Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 augustus 2006

Twintig honderd jaar oude panden centraal bij Open Monumentendag

Breed randprogramma met speeches, koekjes en grabbelen
Lisse – De twintigste editie van Monumentendag wordt zaterdag 9 september gehouden. Emma Schuuring, secretaris van het Comité Open Monumentendag, haalt samen met zo’n 100 vrijwilligers en medewerkers alles uit de kast om de vele geïnteresseerden in de gemeente Lisse te boeien. Het organiseren van zo'n happening is allesbehalve gemakkelijk, weet zij. 'Het is zeker niet slechts het openstellen van een aantal oude gebouwen voor het publiek.'

Joep Derksen

'Nee, ieder jaar ben ik vanaf februari bezig om die ene dag in september vlekkeloos te laten verlopen. Dit jaar is het de twintigste keer dat de inwoners en toeristen in Lisse allerlei prachtige en historische panden van binnen mogen bekijken.' De opening van Open Monumentendag 2006, waarvan het thema 'Feest' is, is om 09.45 uur. Eerst kunnen geïnteresseerden speeches bijwonen, koekjes eten, grabbelen en naar muziek luisteren.
Fietstocht

Vervolgens vertelt Frits Treffers, leider van de historische werkgroep, tijdens een wandeling achtergrondverhalen; over het oude burgemeestershuis, de Hervormde Grote Kerk, de Agathakerk, De Ouden Heere, Museum De Zwarte Tulp en het Kaaspakhuis. Na de lezing van pastoor Van Leeuwen zijn tijdens de fietstocht de andere van de in totaal twintig (meer dan honderd jaar oude) gebouwen te bezichtigen. Voor deze jubileumeditie is ook een aantal bijzondere panden opengesteld. Zo houden de dames Wessels, 89 en 90 jaar oud, de gehele dag open huis in hun historische pand (1e Poellaan 10). Bezoekers die daar langs de smalle trap naar beneden gaan, kunnen in de kelder nog een echt ouderwets turfhok bekijken. Ook Hestia (het oude Politiebureau), kasteel Keukenhof en Huize De Tol zijn binnen te gaan. Een andere publiekstrekker wordt naar verwachting de Zemelpoldermolen, onlangs nog van de Rijksmonumentenlijst gehaald.

Het staat eenieder vrij niet voor het officiele programma te gaan en tussen 10.00 en 17.00 uur zelf bezoeken af te leggen. Nadere informatie staat op:
www.openmonumentendag.nl.