Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juni 2022

Dierenasiel heeft deuren gesloten

Zwervende katten en honden worden niet meer opgevangen in Alphen. Voortaan moeten deze dieren vervoerd worden naar Gouda.

Eigenaar Richard Buitendijk van Dierenasiel Alphen aan den Rijn aan het Rietveldsepad verzorgt samen met zijn vrijwilligers al tien jaar de opvang van alle zwerfhonden en -katten. Maar hij heeft het helemaal gehad met de Dierenbescherming, zo geeft hij aan. “We zijn hun onderaannemer, maar ik heb het contract opgezegd. We zitten niet op dezelfde lijn, qua communicatie; er was namelijk geen communicatie.” Eigenlijk zou het Dierenasiel op 1 juni dichtgaan, maar Richard trok al in mei de stekker eruit. De laatste kat en hond, die nog in het Dierenasiel verbleven, zijn al naar de evenknie in Gouda gegaan.”

Hij licht toe: “In het begin ging het best redelijk, maar door de COVID is het minder geworden. De Dierenbescherming heeft een andere denkwijze dan wij in Alphen aan den Rijn. Wij lossen hier het kittenprobleem op. Mijn asiel zat vol met soms wel veertig kittens. De Dierenbescherming wil alleen inzetten op het chippen en registreren van katten, maar om teveel kittens te voorkomen zetten kastraties en sterilisaties meer zoden aan de dijk.”

Hier komt bij, dat er ook al langere tijd steeds minder zwerfkatten binnen kwamen. Inmiddels is Richard de reden hiervoor duidelijk geworden. Een andere organisatie in Alphen aan den Rijn haalt zwerfkatjes van de straat. “Ze schieten ons onder de kleiduiven. Bepaalde diensten heeft de Dierenbescherming uitbesteed. De dierenambulance zou de dieren in principe bij ons moeten brengen, maar al sinds november vorig jaar hebben we geen nieuwe aanwas meer gekregen in het asiel.”

Het doet hem toch wel pijn om het Dierenasiel te sluiten. De afgelopen tien jaar heeft zijn organisatie ruim 1500 katten en enkele tientallen honden een nieuw gezin en dus een nieuw leven gegeven. “We steriliseerden, chipten en herplaatsten deze dieren. Het was heel leuk om te doen, samen met de vrijwilligers. Het is zo fijn om te zien hoe een dier een nieuw onderkomen krijgen. Honden plaatsen is best lastig. Als je dan foto’s ontvangt, waarbij die hond relaxed op een bank ligt; daar doe je het voor!”

Binnenkort verkoopt Richard (50) ook zijn ‘Hoeve Beestenspul’. “Ik heb een respectabele leeftijd bereikt. Dan ga je nadenken over wat je nog meer gaat doen. Blijf ik dit doen tot mijn 67ste of is nu het moment om toch wat anders te gaan doen? Ik wil de hele toko verkopen. Misschien ga ik me bezig houden met een leuke hobby, zoals moestuinieren.”

Het sluiten van het Dierenasiel in Alphen heeft ook geleid tot politieke vragen. Gemeenteraadslid Blom (Nieuw Elan) maakt zich zorgen. “De gemeente heeft de wettelijke plicht om dieren op te vangen. Het vervoeren van dieren naar Goude kost extra tijd én geld van de dierenambulance. De rit naar Gouda kan voor noodlijdende dieren fataal worden.” Namens het college van burgemeester en wethouder laat burgemeester Spies weten dat alle zwerfhonden en -katten voortaan gebracht worden naar een dierenasiel in Gouda. “Er is op dit moment voldoende regionale dekking voor de opvang van dieren. Overigens ziet de Dierenbescherming (landelijk) zelfs een terugloop van het aantal zwerfdieren.” Dit levert volgens Spies geen extra risico op voor de dieren. “De aanrijdtijd van de ambulancepost van de Dierenambulance naar de opvanglocatie in Gouda is slechts een kwartier langer dan de aanrijdtijd naar Hoeve Beestenspul. Dit is ruim binnen de maximale aanrijdtijd van 45 minuten die de Dierenbescherming aanhoudt.”