fiets ik een rondje Groene Hart. Door weer en wind kom ik dan op de mooiste plekjes, al moet ik bekennen dat ik de voorkeur geef aan droog weer. Mét een beetje zon voor de benodigde vitamine-D.

Maandag reed ik door Rijnsaterwoude; een schitterend dorp, waar alle wereldse polemiek langs lijkt te gaan. De boeren bewerken hun akkers, het door vrijwilligers gerunde Schoolhuis opent haar deuren voor gemeenschapsactiviteiten en eens per jaar kan de jeugd daar genieten van een maisdoolhof. Ook zijn de straten in Rijnsaterwoude over het algemeen keurig aangeharkt en liggen ze er goed bij.

Maar niet op deze maandag; langs de straat stonden de welbekende pmd-zakken; voor de plastic, metaal en drankkartonproducten. Helaas waren veel van die zakken compleet opengescheurd en de inhoud ervan werd speeltjes voor de wind. Allerlei broodzakken, melkpakken en ander plastic materiaal waaide over de straat en in de sloten. ‘Welke aso heeft dat nou weer gedaan?’, was mijn eerste gedachtegang.

Een paar honderd meter verder betrapte ik deze aso op heterdaad. En hij bleek niet de enige; de plastic zakken blijken namelijk opengescheurd te worden door meeuwen. Zij veroorzaken de overlast en door hun gedrag zorgt het apart inzamelen van plastic juist voor méér verontreiniging van de woonomgeving. Het gedrag van de meeuwen aanpassen, gaat natuurlijk niet lukken. Maar de oplossing ligt natuurlijk voor de hand en wordt bijvoorbeeld in de gemeente Teylingen al toegepast: daar kunnen inwoners hun pmd-afval langs de kant van de weg zetten in pmd-containers. Hier hebben de mensen geen last van de meeuwenterreur op het plastic afval.

Het gemeentebestuur van Kaag en Braassem blijkt echter helaas nog niet zo ver te zijn. Een woordvoerder geeft aan: ,,Inzameling met zakken heeft als voordeel dat het relatief goedkoper is dan inzameling met minicontainers. Ook is voor de inzamelaar goed zichtbaar of er ander afval dan PMD in zit. Nadelen zijn inderdaad dat zakken kunnen open scheuren en wegwaaien. Een ander nadeel is dat inwoners de zakken zelf op een geschikte plek moeten bewaren.’’ Hij vervolgt: ,,De inzameling via minicontainers is relatief duur, maar inwoners kunnen hun zakken makkelijker bewaren en er is minder zwerfvuil. Een nadeel is dat huishoudens dan een vierde minicontainer in de tuin krijgen, omdat onlangs de minicontainer voor papier is ingevoerd.’’ Het college van burgemeester en wethouders gaat deze collegeperiode helemaal niets veranderen aan de pmd-troep in de polder.

En dat vind ik dus een gemiste kans. De inwoners moeten allemaal enorm hun best doen, om hun afval zo goed mogelijk te scheiden. Maar het gemeentebestuur maakt zich er met een Jantje van Leien vanaf. Zij schuiven het – gemakkelijk oplosbare – probleem van het zwerfpmd door naar een toekomstig college. Dat is geen besturen; dat is wegkijkpolitiek.